EDGE OF FOREVER: “Ritual”

ALBUM

Είδος: Melodic Hard Rock
Δισκογραφική: Frontiers Music Srl
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Οκτωβρίου 2023

10 χρόνια απείχαν οι Edge of Forever από τη δισκογραφία και από το 2019 που επέστρεψαν αποδεικνύουν, ύστερα από 3 νέες κυκλοφορίες, πως έχουν θέση στη σκηνή, με το φετινό “Ritual” να κινείται σε πιο heavy μονοπάτια.

Καταρχάς το album είναι χωρισμένο ουσιαστικά σε 2 μέρη, με το πρώτο μισό να αποτελείται από συνθέσεις που κινούνται στο γνωστό melodic ύφος του group και το δεύτερο μισό να απαρτίζεται από το ομώνυμο “Ritual”, το οποίο χωρίζεται σε 7 μέρη και έχει συνολική διάρκεια που ξεπερνά τα 20 λεπτά.

Η αρχή με τα AOR αισθητικής “Where are You” και “Water be my Path” είναι ιδανική, προϊδεάζοντας τον ακροατή για έναν πολύ καλό δίσκο. Το “Freeing my Will” ανεβάζει κάπως τα γκάζια, αλλάζοντας κάπως άγαρμπα το κλίμα, ενώ το “The Last One” επαναφέρει τη λογική του singalong, χωρίς να εντυπωσιάζει. Η μπαλάντα “Love is the Only Answer” στάζει μέλι 80s εσοδείας, ενώ το “Forever’s Unfolding” που κλείνει το πρώτο μέρος του album, δίνει μια πιο heavy χροιά και αποτελεί από τις δυνατές στιγμές του “Ritual”.

Τι έχουμε μέχρι στιγμής; Μια εξαιρετική αρχή, η οποία δίνει τη θέση της σε μια σειρά από συμπαθητικά κομμάτια, έως ότου ανακάμψει λίγο πριν το ημίχρονο.

Ο δεύτερο γύρος ανήκει στο κονσεπτικό ομώνυμο track του δίσκου, το οποίο εξιστορεί τις περιπέτειες δυο διδύμων ιθαγενών, που τα χωρίζουν και τα στέλνουν σε διαφορετικά σχολεία, προσπαθώντας να τα κάνουν να ενστερνιστούν άλλη γλώσσα και κουλτούρα, προκειμένου να ξεχάσουν τις ρίζες τους και τη φυλή τους. Spoiler alert: το αγόρι τελικά βρίσκει τρόπο να ξεφύγει, ξεκινώντας ένα quest να βρει τη χαμένη του αδερφή, το οποίο καταφέρνει μεν, αλλά όταν εκείνη είναι στα τελευταία της. Μια γλυκόπικρη ιστορία, η οποία σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται σωστά από την μπάντα.

Το μεγαλύτερο μέρος του 20λεπτου “Ritual” κινείται σε πιο heavy μονοπάτια, αλλάζοντας όμως το mood σε σημεία, ακολουθώντας το mood του storytelling. Κι εδώ υπάρχουν σκαμπανεβάσματα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των συνθέσεων, αλλά το σύνολο παρουσιάζει ένα συγκρότημα καθόλα ώριμο και κατασταλαγμένο ηχητικά. Σε ό,τι αφορά το concept πάντως,

Τι συναντήσαμε στο δεύτερο ημίχρονο; Μια πιο σοβαρή εκδοχή της μπάντας (δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που ασχολούνται με πιο σοβαρά θέματα), η οποία δεν δένει απαραίτητα με το πρώτο μέρος, σε ό,τι αφορά το μουσικό κομμάτι κυρίως, ενώ σε σημεία υπάρχει αδυναμία ταύτισης με τους χαρακτήρες, μιας και θα μπορούσε να εμβαθύνει περισσότερο, αλλά oh well. Δεν είναι δα εύκολο το να διηγηθείς πειστικά μια ιστορία, όταν επιδίδεσαι σε melodic rock φόρμες.

Πάμε για τη σούμα τώρα που έληξε το ματς; Το “Ritual” είναι μια ποιοτική δουλειά, η οποία διατηρεί τα κύρια χαρακτηριστικά του ήχου των Edge of Forever, αλλά μπερδεύει στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τον κονσεπτικό χαρακτήρα της και να τη συνδυάσει με την πιο melodic κι ανάλαφρη πτυχή της.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα δουλειά των Ιταλών έχει πολλές καλές στιγμές και ξεπερνά πολλές προσδοκίες, προσφέροντας ένα σύνολο που, με τα καλά και τα κακά του, αξίζει να ασχοληθεί ο μέσος οπαδός της melodic σκηνής (και όχι μόνο).

https://www.facebook.com/edgeofforeverband

246

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1396 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.