CABAL: “Magno Interitus”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Technical Death Metal / Metalcore
Δισκογραφική: Nuclear Blast Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 21 Οκτωβρίου 2022

Γενικά θεωρούνται από τις πολλά υποσχόμενες μπάντες στο χώρο του σύγχρονου ακραίου ήχου. Ο λόγος για τους Δανούς metallers Cabal οι οποίοι μόλις κυκλοφόρησαν το νέο, 3ο album τους μέσω της Nuclear Blast.

Κατ’ αρχάς θα θεωρήσω εν μέρει λάθος τον χαρακτηρισμό που δίνει η ίδια η εταιρία τους ο οποίος είναι death metal. Το υλικό που άκουσα στο “Magno Interitus” ναι μεν είναι ακραίο αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το χαρακτήριζα “ορθόδοξο” death metal. Έχει πολλά στοιχεία από core, αρκετές επιρροές (τουλάχιστον ως πνευματικοί “μέντορες”) από τους Gojira, θυμίζουν αμελωδικούς Fear Factory γιατί η παραγωγή τους είναι μοντέρνα στα όρια της μηχανικής / ρομποτικής αισθητικής και αυτό που κυριαρχεί είναι η δύναμη και η υπερτεχνικότητα θυμίζοντας μπάντες όπως οι Meshuggah. Όπως καταλαβαίνεις φίλε αναγνώστη, τα μέλη της μπάντας είναι παιχταράδες στα όργανά τους οπότε αυτό που διακυβεύεται είναι η σύνθεση και η γενικότερη τραγουδοποιΐα.

Εκεί τα πάνε σχετικά καλά. Αν και γενικά δύσκολη τεχνικά μουσική που απαιτεί την προσοχή του ακροατή, τα κομμάτια είναι μικρά σε διάρκεια, κάτι που βοηθάει στην αφομοίωση αλλά επ’ ουδενί δεν πρόκειται για διασκεδαστικό άκουσμα. Πολυσχιδές υλικό με έναν χείμαρρο από βαρύτατα riffs, ρυθμικότητα στα πλαίσια του ακραίου progressive και πολύ σκληρά φωνητικά από τον Andreas Bjulver Paarup (μου θύμισε λίγο τον Trevor Strnad των The Black Dahlia Murder).

Οι φίλοι των προαναφερθέντων συγκροτημάτων, αυτοί που τη βρίσκουν με τη στριφνότητα στο death metal καθώς και όσοι συγκινούνται με πυκνογραμμένες παρτιτούρες θα συγκινηθούν στο άκουσμα του “Magno Interitus” και σίγουρα θα βρουν συζευκτικά σημεία σε όλο το album. Ο γράφων ξεχώρισε τα “Insatiable”, “ Blod af Mit” και το επιλογικό “Plague Bringer” αλλά γενικά το μοτίβο δεν παραλλάσσεται ιδιαίτερα και στα 11 κομμάτια του album. Πολλοί νεολαίοι θα τους γουστάρουν λογικά και ίσως και μερικοί γέροντες που τη βρίσκουν με το ξυλοφόρτωμα. Ακούς και κρίνεις ο ίδιος.

Facebook: https://www.facebook.com/cabalcph
Official website: https://cabalcult.com/

565

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.