ELEGANT WEAPONS: “Horns For A Halo”

ALBUM

Είδος:Heavy Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 26 Μαΐου 2023

Elegant Weapons… που θα πει ένα ακόμη supergroup μιας και τα μέλη του κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Έχουμε και λέμε λοιπόν: δυο μέλη των Judas Priest, ένας πρώην Pantera και ένας τραγουδιστής που έχει κάνει όνομα για τον λόγο ότι αναπαράγει (με καλά αποτελέσματα ως επί τω πλείστω) σε μεγάλο βαθμό κάποια σπουδαία λαρύγγια. 

Για να μιλήσουμε με ονόματα, οι Elegant Weapons (τουλάχιστον για το παρόν album γιατί έχουν γίνει ανακατατάξεις στο line-up) είναι ο κιθαρίστας Richie Faulkner ο οποίος αντικατέστησε τον μεγάλο K.K. Downing στους Priest εδώ και μια ντουζίνα χρόνια, ο φοβερός Scott Travis πίσω από το drumkit, o Rex Brown, original μπασίστας των Pantera και στο μικρόφωνο ο Ronnie Romero ο οποίος την τελευταία δεκαετία έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη με τις συμμετοχές του σε ονόματα όπως οι Rainbow και τα σχήματα του Michael Schenker (μεταξύ πολλών άλλων συνεργασιών).

To “Horns For A Halo” είναι ένα καθαρό hard rock / heavy metal album φτιαγμένο με παραδοσιακά υλικά και με συνισταμένη όλες τις καταβολές των μελών. Μια πολύ καλή μίξη των μεγάλων Whitesnake, είτε της αρχικής εποχής τους με Marsden / Moody είτε αυτής με Vandenberg / Aldridge – ίσως για να υποστηριχθεί μουσικά η φωνή του Romero που ακολουθεί με σεβασμό τα ερμηνευτικά τερτίπια του David Coverdale ως προς το συναίσθημα που εξάγει. Παράλληλα η έτερη βασική επιρροή των Judas Priest (φυσικά) και σε σημεία οι Pantera (όπως π.χ. στο ομότιτλο track “Horns for a Halo”).

O Faulkner έχει αποτινάξει εδώ και καιρό το ρόλο του “αντικαταστάτη” και συνθέτει πάρα πολύ καλά δομικά riffs και δείχνει προσωπικότητα στα solos. Οι ρυθμοί είναι mid-tempo, headbanging αλλά το άκουσμα είναι εγκώδες και βαρύ, γενικώς η ροή του “Horns For A Halo” είναι άριστη χωρίς κοιλιές. Ο δε Romero είναι ένας πάρα πολύ καλός τραγουδιστής και, αν και πατάει γερά στις εμηνευτικές τακτικές του Coverdale, του Dio και του Halford (χωρίς υψιφωνίες), αναπαράγει αξιοπρεπέστατα το feeling αυτών των θρύλων της μουσικής μας. Ο ήχος αναμενόμενα είναι τέλειος και παρότι τεχνολογικά σύγχρονος, αποπνέει ένα 80’s άρωμα.

Τα κομμάτια βρίσκονται σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο, με μηδενικά μέτρια σημεία. Όπως προείπα, το γενικότερο περιβάλλον είναι οι ατμόσφαιρες των Priest με την “παιχνιδιάρικη” τεχνοτροπία των Whitesnake αλλά και την αισθητική των Black Sabbath (είχα πολλά deja-vu κατά της διάρκειας της ακρόασης από το “Headless Cross” για παράδειγμα). Μου άρεσαν τα εξαιρετικά “Blind Leading the Blind”, “Dirty Pig”, “White Horse” και “Downfall Rising” όπως επίσης και η φρέσκια επανεκτέλεση του “Lights Out” των UFO μέσα σε ένα ισοποιοτικό σύνολο heavy metal μουσικής.

Μια επαγγελματικότατη δουλειά από “ψημένους” μουσικούς στο χώρο της δισκογραφίας που θα ευχαριστήσει τους heavy metallers, ειδικά τους “παλαίουρες” εξ αυτών. Φυσικά το ακροατήριο είναι ορθάνοιχτο και ο οποιουδήποτε χρωματισμού ακροατής, θα περάσει μια περίπου ώρα ευχάριστης και άνετης ηχητικής “ανεμελιάς” με το “Horns For A Halo”. Και νομίζω ότι σύντομα θα υπάρχει και συνέχεια, η “χημεία” των Elegant Weapons αυτό δείχνει. 

Facebook: https://www.facebook.com/elegantweaponsband/

403

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.