FORTRESS UNDER SIEGE: “Envy”

ALBUM

Είδος: Power / Progressive Metal
Δισκογραφική: ROAR! Rock Of Angels Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Οκτωβρίου 2023

Τρία χρονάκια πέρασαν από το πολύ καλό “Atlantis” και οι Αθηναίοι Fortress Under Siege, μια μπάντα που ανέκαθεν απολάμβανε τον σεβασμό των οπαδών της ελληνικής power metal σκήνης, επανέρχεται υπό την στέγη της ίδιας εταιρίας (της Roar) με το νέο τους album με σχεδόν την ίδια σύνθεση και με πολύ ενθουσιασμό.

Αν και ο προκάτοχός του album έτεινε κατά πολύ προς το power metal, στο “Envy” η μπάντα μάλλον επανέρχεται σε πιο progressive ηχοτόπια – αν και power metal προσανατολισμού, απλά έχουν ενσωματώσει πιο πολλά προοδευτικά στοιχεία στην μουσική τους. Με εξαιρετική παραγωγή και πολύ καλές συνθέσεις για το είδος και με συνθετικό επίκεντρο μάλλον τη χρυσή εποχή του power / progressive ήχου, τα late ’80s. Η τεχνοτροπία τους είναι ένα υβριδικό μείγμα από τις επιρροές τους και σχήματα όπως οι Queensryche και οι Crimson Glory, μικρές δόσεις Dream Theaterικού metal αλλά και “μυρωδιές” από Jag Panzer που δίνουν μια επική πινελιά στο “Envy”.

Γενικά σφιχτοδεμένα riffs από τους Θέμη Γουρλή και Φώτη Σωτηρόπουλο (ειδικά το μοναδικό ιδρυτικό εναπομείνον μέλος της αρχικής σύνθεσης των Fortress Under Siege δίνει ρέστα με τα υπέροχα μελωδικά solos του) με τη διακριτική πληκτροφόρα βοήθεια του Γιώργου Γεωργίου (επίσης στους Innerwish), περίτεχνο drumming από τον Δημήτρη Καπουκάκη και καλές μπασογραμμές από τον νεοφερμένο Stevens Κοπανάκη ενώ ο Τάσος Λάζαρης μεταδίδει την power υψίφωνη ερμηνεία του με προσγειωμένη λογική, χωρίς εξαλλοσύνες, αλλά με πολύ δύναμη και γρέζι στη χροιά του.

Πανέμορφο το “Straits of glory”, πολύ καλά τo intro track “Bring out your dead”, το “Distant voices” με τα κοφτά του riffs και το Queensrycheικό “Look at you” με την υπέροχη γέφυρα στη μέση όπως και τα “Ride the thunder” και “Envy” με τα ωραία ρεφρέν και τις σολάρες τους όπως και το “Broken and torn” που είναι ένα blender των Theater, των Queensryche, των Crimson Glory και των Savatage (πραγματικό χωνευτήρι επιρροών).

Τελικό συμπέρασμα: το “Envy” είναι αξιοπρεπέστατος δίσκος και σίγουρα οι οπαδοί των ανωτέρω προαναφερθέντων ονομάτων όπως και οι οπαδοί του γενικότερου late ’80s – early ’90s metal θα το κατασυμπαθήσουν. Οι Fortress Under Siege, μετά το προηγούμενο διάλειμμα, δείχνουν ότι έχουν έρθει για να μείνουν και να δώσουν αρκετά πραγματάκια και απαλλαγμένοι από το άγχος της “μη καινοτομίας”. Δεν μπορώ να ξέρω ποιός έχει απαίτηση για επανεφεύρεση του τροχού εν έτει 2023 αλλά από τη στιγμή που ο παρών “τροχός” ρολάρει με αξιοπρέπεια, η όποια φιλοδοξία της μπάντας για το υλικό της δεν είναι καθόλου άδικη.

Facebook: https://www.facebook.com/FortressUnderSiege/

539

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.