U.S. Christmas: "Run Thick in the Night"

Αν και οι US Christmas είναι ενεργοί εδώ και μια δεκαετία περίπου, μόλις πρόσφατα τους ανακάλυψα. Καταρχάς το ότι βρίσκονται κάτω από τη στέγη της Neurot Recordings αποτελεί μια κατά κάποιο τρόπο εγγύηση για τη μουσική τους.

Από την άλλη βέβαια πολλές είναι πλέον οι μπάντες που ακολουθούν μια πεπατημένη σε ότι αφορά τις post αναφορές τους και εν τέλει αυτό που καταφέρουν είναι να αναμασήσουν αυτό που έκαναν/ κάνουν οι Neurosis εδώ και χρόνια. Και η αλήθεια είναι πως μετά την μερική εμπορευματοποίηση και τα πάμπολλα συγκροτήματα που ακολούθησαν το συγκεκριμένο μουσικό μονοπάτι, δύσκολα βλέπω με πολύ καλό μάτι κάποια σχήματα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε όμως να κάνουμε με καθαρόαιμο post, αλλά με μια μίξη του με το ψυχεδελικό space rock των 70s. Το album ξεκινάει με το απολαυστικό 12λεπτο κομμάτι “In the Night” και οι πρώτες διάσπαρτες Hawkwind meets Isis επιρροές κάνουν την εμφάνισή τους. Η συνέχεια ανήκει στα “Wolf on Anareta”, “Fire is Sleeping” και “Fonta Flora” όπου οι μουσικές προθέσεις των US Christmas είναι φανερές, καθώς έχοντας μια σταθερή βάση προσθέτουν διάφορα στοιχεία στον ήχο τους διαφοροποιώντας τους εαυτούς τους από διάφορες άλλες μπάντες. Έτσι, συνδυάζουν τη γλυκιά ηρεμία με το απόκοσμο συναίσθημα και τις διαστημικές ελεγείες με το σύγχρονο post, μινιμαλιστικού ρυθμού. Έως και country στοιχεία διέκρινα σε διάσπαρτες στιγμές και ομολογώ πως δεν περίμενα ποτέ να είναι τόσο γρήγορο το “ταξίδι” από το διάστημα έως την άγρια δύση. Κάπως έτσι κυλάει γενικά και ο υπόλοιπος δίσκος, παρουσιάζοντας μια ποικιλομορφία στη μουσική των US Christmas η οποία μονάχα ως άκρως ενδιαφέρουσα μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι fans των Red Sparrows και των Old Man Gloom θα το λατρέψουν, ενώ οι απανταχού οπαδοί των Hawkwind καλό είναι να μην το προσπεράσουν. Τελικά η Neurot Recordings σπάνια απογοητεύει.


436

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1393 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.