MONKEY3: “Welcome to the Machine”

ALBUM

Είδος: Instrumental Space Rock
Δισκογραφική: Napalm Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 23 Φεβρουαρίου 2024

“Κυρίες και Κύριοι, Κύριοι και Κυρίες…αγαπητοί συνεπιβάτες και ακροατές, Welcome to the Machine. Οι κυβερνήτες και το πλήρωμα του αεροσκάφους τύπου Monkey3 σας εύχονται καλό ταξίδι, στο άπειρο και ακόμα παραπέρα.

Οι Ελβετοί χρονοταξιδιώτες επέστρεψαν με νέο δίσκο στις αποσκευές τους, όχι όμως σαν αυτούς τους κλασικούς της σειράς για να μεγαλώσουν απλά τη δισκογραφία τους. Αλλά με έναν δίσκο ορόσημο και αναμφισβήτητα το Magnum Opus της καριέρας τους so far, αναλαμβάνοντας τα ηνία και θέτοντας τους εαυτούς τους σε ρόλο μουσηγέτη για το ορχηστρικό Space Rock ιδίωμα και όχι μόνο.

Εδώ το συγκρότημα κάνει “ένα μεγάλο βήμα για τον εαυτό του και ένα ακόμα μεγαλύτερο άλμα για το Space μουσικό ιδίωμα (και όχι μόνο)”. Καταφέρνει να πρωτοτυπήσει υπερπηδώντας μέσα από ηχητικά στεγανά και ταυτόχρονα να περιπλέκει ανάμεσα στις τέχνες και ιδιαίτερα με την έβδομη, καθώς η κινηματογραφική μουσική που συνθέτουν πετυχαίνει την καταγραφή και την οπτικοποίηση της εκάστοτε κίνησης.

Καταφέρνουν να εμφανιστούν ιδιαίτερα ατμοσφαιρικοί μέσω αυτής της όμορφα πεπατημένης ορχηστικής και instrumental κατεύθυνσης που ακολούθησαν οι μεγάλοι παλιοί συνθέτες( λέγε με Vangelis, Alex North) στα αντίστοιχα έργα τους. Καμία φορά κάποια πράγματα δεν είναι τυχαία, όπως το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν το 2001 και αγαπημένη τους ταινία είναι “Η Οδύσσεια του Διαστήματος”, ενισχύοντας το όλο space concept του πράγματος.

Το Progressive στοιχείο είναι διάχυτο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ταυτότητας των Monkey3 και ίσως σε μεγαλύτερο ποσοστό από ποτέ και όχι μόνο όσον αφορά το ηχητικό μέρος του πράγματος. Πιο πειραματικοί από ποτέ εμφανίζονται ανοιχτοί να εμπλουτίσουν τον ήχο τους, και μάλιστα με τον πιο περίπλοκο και περίτεχνο τρόπο. Στο “Collision” καταφέρνουν να μας αφήσουν άναυδους, με τη χρήση του τρίπτυχου (όχι της ακολασίας) της επιτυχίας, που δεν είναι άλλο από το να χαλιναγωγήσεις τα μεγέθη των Porcupine Tree, των Dream Theater και των Massive Attack σε ήχο έναν. Ενώ στο επόμενο κατά σειρά κομμάτι, που ακούει στο όνομα “Kali Yuga” (όπως και στο “Rackman”), θαρρείς πως οι Grails ανέλαβαν τα όργανα για μία συνεργατική και συνάμα προοδευτική εμφάνιση, η κιθάρα της οποίας στο solo φωνάζει David Gilmour ρυθμικά.

“Welcome to the Machine” λοιπόν και τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια; Σίγουρα όχι κάποιος σκύλος που μαθαίνει ξένες γλώσσες. Η ευθεία αναφορά στους Pink Floyd μέσω της ονοματοδοσίας είναι προφανής και αν το συνδυάσεις και με το μουσικό κομμάτι, τότε είναι ηλίου φαεινότερο, ότι η μπάντα απροκάλυπτα αποτίει τα σέβη της στους Άγγλους πρωτομάστορες. Οι αναφορές στο μνημειώδη “Wish You Were Here” δεν έχουν τελειωμό, και όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί οποιοσδήποτε, μετά από αμέτρητες ακροάσεις για την μπάντα, έχουν αποκτήσει μία συμβιωτική σχέση μαζί τους, δημιουργώντας ένα συγκοινωνούν δοχείο με τη μουσική του, την αισθητική του και ότι άλλο μπορεί να πηγάζει από αυτόν.

Γενικεύοντας, οι επιρροές στην ευρύτερη μουσική παρακαταθήκη των Pink Floyd υπάρχουν παντού στις συνθέσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όπως στην κατακλείδα του άλμπουμ, και το τραγούδι “Collapse” όπου ακούγοντας το και ακολουθώντας τις εθιστικές μπασογραμμές και τα tribal χτυπήματα στα τύμπανα, τηλεμεταφέρεσαι κάπου στην Πομπηία και στο μαγευτικό “Echoes”, όπως μας το παρουσίασαν πριν σαράντα δύο χρόνια. Επιπρόσθετα στον δίσκο έχουμε να κάνουμε και με ένα εκπληκτικό πάντρεμα στο πληκτροφόρο κομμάτι μεταξύ Floyd και Eloy, όπου στα πλαίσια του ευγενούς ανταγωνισμού, τίθενται στο περιθώριο κακεντρεχή σχόλια τρίτων για τους δε, και από κοινού μας ταξιδεύουν μουσικά ανάμεσα στις δεκαετίες, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα αφετηρία και τερματισμός.

Οι Monkey3 αποκτούν μία εκστατική διόραση μέσω της μουσικής τους και συνθέτουν σταδιακά με μοναδικό τρόπο τον ήχο του παρελθόντος, του παρόντος και καταλήγουν με εμφατικό κρεσέντο σε αυτόν του μέλλοντος.

Για μεγιστοποίηση της απόλαυσης και αφομοίωση της ηχητικής εμπειρίας, όπως έλεγε και ο γνωστός υπνοθεραπευτής κάποτε: “Close your eyes and begin to relax. Take a deep breath, and let it out slowly….τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν αλυσιδωτά…Cheers!

Facebook: https://www.facebook.com/monkey3band
Bandcamp: https://monkey-3.bandcamp.com/album/welcome-to-the-machine

381

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...