GOAT: “Medicine”

ALBUM

Είδος: Ethnic/Psych rock
Δισκογραφική: Rocket Recordings
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Οκτωβρίου 2023

Αν με κάποιο τρόπο οι ανά τον κόσμο παραδόσεις και οι λαογραφικές ιστορίες περιπλέκονται και έχουν κάποιο κοινό παρονομαστή, τότε οι Σουηδοί Goat τον έχουν ανακαλύψει προ πολλού και η μουσική τους είναι αρωγός και ατραπός μαζί για τον σκοπό αυτό.

Συνθέτοντας “Παγκόσμια Μουσική”, με τον τίτλο του πρώτου δίσκου τους να ήταν προμελετημένος και όχι τυχαία επιλογή, δημιουργούν ηχητικές γέφυρες στον χώρο και τον χρόνο πάνω στις οποίες περπατάμε και χανόμαστε αμέριμνοι με ένα ψυχεδελικό φολκλορικό μουσικό υπόβαθρό να μας συντροφεύει.

Στο εναρκτήριο “Impermanence of Death” και στο “Raised by Hills” υπάρχει άμεση συνδεσιμότητα με την εγχώρια μουσική παράδοση και ηχητική ομοιότητα με την Ηπειρώτικη μουσική σε υπερθετικό βαθμό. Ο ήχος του φλάουτου και λοιπών πνευστών έρχεται σε αντιδιαστολή με τον δικό μας ήχο του κλαρίνου, και αυτός ο πνευστός αέρας αποτελεί αφενός το γιατρικό για τις πληγές της ψυχής, αφετέρου με την ανάταση που σου χαρίζει σε ταξιδεύει σε εντυπωσιακά και παρθένα ορεινά τοπία, σε απάτητα δάση και σε παραμυθένιες δρακολίμνες. Ακόμα και υποθετικά μιλώντας μόνο αυτά τα δύο κομμάτια να είχαν κυκλοφορήσει σε κάποια μορφή Single ή EP είναι ικανά να σε ξεβολέψουν από το safe mode σου και να σε “αναγκάσουν” να περιστροβιλιστείς στην ηχητική δίνη τους με εύθυμη και ανάλαφρη διάθεση. Ο ήχος τους χτυπάει στο συναίσθημα και είναι υπεύθυνος για την ευφορία και την ανατριχίλα που σου προκαλεί την στιγμή όπου η ντοπαμίνη κατακλύζει τον εγκέφαλό σου την στιγμή της κορύφωσης.

Όμως για καλή μας τύχη δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις τα προαναφερθέντα τραγούδια και έπεται και συνέχεια σε όλη τη διάρκεια του “Medicine” δίσκου. Οι Goat επέστρεψαν για τα καλά και αυτό έγινε αντιληπτό και από το περσινό “Oh,Death” και τη συμμετοχή τους στο soundtrack της σειράς “The Gallows Pole”, τη δεύτερη φορά που δοκιμάζουν κάτι τέτοιο έπειτα από την συμμετοχή τους στη μουσική επένδυση της ανεξάρτητης Βρετανικής horror ταινίας “Double Date”.

Οι Σουηδοί καναλάρχες του μυστικισμού διενεργούν μία ενδοσκοπική ματιά στις εκφάνσεις του ψυχεδελικού ήχου περιδιαβαίνοντας πότε τα ανώτερα και πότε τα κατώτερα στρώματα του εν λόγω ήχου. Στο “I Became The Unemployed Office” ακολουθούν την παρέα της Lori S “πέρα από το όραμα” με τις desert μελωδίες τους, την ίδια στιγμή όπου εκπλήσσοντας μας ενσαρκώνουν τους Sleep λίγο πριν τερματίσουν τις 420 παραμορφωμένες συχνότητες τους στο “ Join The Resistance”. Όπως προαναφέραμε οι Goat εμφανίζονται ανανεωμένοι και σαν πραγματική G.O.A.T του ιδιώματος κάθονται στο θρόνο τους τον οποίο είχαν αφήσει για ένα μεγάλο και εύλογο διάστημα. Αυτή τη φορά εκτός από τις ethnic αναζητήσεις που διενεργούν στα πέρατα του μουσικού κόσμου, στέκονται στη δική τους Folk παράδοση και μας καλωσορίζουν τον “προοδευτικό” και “παραδοσιακό” κόσμο των Arbete & Fritid και Charlie & Esdor, Baby Grandmothers σε σύμπραξη των παλαιών με τους νέους όπως οι Hills, Dungen και Agusa.
Για σαράντα λεπτά οι third-eye οραματιστές ταλαντεύονται με ψυχεδελικούς 60s-70s flowerish ήχους, “στρεβλωτικά” κιθαριστικά solo εν μέσω μιας διαλογιστικής ατμόσφαιρας, εκτοξεύοντας το ιλιγγιώδες ταξίδι τους σε νέες ηχητικές διαστάσεις.

Μετά το “World Music” και την απήχηση και αποδοχή που είχαν σε κριτικούς και οπαδούς, σε συνδυασμό με διθυραμβικές κριτικές και Headline εμφανίσεις σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, φάνηκε πως δεν ήταν έτοιμοι να διαχειριστούν το μέγεθος του όλου πράγματος και έκαναν κάποια βήματα προόδου εμπρός προς τα πίσω με βλέψεις στο μέλλον. Θα ακουστεί παράδοξο αλλά με τον τρόπο αυτό κινούμενοι σε ασφαλή περιβάλλον διασφάλισαν τον μέλλον τους χωρίς να αποκοπούν τελείως από τα μουσικά κοινά, κρατώντας χαμηλό προφίλ διατηρώντας μεγάλα διαστήματα μεταξύ των κυκλοφοριών τους.

Πλέον η δημιουργική τους ικανότητα είναι σε οίστρο και γεννά μουσικές με αμείωτους ρυθμούς παρά με έντονη ρυθμικότητα και με το fuzz στοιχείο να υπερτερεί. Θα μπορούσαμε με ακρίβεια να πούμε ότι ο νέος δίσκος είναι ένα βρώμικο Wah Wah χαστούκι στα μούτρα, και ίσως το πιο βρώμικο που έχουν εξαπολύσει ποτέ προς τους οπαδούς τους, αλλά συνάμα το πιο ανώδυνο και γλυκό.

Το “Medicine” όνομα και πράγμα είναι το γιατρικό για να αποδράσουμε την παροδικότητα της ζωής από την αρρώστια, τις σχέσεις, την αγάπη και το θάνατο, λειτουργώντας σαν ένα μουσικό καλειδοσκόπιο όπου αντί να δούμε, ακροώμαστε ήχους διευρύνοντας την συνείδησή μας πηγαίνοντας βαθιά στις ρίζες που εξερευνούν οι Σουηδοί και ταξιδεύοντας στο κέντρο της έμπνευσής τους.

Ουσιαστικά μιλάμε για μία γιορτή όπου ο περιπετειώδης πειραματισμός και η ατρόμητη παραισθησιολογική ένταση έχουν το πρώτο και τελευταίο λόγο…

Facebook: https://www.facebook.com/goatsweden
Bandcamp: https://goat.bandcamp.com/album/medicine

376

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...