ERDVE: “Savigaila”

ALBUM

Είδος: Experimental Hardcore Sludge
Εταιρία: Season of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 23 Ιουλίου 2021

Φλόγες ένα ανθρώπινο σώμα στο εξώφυλλο του δεύτερου album των Λιθουανών Erdve. Savigaila σημαίνει αυτολύπηση και ο καθένας μας αυτή την εποχή μπορεί να ταυτιστεί με τον συνδυασμό των δύο παραπάνω στοιχείων.

Ήδη το μυαλό μου περιπλανιέται σε σκοτεινά μουσικά μονοπάτια, προσπαθώντας να μαντέψει το ύφος των Erdve. Γενικά, η σχέση μου με τη Λιθουανία περιορίζεται μεταξύ της αγοράς ενός album των blacksters, Zpoan Vtenz πριν από 20 χρόνια, και της καλαθοσφαίρισης, οπότε δεν φέρω άποψη για τη μουσική σκηνή της χώρας.
Από τη στιγμή όμως, που η Season of Mist προσθέτει στον χαρακτηρισμό της μουσικής των Erdve, τη λέξη experimental, θα περίμενε κανείς κάποιον αιφνιδιασμό, κάτι αναπάντεχο ή δύσκολα κατανοητό σε μη εκπαιδευμένο αυτί.

Όσον αφορά έπειτα, στον όρο Hardcore Sludge, μπορώ να εντοπίσω κάποιες επιρροές από γίγαντες σαν τους Neurosis και τους Unsane, με τους Λιθουανούς να πλασάρονται άνετα σε λίστα ως γείτονες των Nails και Primitive Man. Σκληρά φωνητικά, ψήγματα ποστ-μπλακμεταλικής ατμόσφαιρας, ίσως να τους διαχωρίζει λίγο από τους προαναφερθέντες, αλλά σε καμιά περίπτωση, οι Erdve δεν έχουν δημιουργήσει κάτι το πρωτόγνωρο.

Το βαρόμετρο της κυκλοφορίας είναι ο κύριος τροχός Vaidotas Darulis (κιθαρίστας/τραγουδιστής), ο οποίος έχει αναλάβει προσωπικά την παραγωγή και το εξώφυλλο, αφήνοντας βαρύ καλλιτεχνικό στίγμα στο “Savigaila”.
Ο οποίος δίσκος, είναι ένα χείμαρρος θορυβώδους μεταλικής hc/sludge μουσικής, που με ποικιλία ταχυτήτων, όμορφες μελωδίες και εξαιρετικά breakdowns, έρχεται σαν πολιορκητικός κριός να σου κατεδαφίσει την πόρτα.
Βέβαια, ο πειραματισμός περιορίζεται σε κιθαριστικές λούπες και άλλων ειδών προγραμματισμούς, noise έμπνευσης που τελικά, δεν εκπλήσσουν κανέναν.

Αν εξαιρέσεις λοιπόν, την έλλειψη πρωτοτυπίας, οι Erdve είναι μια καλογρασαρισμένη μηχανή που θα δουλεύει όλο και καλύτερα όσο περνάει ο χρόνος.

Τώρα που όλα γύρω μας καταρρέουν, τέτοιες μουσικές, εύκολα θα περιγράφουν τα συναισθήματα μας. Οι Λιθουανοί δημιουργούν την αναγκαία ατμόσφαιρα για να στεγαστεί η θλίψη, η απογοήτευση και η απόγνωση. Αυτό το καλοκαίρι εξάλλου, δεν μας έχει προσφέρει κάτι ευχάριστο.

Facebook: https://www.facebook.com/erdvelt
Instagram: https://www.instagram.com/erdve/
Bandcamp: https://erdvesom.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/7uctedT9WR5dzqjAOx3jKN

954

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.