GRAILS: “Anches En Maat”

ALBUM

Είδος: Electronic/ Kraut/ Psych rock
Δισκογραφική: Temporary Residence
Ημ. Κυκλοφορίας: 22 Σεπτεμβρίου 2023

Να βρείτε κάποιον ή κάποια ή κάτι, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα σεξουαλικός προσανατολισμός, που να σας αγαπά, να σας νοιάζεται και να σκέφτεται με τον τρόπο που προσεγγίζουν οι Grails την μουσική τους όσον αφορά την εξέλιξη, τον πειραματισμό και την άνευ όρων και φραγμών καλλιτεχνική ελευθερία.

Με πραγματική αγάπη και σεβασμό.

Στην πολύχρονη πορεία τους ανέκαθεν ήταν ένα συγκρότημα που είχε πάντα μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στη μουσική, εξαιρετικά εξελιγμένη και διαφορετική από τους περισσότερους άλλους και ήταν “υπαίτιο” ώστε να οικοδομηθεί ένα μουσικό είδος ή πολλά και που τώρα τα συνδυάζουν όλα μαζί ταυτόχρονα στην πιο φιλόδοξη δισκογραφική τους δουλειά που ακούει στο όνομα “Anches En Maat”, με το πιθανό ρίσκο της απόρριψης να μην το λαμβάνουν υπόψη αλλά να ζουν με αυτό, σαν σπίθα και κίνητρο για δημιουργία.

Σε αυτή τη ζωή κάποιοι επιλέγουν να είναι απλοί διασκεδαστές και κάποιοι ερμηνευτές με ό,τι συμπεριλαμβάνει αυτή η ιδιότητα, και υπάρχουν από την άλλη και μπάντες όπως οι Grails που είναι γεννημένοι εκ φύσεως καλλιτέχνες και τέτοιοι δεν γίνονται ουδείς έτσι απλά από το πουθενά.

Επιστρέφοντας στις βασικές δημιουργικές ρίζες, παραμερίζουν την ανάγκη για μεγαλεπήβολες δημιουργίες με μεγάλης χρονικά διάρκειας διπλά album, και μπαίνουν σε ένα συμβατικό αλλά όχι συγκαταβατικό καλούπι μονού δίσκου, που αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ορχηστρικές μουσικές που θα ακούσετε όλο το 2023, και σίγουρα η πιο “παιχνιδιάρικη” από πολλές απόψεις.

Οι Αμερικανοί συνθέτουν “Κοσμική Μουσική” (Kosmische Musik), όρος που χρησιμοποιήθηκε αμιγώς από τα Γερμανικά συγκροτήματα της περιόδου 60s-70s πριν τον όρο Krautrock, και οδεύουν προς την ηχητική και ορχηστρική τελειότητα των Tangerine Dream. Όμως αυτός είναι ένας μακρύς δρόμος και για το λόγο αυτό διασχίζουν διάφορα ηχητικά στρώματα για να το επιτύχουν αναμειγνύοντας ψυχεδελικά στοιχεία με Avant-Garde συνθέσεις, ηλεκτρονικές πινελιές και λοιπές εκλεκτές μουσικές.

Για να το καταφέρουν αυτό προσεγγίζουν την νέα τους δουλειά μέσα από το ηχητικό πρίσμα συγκροτημάτων όπως οι Cinematic Orchestra, Red Snapper, Fontan, Zombi, Majeure, Zoltan μεταξύ πολλών άλλων. Όπου για τους τελευταίους είχε κάνει αναφορά προ δεκαπενταετίας και βάλε ο αγαπητός Steven Wilson σε συνέντευξη του για τα τότε ακούσματα του και τις επιρροές των μετέπειτα άλμπουμ του, και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε αν μιλάει αραμαϊκά ή αν ήταν το αποτέλεσμα απαγωγής του από εξωγήινους.

Στο “Anches En Maat” αντιλαμβάνεσαι την προοδευτική σκοπιά του όλου εγχειρήματος, με τα κομμάτια να “μεταφέρονται” από μεγάλα synth-ετικά περάσματα, με την κιθάρα να είναι κάπως “συγκρατημένη”, ενόσω γινόμαστε ακουστικοί μάρτυρες υπέροχων εγχόρδων, μαγευτικών σημείων με πιάνο, όπως και χάλκινων πνευστών συμφωνικής ορχήστρας.

Όλα τα προαναφερθέντα και πολλά περισσότερα ενώ πλησιάζουν μαεστρικά στην κορύφωση και σε ένα ηχητικό κρεσέντο, πολύ έξυπνα δεν πέφτουν απευθείας μέσα σε αυτό διαιωνίζοντας την απόλαυση με διάρκεια σε λάγνα μεγέθη. Επιπρόσθετα θα μπορούσαν να θάψουν και να υπερκεράσουν το ένα το άλλο, όμως η αψεγάδιαστη και καλογυαλισμένη παραγωγή τελευταίας τεχνολογίας, δημιουργεί μία ιδανική κατάσταση όπου όλα τα όργανα και οι ήχοι συμβιώνουν αρμονικά και το σημαντικό “αναπνέουν”, χωρίς να ακούγονται ψεύτικα, αποτίοντας έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην άκρως συναισθηματική και υποβλητική μουσική των προηγούμενων δεκαετιών που πρεσβεύει κάθε μέλος της μπάντας.

Το συναίσθημα και η ατμόσφαιρα ξεχειλίζουν και οι συνθέσεις σου προκαλούν έντονες διαταραχές στην διάθεση με τη μελαγχολία να κερδίζει τις εντυπώσεις χωρίς να υπάρχουν απαραίτητα χαμηλά επίπεδα ενθουσιασμού. Προσωπική εκτίμηση μέσα από την κινηματογραφική και ορχηστρική προσέγγιση είναι οι ομοιότητες με τον “δικό μας” Yanni και τις δικές του νοσταλγικές αποδράσεις, ειδικά σε κομμάτια όπως τα “Sad & Illegal”.

Μπορεί κατά γενική ομολογία τα συναισθήματα που απορρέουν να είναι down-tempo, όμως αυτό δεν θα επηρεάσει τη λίμπιντο σας, καθώς το Hardcore Soft porn (χωρίς να αναφερόμαστε στο στίχο του Californication) μουσικό υπόβαθρο που έχουν φτιάξει θα σας ανεβάσει τη διάθεση καλώς ορίζοντας σας στο μαγικό κόσμο συνθετών όπως οι Piero Umiliani και Stelvio Cipriani, πρωτεργάτες αμφότεροι μαζί με πολλούς άλλους σε ταινίες Spaghetti Western, Giallo. Eurospy και όπως προαναφέραμε σε αισθησιακές ερωτικές ταινίες εποχής.

H στρατευμένη και στοχευμένη τέχνη της κολεκτίβας γεννάται από την ελεύθερη βούληση των δημιουργών της χωρίς επιβολή και δέσμευση από κανέναν τυχάρπαστο ιδεολόγο. Πυκνές και πολύπλοκες μουσικές, τόσο προσβάσιμες και προσιτές στην κατανόηση για να χαθείς μέσα τους, κόβοντας σου την ανάσα.
Η ηχητική οντότητα των Grails αναπροσαρμόζεται και μας συστήνεται σε κάθε κυκλοφορία από την αρχή σαν κάτι νέο..που αξίζει να ανακαλύψεις από την αρχή…

Facebook: https://www.facebook.com/grailsongs/
Bandcamp: https://grails.bandcamp.com/album/anches-en-maat

599

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...