ENTER SHIKARI

TRIBUTE

Ονοματισμένοι από ένα σκάφος που ανήκε στον θείο του Rou Reynolds, που είχε βαφτιστεί στη θάλασσα ως Shikari, τη λέξη των Ινδών για τον κυνηγό, οι ως τότε Hybryd μετεξελίχθηκαν και μουσικά.

Ως τότε τη σύνθεση ολοκλήρωναν οι Chris Batten στο μπάσο και Rob Rolfe στα τύμπανα, ώσπου στην παρέα προστέθηκε ο Rory Clewlow στην κιθάρα και εγένετο Enter Shikari, που θα μπορούσε να είναι άνετα κάποια μαγική έκφραση τύπου “Σουσάμι άνοιξε”.

Ενώ εγώ τελείωνα το Λύκειο και μεταξύ άλλων χτυπιόμουν σαν λυσσασμένο σκυλί σε live των Prodigy, οι Άγγλοι από του Άη Άλμπαν (St Albans ντε) διασταύρωναν την ηλεκτρονική μουσική με το post hardcore, δημιουργώντας νέο κοινό, αλλά και πολλά old school άκομψα σχόλια στα οποία δεν θα ήθελα να αναφερθώ.

Το νέο αυτό “μπαστάρδεμα” κάποιοι ονόμασαν electronicore και έβαλαν στην κορυφή του οικογενειακού δέντρου, τους Enter Shikari που άνοιξαν την πόρτα για μπάντες σαν τους Abandon All ships, We Butter Bread with Butter και τους πολύ ανερχόμενους πλέον Electric Callboy.

Αλλά και εκείνοι δεν ανακάλυψαν μόνοι τους τη νέα ήπειρο, αφού τη “χρηματοδότηση” και “ναύλωση” της αποστολής είχαν κάνει ήδη μεγάλοι καλλιτέχνες του μουσικού στερεώματος που έδωσαν την έμπνευση στους Βρετανούς φίλους μας να μπορέσουν να βγουν από τα στεγανά.

1.David Bowie
Σε έναν από τους σταθμούς της “Stop The Clocks” περιοδείας τους το 2019, o Roy είπε στο κοινό πως όπως και πολλοί άλλοι, ούτε και εκείνοι δεν θα βρίσκονταν εκεί χωρίς τη βοήθεια του David Bowie. Αμέσως μετά διασκεύασαν το “Heroes”.

2.The Beatles
Όπως πολλάκις έχει δηλώσει ο Reynolds, το “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” είχε συντροφεύσει πολλά βράδια της παιδικής του ηλικίας και έτσι η βρετανική ποπ κουλτούρα είχε σκαλιστεί βαθιά μέσα στην ψυχή του και φαίνεται σήμερα ξεκάθαρα στη μουσική που γράφει.

3.New Order
Σε μια δεκαετία όπου η ηλεκτρονική μουσική είχε εισβάλει παντού και το λεγόμενο new wave είχε θεριέψει, η μουσική του Peter Hook και της παρέας του αποτέλεσε τεράστια επιρροή για τις μετέπειτα γενιές που ακούγεται ακόμη και στη μουσική των Enter Shikari.

4.Prodigy
Ίσως η προφανέστερη επιρροή από όλες και εφηβικό σκάλωμα του Rou. Η αδρεναλίνη που ξεπηδάει από τους Prodigy ήταν καύσιμο και για τη φόρα που θα έπαιρναν οι Enter Shikari.

5.Post Hardcore
Συγκροτήματα σαν τους Fugazi και τους Quicksand, έσπρωξαν τη σκληρή μουσική πιο κοντά σε μια ευρύτερη καλλιτεχνική έκφραση που υπήρξε καταλύτης για συγκροτήματα σαν τους Enter Shikari και δημιούργησε μια τεράστια σχολή σε όλες τις άκρες της υφηλίου.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να μην ακούγονται ξεκάθαρα στα τραγούδια τους και κάποια να έχουν ατονήσει με τον καιρό, αλλά το DNA των Enter Shikari θα κουβαλάει για πάντα επάνω του κάποια στοιχεία τους.

Με νέο album στα χέρια λοιπόν, το εξαιρετικό “A Kiss for the Whole World”, οι Enter Shikari επιστρέφουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 18 και 19 Νοεμβρίου αντίστοιχα (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) για να γιορτάσουν μαζί μας τα 25 χρόνια ιστορίας τους.

589

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.