NEBULA: “Transmissions from Mothership Earth”

ALBUM

Είδος: Desert/ Psych Rock
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 22 Ιουλίου 2022

“Οι χωρισμένοι, δεν γιορτάζουνε ποτέ” τραγουδούσε κάποτε η άσφαλτη Άντζελα, κάτι που στην πράξη δεν ίσχυε για την περίπτωση των Nebula, όταν και οι Fu Manchu βαρέσαν κανόνι το 1996 και οι κύριοι Eddie Glass και Ruben Romano τράβηξαν τον δικό τους δρόμο και μαζί με τον Mark Abshire δημιούργησαν ένα power trio όπου υιοθέτησαν την jam-influenced πλευρά των Fu Manchu και την επέκτειναν χωρίς όρια.

Βέβαια οι κερδισμένοι από κάθε άποψη από αυτήν την ιστορία είμαστε όλοι εμείς οι οπαδοί, καθώς έκτοτε απολαμβάνουμε δύο ανυπέρβλητους δίσκους “King of The Road” και “To The Center”, προϊόντα ευγενούς άμιλλας και οπαδικού ανταγωνισμού, οι οποίοι κυκλοφόρησαν το σωτήριο έτος 1999 και στέκονται αγέρωχοι “high as fuck”, ενώ συμπεριλαμβάνονται στην κορυφαία δεκάδα ever της λίστας του Desert ιδιώματος.

Με δισκογραφική συνέχεια και συνέπεια, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν, έπειτα από τρία χρόνια από την κυκλοφορία του εκπληκτικού “Holy Shit” οι Καλιφορνέζοι επιστρέφουν με την πετυχημένη συνταγή και με την κλασική τριαδική μορφή για νέες περιπέτειες και εκπομπές σε stoned, desert και space συχνότητες από το “μητρικό πλοίο της Γης”. Το line up επιτέλους σταθερό και στιβαρό με την προσθήκη του Mike Amster να προσδίδει ενέργεια και δυναμισμό στις συνθέσεις, τραβώντας και τους δύο βετεράνους της σκηνής προς μία κοινή πορεία γεμάτη ηλεκτρισμό και πειραματισμό. Όποιος είχε παρακολουθήσει τη ζωντανη εμφάνιση των Nebula στο Sputnik fest στο άλσος στρατού στο Γουδί το 2019 ή ακόμα και την εμφάνιση των Mondo Generator στο υπόγειο της Σολωμού, αντιλαμβάνεται πως ο Amster είναι κινητήριος δύναμη και ένας μικρός δαίμονας της Τανζμανίας πίσω από το drum kit του, το οποίο ταλαιπωρεί χωρίς έλεος με τις τυμπανο-κυμβαλοκρουσίες του.

Το καινούριο δισκογραφικό χτύπημα του συγκροτήματος “Transmissions From Mothership Earth” κάνει μία βουτιά στην ηχοθάλασσα των 70s με τον fuzzified and distortionized ήχο του και αποτίει φόρο τιμής στην dazed and confused δεκαετία μέσα από οχτώ συνθέσεις, ιδανικές να τις ρουφήξεις με όποιο τρόπο σε ικανοποιεί και σε ευχαριστεί. Η μπάντα ανέκαθεν είχε στραμμένο το βλέμμα της στην παρανοϊκή από κάθε άποψη δεκαετία του rock, όμως πλέον ίσως επειδή διανύουν τη μέση ηλικία, είτε επειδή διανύουν την τρίτη δεκαετία σαν συγκρότημα, δεν χαμπαριάζουν, κοινώς δεν τους καίγεται χαρτάκι ή και καρφάκι και προτάσσουν απροκάλυπτα τις επιρροές τους. Αναμφίβολα όλα τα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν και είναι εμπνευσμένα από τους Black Sabbath, Jimi Hendrix, Mc5 είναι εδώ, και συνάπτουν μία συμβιωτική σχέση με τους πρώιμους Alice Cooper, Granicus, και Blue Cheer μπολιάζοντας στη μουσική τους ταυτότητα αρκετές σταγόνες ψυχεδέλειας και space πειραματισμού.

Πρωτεργάτες και ευεργέτες του συγκεκριμένου ήχου επεκτείνουν τα όρια του fuzz ήχου στο άπειρο του διαστήματος και ακόμα παραπέρα, και ενώ διατηρούν το ένα αυτί στο παρελθόν με το άλλο ακροώνται το παρόν και οραματίζονται το μέλλον, καθώς ενώνουν μουσικές δεκαετιών σε ήχο έναν. Χωρίς να φανούμε βλάσφημοι σε καμία περίπτωση ο δίσκος σε κομμάτια όπως στο εναρκτήριο “Highwired” διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με τον Ty Segall και τις εκφάνσεις του, όπως και με τους Βρετανούς Winter και τους φοβερούς Kinski, ενώ στο ομότιτλο κομμάτι κλείνεις τα μάτια και με αυτό που ακούς φαντασιώνεσαι τους Sleep να παίζουν ακουστικά τζαμάροντας με τους Sun Dial σε μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική συνεύρεση. Οι Αμερικανοί πιονέροι της Desert/Psych σκηνής υιοθετούν το παράφωνο trance-rock της Βρετανικής σκηνής των Loop και The Heads ανασταίνοντας και αναβιώνοντας ταυτόχρονα τον συγκεκριμένο ήχο στις μέρες μας, ανακαλύπτοντας την κοινή συνιστώσα μεταξύ συγκροτημάτων όπως Sons of Otis, Farflung, Numbah Ten, Earthless και πάει λέγοντας.

Ο νέος δίσκος είναι natural high και γίνεται instant summer classic, αποτελούμενος από οχτώ feel good hit of the summer hits, όπως θα έλεγαν και οι QOTSA, και θα αποτελέσει τον ιδανικό οδηγό στο trippy οδοιπορικό ταξίδι από τις ερημικές ξηρές τοποθεσίες της Καλιφόρνια με τους κάκτους peyote, στη λατρεία της πεντάφυλλης θεάς από τους διάφορους προσκυνητές εώς και στα garage και spaghetti western ηχοτόπια.

Facebook: https://www.facebook.com/NebulaBand
Official Website: https://atomicritual.com/

884

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...