UP THE HAMMERS IX Day 02: Liege Lord, Xendrix, Wardrum, Bio-Cancer, Astronomikon, Ravensire, Hundred (08/03/14) ΚΥΤΤΑΡΟ

Δεύτερη μέρα του Up the Hammers IX και έχοντας ακούσει τα καλύτερα για την πρώτη μέρα κατηφορίζω προς Αχαρνών για να δώ από κοντά τους αγαπημένους μου Liege Lord και όχι μόνο, αφού το πακέτο περιελάμβανε πολλά ακόμα καλούδια.

Καταρχήν ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές που έχουν καταφέρει και έχουν κάνει θεσμό το συγκεκριμένο event από το 2006 και μετά προσφέροντας σε όλους τους true metalheads τη δυνατότητα να δούν από κοντά μπάντες που ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δε θα είχαν φανταστεί. Μανώλη Καραζέρη και υπόλοιπο crew ένα μέγάλο μπράβο για την όλη προσπάθεια αλλά και για τα αποτελέσματα αυτής εδώ και 8 χρόνια.

Φτάνοντας πριν την έναρξη κάνω μια γρήγορη βόλτα στα δύο merchandise περίπτερα για τις απαραίτητες ματιές αλλά και αγορές. Πληθώρα από δίσκους, CD, μπλούζες, ραφτά και λοιπά αξεσουάρ για τη φαρέτρα των πολεμιστών σε σχετικά καλές τιμές. Γνωστά πρόσωπα στο χώρο και ύστερα από τις χαιρετούρες και τις ανταλλαγές απόψεων κατευθύνομαι πρός τα πρατήρια καυσίμων για τις απαραίτητες μπύρες.

Γύρω στα 60 με 70 άτομα δήλωναν παρόν στο Κύτταρο λίγο πριν η πρώτη μπάντα πατήσει σανίδι με τον αριθμό να αυξάνεται γεωμετρικά όσο θα περνουσε η ώρα. Το χρονοδιάγραμμα των εμφανίσεων τηρήθηκε με Γερμανική πειθαρχία και στις 4 ακριβώς οι Hundred από το δυτικό Λονδίνο εμφανίζονται πάνω στη σκηνή του club. Παρά το σχετικά νεαρό της ηλικίας του τα πιτσιρίκια έδειξαν άνετα πάνω στο stage και μας προσέφεραν 40 λεπτά αγνού Heavy Metal στα χνάρια των Maiden και Bathory με κάποια speed ξεσπάσματα που θύμιζαν Dragonforce αλλά και folk πινελιές που χρωμάτιζαν το όλο αποτέλεσμα. Ωραία κιθαριστικά περάσματα, μελωδίες και φωνητικά που αν και χρίζουν βελτίωσης ταιριάζουν απόλυτα με τον ήχο τους.

Επόμενη μπάντα οι Ravensire από τη Πορτογαλία. Αγνό και παθιασμένο Heavy ευλογημένο από τους Θεούς. Omen, Heavy Load, Brocas Helm και το πράγμα δεν συμμαζεύεται. Πολύ καλή σκηνική παρουσία που έδειξε ότι αν μη τι άλλο η εμπερία δεν τους λείπει. Ο ήχος αρκετά καλός για τα δεδομένα βοήθησε την δημιουργία πολεμοχαρών συναισθημάτων. Ενδιαφέροντα κομμάτια από τα οποία θα ξεχωρίσω τα Drawing the Sword και το καρα-επικό Gates of Ilion το οποίο έχει γραφτεί για την Ελλάδα. Εύγε στα παλικάρια από τη Λισαβόνα.

Συνεχίζουμε με τους Astronomikon από την Κύπρο. Φοβερή εμφάνιση με στοιχεία μεγάλης μπάντας. Το συγκρότημα είχε απίστευτη άνεση επί της σκηνής αλλά και απόδοση που δεν μπορεί να αμφισβητηθει από κανέναν. Μας παρουσίασαν κομμάτια από το debut album τους Dark Gorgon Rises καθώς και μια εκπληκτική διασκευή του Penny for a poor man των θεών Warlord. Με επιρροές από Crimson Glory, Helloween αλλά και με ήδη διαμορφωμένο προσωπικό ήχο η μπάντα πραγματικά με εντυπωσίασε. Νικόλα η φωνή σου είναι πραγματικά σπάνια. Ασχοληθείτε γρήγορα μαζί τους γιατί εδώ μιλάμε για κελεπούρια.

Ο κόσμος στους Astronomikon είχε φτάσει αισίως κοντά στους 200 με το κέφι και τη μπύρα να ρέουν άφθονα. Μόλις είχε φτάσει η ώρα των αγαπημένων μου σαλεμένων Thrashers Bio-Cancer. Δεν έχω να πώ πολλά για την εμφάνισή τους. ΚΑΥΛΑ απλά. Απίστευτη ενέργεια επί σκηνής. Φρενήρεις καταστάσεις με τη μπάντα να χτυπιέται ασταμάτητα πάνω στη σκηνή. Το debut της μπάντας Ear piercing Thrash ακούστηκε ολόκληρο νομίζω με αποτέλεσμα ο σβέρκος μου να εκλιπαρεί για έλεος. Ευελπιστώ σύντομα σε νέο υλικό. Highlight της βραδιάς η εμφάνισή τους. Συνεχίστε έτσι ρε αλάνια. 

Πριν προχωρήσω στους Wardrum θα ήθελα να στηλιτεύσω την απαράδεκτη στάση ορισμένων από τους παρευρισκόμενους metalheads που δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θεωρούν τους εαυτούς υποστηρικτές της underground σκηνής. Καλά ρε, είστε σε ένα festival και επειδή μία μπάντα όπως οι Bio-Cancer διαφέρουν λίγο μουσικά από το υπόλοιπο line-up, βγαίνετε έξω από το club όσο διαρκεί η εμφάνισή τους; Ντροπή απλά. Σεβασμός στη προσπάθειά τους, και ας μην είναι του γούστου σας.

Οι Θεσσαλονικείς Wardrum ρίχνονται στη αρένα γύρω στις 19:30 έχοντας  κυκλοφορήσει πριν από λίγο καιρό το τρίτο εξαίσιο album τους με το τίτλο “Messenger”. Μελωδικοί αλλά και τεχνικοί οι Wardrum απέδειξαν ότι δεν έχουν να ζηλέψουν απολύτως τίποτα από τις υπόλοιπες αναγνωρισμένες μπάντες του είδους. Μου θυμίζουν αρκετά Kamelot εποχής Eternity και Dominion καθώς και τους αγαπημένους μου Conception. Προσωπικά θεωρώ ότι το συγκρότημα έχει ήδη ανέβει επίππεδο και το μόνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσουν να δουλεύουν όπως κάνουν μέχρι σήμερα. Ο κόσμος τους χειροκρότησε ενώ ακούστηκαν κομμάτια και από τις δύο προηγούμενες δουλειές τους. Σίγουρα μία από τις μεγάλες ελπίδες της χώρας μάς. Στηρίξτε τους όσο μπορείτε. Το έχουν και το αξίζουν.

Ο κόσμος έχει φτάσει τους 350 νοματαίους και τα ποτήρια μπύρας που έχω καταναλώσει διψήφιο αριθμό. Τρελές γούστες. Η ώρα για τους Βρετανούς θρύλους Xendrix είχε φτάσει. Μιλάμε για μία μπάντα που ποτέ δεν έλαβε την αναγνώριση που της άξιζε αλλά μη λησμονούμε το ότι έχουν μία βάση οπαδών ανά το κόσμο που μόνο αμελητέα δεν είναι. Τέσσερα album στο ενεργητικό τους με τα Shattered Existence και For those Advantage να αποτελούν διαμάντια του Thrash.

Τα δύο αυτά album αποτέλεσαν και την κύρια δεξαμένη της εμφάνισής τους η οποία πώρωσε τους παρευρισκόμενους με το headbanging να δίνει και να παίρνει. Τα φωνητικά ήταν λίγο θαμένα αλλά αυτό δεν πτόησε κανέναν. Κάποια στιγμή ο Chris Astley μας τόνισε ότι η μπάντα ετοιμάζει καινούργια κυκλοφορία και πώς θα είμασταν οι πρώτοι που θα ακούγαμε ζωντανά ένα καινούργιο κομμάτι. Word of Mouth ο τίτλος και πραγματικά αν το album κυμαίνεται σε αυτά τα επίππεδα τότε θα μείνει πολύς κόσμος με το στόμα ανοιχτό. Τα τεχνικά αλλά και in your face riff του Chris και Kristian ξεσήκωναν το κόσμο με το hit Ghostbusters να κλείνει την εμφάνισή του group με το παρατεταμένο χειροκρότημα να επιβραβεύει τη μπάντα για τη τιμή που μας έκανε να επισκεφτεί τη χώρα μας. Άντε και σύντομα ξανά στα μέρη μας και με το καινούργιο album στα δισκοπωλεία.

Η ώρα 10:30 και ένα εφηβικό όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Οι Liege Lord στην Ελλάδα. US metal στην καλύτερη του έκδοση από ένα group που θα άξιζε να είχε κερδίσει πολλά περισσότερα σε θέματα αναγνώρισης αλλά για διάφορους λόγους αυτό δεν έγινε. Να ήταν και οι μόνοι, αλλά τέλος πάντων. Το συγκρότημα βγαίνει με το Fear Itself και κάτω γίνεται της ταναπούς. Κεφάλια δεξιά αριστερά πάνω κάτω και γενικά ένα κλίμα που έβγαζε απίστευτη ενέργεια η οποία μεταφερόταν και στο group που έδειχνε να το χαίρεται όσο τίποτα.

Eye of the Storm, Feel the Blade και ο ένας ύμνος διαδεχόταν τον άλλον. Φόρος τιμής στον τεράστιο DIO από το συγκρότημα και Kill the King. Κατά τη ταπεινή μου άποψη μία από τις καλύτερες διασκευές που έχουν γίνει. Speed of Sound και βουτιά στο Burn to my Touch album.

Η ώρα που περίμενε πολύς κόσμος μόλις είχε φτάσει με τον απόλυτο ύμνο Rage of Angels να βασανίζει τη συνείδηση μας. Το κοινό τραγούδησε κάθε στίχο του κομματιού με το stage-diving να μπαίνει και αυτό στο κόλπο. Ότι και να πώ είναι λίγο. Η μπάντα έκλεισε τη μεγαλειώδη εμφάνισή της με το Master Control και Wielding Iron Fists με το πανικό να συνεχίζει να λαμβάνει χώρα στο Κύτταρο. Encore 2: Broken Wasteland, encore 3: Rage of Angels ξανά, encore 4: Master Control ξανά!   

Κάτι παραπάνω δεν χρειάζεται να προσθέσουμε. Όσοι βρέθηκαμε στο χώρο ευχαριστήθηκαμε με τη ψυχή μας όσα εκτιλύχθηκαν μπροστά μας. Τεράστια μπάντα που ρε γαμώτο θα έπρεπε να είχε φτάσει πολυ πιο ψήλα. Το είπα και θα το ξαναπώ.

Liege Lord setlist
Fear itself
Eye of the storm
Dark tale
Cast out
Kill the king (Rainbow cover)
Feel the blade
Rapture
Drum solo
Speed of sound
Rage of angels
Guitar solo
Vials of wrath
Fallout
Master control
Wielding iron fists
Broken wasteland
Rage of angels
Master control  

Κάπου εκεί το φετινό Up the Hammers ΙΧ έφθασε στο τέλος του αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων και σε ότι αφορά την απόδοση των συγκροτημάτων αλλά και τη διοργάνωση γενικότερα. Ραντεβού του χρόνου και για ρίξτε μια ματιά στο line-up του 2015 και θα δακρύσετε.

HEAVY METAL ΡΕ Μ……

Photos: Αναστασία Βερτεούρη

383