JIMMY LI: “Sugarcanes and Grapes”

ALBUM

Είδος: Garage/ Alternative/ Psych Rock
Δισκογραφική: Sound Effect Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 8 Μαρτίου 2024

Σε μία πρόσφατη συζήτηση με ένα πολύ αγαπητό και οικείο μου πρόσωπο, σχολιάσαμε το γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί αξιόλογοι εγχώριοι καλλιτέχνες, που πραγματικά είναι αδύνατο να τους ανακαλύψουμε όλους, όσο και αν το θέλουμε πραγματικά.

Κάτι τέτοιο συνέβη και με την περίπτωση του Jimmy Li, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Δημήτρης Λύσανδρος, ο οποίος έρχεται με συστατική επιστολή από την Sound Effect Records και η οποία κατά μέρους της έρχεται να δώσει λύση για το πρόβλημα που προαναφέραμε, φέρνοντας στο προσκήνιο συνεχώς ανερχόμενα συγκροτήματα με αξιώσεις και περγαμηνές για κάτι καλό.

Μεγαλωμένος στην Νίκαια αποτελεί γέννημα θρέμμα παιδιού της πόλης, κι έχοντας επηρεαστεί αισθητικά και ως απόρροια αυτού έχει προσαρμόσει ανάλογα και την ηχητική του ταυτότητα, με την μουσική του να εκφράζει μία έντονα αστική διάθεση σε συνδυασμό με μία σκοτεινή ηλεκτρίζουσα Rock’n’Roll ενέργεια που δρα υποδόρια σε κάθε μία από τις δέκα συνθέσεις που συμπληρώνουν το ντεμπούτο δίσκο “ Sugarcanes and Grapes”.

Σε κάθε ακρόαση του δίσκου, έκανα παράλληλα συνειρμικά συνδέσεις με τον Ty Segall, όχι γιατί απαραίτητα οι δυο τους συγγενεύουν ως προς τον ήχο και το fuzz στοιχείο. Αλλά γιατί ο τρόπος που περιπλέκει τα μουσικά ιδιώματα ο ένας στην μουσική του με crossover τεχνικές, και αυτό το ελευθεριάζον στοιχείο στη σύνθεση χωρίς κάποιο “πλαφόν” μου θυμίζει τον άλλον αισθητικά. Συν της άλλης και το νεαρό σχετικά στοιχείο της ηλικίας έπαιξε το ρόλο του, καθώς και η μοναχική solo αναζήτηση τους.

Αξιόλογη κατά βάση κιθαριστική δουλειά, χωρίς πολλές υπερβολές στην απόδοσή του και με ιδέες τις οποίες έχει επιμεληθεί με μεράκι, επαγγελματισμό και όραμα για κάτι μεγαλύτερο στο μέλλον σίγουρα.

Η ποιητική ελεγεία συναντά την γλυκιά και μελαγχολική τραγουδοποιία εν μέσω Psych και shoegaze Pop ευαισθησιών και μιας κάποιας καλλιτεχνικής φινέτσας. Το “Sugarcanes and Grapes” αποτελεί μία γενναιόδωρη και αναζωογονητική ηχητική περιπλάνηση στα Garage, Alternative, Bluesy και νεο-Ψυχεδελικά υποχθόνια σοκάκια, χωρίς ακόμα να βρίσκει διέξοδο προς τις μεγάλες μουσικές λεωφόρους. Παρέα σε αυτό το οδοιπορικό βρίσκουμε τους, The Entrance Band, τους Youngblood Supercult, τον John Frusciante, τους B.R.M.C, τον Nick Cave, με το άγρυπνο βλέμμα του Mark Lanegan από εκεί ψηλά να τους συντροφεύει.

Η Sound Effect έχει επιστρατεύσει στις τάξεις της μία πληθώρα νέων και ταλαντούχων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένου και του Jimmy Li, και θα ήθελα πραγματικά να τους δω όλους σε μία νέα έκδοση του ομώνυμου φεστιβάλ της επί σκηνής, ώστε να σπάσουμε το κατεστημένο των πολυεθνικών και να γιορτάσουμε την μουσική και τα ανεξάρτητα δισκοπωλεία.

Μέχρι τότε στηρίξτε την εγχώρια και ανεξάρτητη σκηνή και γίνεται εξαρτημένοι της μουσικής και του αναλογικού ήχου…

Facebook: https://www.facebook.com/dimitris.li.92
Bandcamp: https://jimmyli.bandcamp.com/album/sugarcanes-grapes

447

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...