EASTERN SYNDROME

INTERVIEW

“Πανκ ζωή γεμάτη φως ενάντια σε έναν άδικο κόσμο”. Εύκολα στίχοι από κάποιο ελληνικό πανκ τραγούδι, στην πραγματικότητα όμως είναι ένα μικρό και όμορφο μέρος όσων μας είπαν οι EasternSyndrome εν όψει της εμφάνισής τους με τους ιστορικούς Zounds και τους εκρηκτικούς NothingThrives στις 6 Οκτωβρίου στο AnClub (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ).

-Γεια σας Eastern Syndrome, χαιρόμαστε που σας γνωρίζουμε κι ευχαριστούμε για τον χρόνο σας! Αρχικά, πείτε μας μερικά πράγματα για εσάς. Τι ακριβώς σημαίνει το όνομά σας, και πως ξεκινήσατε;
Γεια! Ευχαριστούμε το Rockway.gr για τη φιλοξενία! Ξεκινήσαμε πέρσι τον Οκτώβρη. Μετά από μία βραδιά παρταρίσματος στο Köpi (housing project στο Βερολίνο) αποφασίσαμε να παίξουμε μαζί, το οποίο κατέληξε σε ένα δίωρο τζαμάρισμα. Το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι όλα τα ιδρυτικά μέλη είμαστε από την ανατολική Ευρώπη. Η Katya, η Kapushta και η Dima είναι απ’ την Ρωσία, ενώ και η Emppu που είναι από τη Βόρεια Φινλανδία έχει ρίζες στην Karelia (περιοχή της Ρωσίας με έντονες συνδέσεις με τη Φινλανδία). Το όνομα είναι επίσης συνδεδεμένο με την κατάθλιψη και τον αλκοολισμό, έχεις δηλαδή το Eastern Syndrome

-Ποιες είναι οι πιο σημαντικές σας επιρροές ως μπάντα; Όχι μόνο από μουσική, μπορεί να είναι οτιδήποτε. Μουσικά πάντως νιώθω πως οι Skeletal Family σίγουρα ανήκουν σε αυτές, ειδικά στο “Shadow Song”, που μου άρεσε πολύ! Μπορεί όμως να κάνω και λάθος, δεν θα είναι η πρώτη φορά…
Emppu: Ναι, η Anne Marie Hurst (τραγουδίστρια των Skeletal Family) με έχει επηρεάσει πολύ ως τραγουδίστρια, όπως και βαθύτερες φωνές σαν του Ian Curtis αλλά και φυσικά της θεάς που λέγεται Siouxsie. H Eve Libertine των Crass ήταν πολύ σημαντική για μένα, όπως και η ίδια η μπάντα με το πολιτικό της μήνυμα. Οι Flux of Pink Indians ήταν επίσης μεγάλη επιρροή.

Kapushta: Οι Belgrado, οι Siouxsie and the Banshees, οι Rudimentary Peni, οι Killing Joke, το “Troops of Tomorrow” των Exploited μας επηρέασαν πολύ ως μπάντα, ειδικά για τα τελευταία μας τραγούδια. Φίλοι μου μουσικοί με εμπνέουν συνεχώς. Η μουσική πάντα με βοηθάει να βγω από δύσκολες στιγμές. Το μουσικό μου γούστο είναι αρκετά ευρύ, αρκεί κάτι να μου αρέσει. Ακούω από rock and roll μέχρι crust.

Katya: H μεγαλύτερη έμπνευση για μένα είναι καθημερινά πράγματα. Ζωντανά πάρτι και καταθλιπτικές στιγμές. Πανκ ζωή γεμάτη φως ενάντια σε έναν άδικο κόσμο. Φυσικά πάντα ανάμεσα σε μουσική και ενδιαφέροντες ανθρώπους.

Hotte: Για μένα σίγουρα είναι οι Fall of Efrafa, για πάρα πολλούς λόγους. Αγαπάω τη μουσική τους, τους στίχους τους, τα βαθύτερα μηνύματα, το artwork των άλμπουμ, το Watership Down (βιβλίο του Richard Adams του 1972) που ήταν το θέμα και των τριών άλμπουμ τους. Όλα αυτά διαμόρφωσαν τις ιδέες μου σχετικά με την μουσική.

-Η μουσική σας έχει σαφή πολιτικό χαρακτήρα. Ποια είναι η άποψή σας για την γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κόσμος;
Emppu: Ο κόσμος είναι πιο πολωμένος από ποτέ. Υπάρχει εντονότερη βαρβαρότητα, περισσότεροι πόλεμοι, πείνα… Είναι πολύ αποκαρδιωτικό να βλέπεις πως η ανθρωπότητα δεν μαθαίνει απ’ την ιστορία της. Κάνουμε όμως ό,τι μπορούμε για να ρίξουμε λίγο φως στο σκοτάδι που υπάρχει γύρω κι ελπίζουμε έτσι να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε μια αλλαγή αλλά και μία θέληση να πολεμήσουμε τα στραβά αυτού του κόσμου.

Katya: Ο κόσμος πάντα ήταν σκληρός και άδικος. Οι πόλεμοι ποτέ δεν σταματάνε και υπάρχει πάντα άγχος. Προσωπικά προέρχομαι από μια χώρα – τρομοκράτη με πρόεδρο έναν αμοιδιψή δολοφόνο που ποδοπατάει άλλες χώρες αλλά και τους ίδιους τους πολίτες του. Συνεπώς, ακόμα και να ‘θελες, δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια σου στα πολιτικά γεγονότα.

-Πως ήταν η Covid εποχή στο Βερολίνο; Στην Ελλάδα είχαμε αυστηρές καραντίνες, και η απομόνωση αυτή είχε σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις στην κοινωνία μας. Ποια ήταν η δικιά σας εμπειριά και πως την περάσατε;
Emppu: Εγώ πέρασα την καραντίνα με την οικογένειά μου στην Φινλανδία. Έπρεπε να φύγω από το Βερολίνο για να τους βοηθήσω. Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος, αλλά ήταν όμορφο να βλέπεις πως ο κόσμος στήριζε ο ένας τον άλλο. Προσωπικά δεν θα τα κατάφερνα αν δεν είχα έναν πολύ καλό μου φίλο από την Ιρλανδία με τον οποίον μιλούσαμε κάθε μέρα στο τηλέφωνο. Ουσιαστικά γίναμε καλοί φίλοι λόγω της καραντίνας. H ζωή πολλές φορές είναι παράξενη.

Hotte: Κάπως ανέδειξε τις οικονομικές ανισότητες. Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούσαν καν να μείνουν στο σπίτι τους (αν είχαν σπίτι). Σε επηρεάζει διαφορετικά, αναλόγως και το background σου. Έδειξε ακόμα πιο έντονα την αδικία αυτή που υπάρχει.

Kapushta: Εγώ πέρασα το lockdown στη Γερμανία καθώς δεν ήμουν ακόμα νόμιμη εδώ οπότε δεν είχα κάποια οικονομική βοήθεια (ευχαριστώ τ@ σύντροφό μου που με βοήθησε σε αυτήν την περίοδο). Δεν ήταν καθόλου εύκολο, παράλληλα όμως ήταν μια καλή ευκαιρία για αυτοανακάλυψη και περισυλλογή, να ξεκινήσω καινούρια project και σίγουρα να πιω περισσότερο κρασί!

-Στις 6 του Οκτωβρίου θα μοιραστείτε την σκηνή με τους Zounds, μια από τις ιστορικότερες πανκ μπάντες. Πως νιώθετε γι’ αυτό;
Kapushta: Ειλικρινά, οι Zounds είναι μια από τις αγαπημένες μου μπάντες, και ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω! Μερικοί καλοί μας φίλοι θα έρθουν επίσης μαζί μας, οπότε θα είναι σίγουρα από τα highlights της χρονιάς!

Emppu: Είναι τρελό, ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω.

Katya: Είμαι τόσο ενθουσιασμένη!

-Η Post-punk περνάει μια τεράστια φάση αναβίωσης εδώ και πολλά χρόνια, σε βαθμό που είναι πάλι mainstream. Η νοσταλγία πουλάει, και πολλές ταινίες/σειρές όπως το Stranger Things έχουν εκθέσει νεότερες γενιές σε πιο παλιές μουσικές που είχαν κάπως χαθεί. Το θεωρείτε θετικό αυτό, ή είναι απλώς μια πρόσκαιρη μόδα που θα ξεφτίσει μόλις σταματήσει να πουλάει;
Emppu: Eγώ το βλέπω θετικά. Ευχαριστιέμαι να ακούω καλές μουσικές γύρω μου! Είτε είναι στο ραδιόφωνο, ή σε μια σειρά του Netflix. Πολύ απλά είναι τέλειο που παίρνει αυτήν την προβολή. Επίσης πιστεύω πως είναι καλό τα παιδιά να έρχονται σε επαφή και με αυτές τις μουσικές αντί των mainstream πραγμάτων που τα ταΐζουν όλη την ώρα. Όσον αφορά το πανκ και το κατά πόσο χάνει το νόημα και την αιχμηρότητά του, δεν ανησυχώ για κάτι τέτοιο. Ο κόσμος πάντα θα βγάζει τις δικές του αποφάσεις για το τι είναι σημαντικό στην μουσική και τι όχι. Αν ένα τραγούδι έχει ένα όμορφο μήνυμα, δεν το χάνει στην πορεία. Ίσα-ίσα που απλώς το ακούνε περισσότεροι άνθρωποι. Πρέπει όμως αυτό να γίνεται σε ένα θετικό πλαίσιο. Είναι περίπλοκο ζήτημα, γιατί πάντα μιλάμε για καπιταλισμό. Ας πούμε πως δεν μου αρέσει όταν γίνεται στον βωμό του κέρδους, αλλά μου αρέσει το ότι αποκτάει ένα καινούριο ακροατήριο. Είναι λίγο οξύμωρο.

Kapushta: Στην εποχή που ζούμε, λίγο – πολύ υπάρχουν όλα. Είναι πολύ ωραίο να αντλείς έμπνευση από κάτι απ’ το παρελθόν, για να δημιουργήσεις κάτι καινούριο. Το ίδιο ισχύει για τη ζωγραφική, τη μουσική, την αρχιτεκτονική και κάθε μορφή δημιουργίας.

-Ποιες μπάντες δεν έχουμε ακούσει, αλλά πρέπει να το κάνουμε οπωσδήποτε;
Katya : Μου αρέσουν διάφορα είδη μουσικής, και το Βερολίνο είναι η τέλεια μείξη διαφορετικών ανθρώπων και συγκροτημάτων. Οι μπάντες που ήμουν προηγουμένως ήταν hardcore punk, punk rock και garage punk μπάντες. Φυσικά αγαπάω και την post punk και διάφορα μουσικά πρότζεκτ στα οποία βλέπω μια ενδιαφέρουσα μουσική προσέγγιση στην δημιουργικότητα.

Kapushta: Νομίζω ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις καινούρια συγκροτήματα είναι DIY συναυλίες και φεστιβάλ, να δεις πως το νιώθεις ζωντανά, γιατί αρκετές φορές είναι εντελώς διαφορετικό απ’ τον δίσκο. Μερικές γερμανικές μπάντες που αξίζει να τσεκάρεις είναι οι Cataphiles, Zanjeer (τους είδα πρώτη φορά φέτος στο Izero Hardcore Fest και έπαθα πλάκα), Sputa, Wax Legs, Ex Dom, Glaas… πω πω, υπάρχουν τόσες γαμάτες μπάντες και ταλαντούχοι άνθρωποι εκεί έξω!

Emppu: Συμφωνώ με ό,τι ειπώθηκε, και απλώς θέλω να προσθέσω τους Electric Maschochist από το Βερολίνο. Α, και τους Kadeadkas και Totenwald.

-Έχω την εντύπωση πως οι άνθρωποι τείνουν να είναι κυνικοί με την πόλη στην οποία ζούνε. Εμένα ας πούμε μου άρεσε πολύ το Βερολίνο όταν είχα έρθει, και μου έδωσε την εντύπωση μιας πόλης που άνετα θα έμενα, αλλά ήρθα για τέσσερις μέρες. Είναι όντως έτσι, ή απλώς είχα την οπτική γωνία του τουρίστα; Τι σας αρέσει και τί απεχθάνεστε στην πόλη σας;
Kapushta: Το Βερολίνο είναι μια πολύ ιδιαίτερη πόλη, με σίγουρα την μεγαλύτερη punk σκηνή στην Ευρώπη, όμως η πόλη αλλάζει. Γίνεται υπερβολικά δημοφιλής, πολλά ανεξάρτητα μαγαζιά δεν μπορούν να αντέξουν τις τιμές των ενοικίων και αναγκάζονται να κλείσουν, ενώ αυξάνονται συνεχώς τα εμπορικά κέντρα και μειώνονται τα house projects. Νιώθω πως θα πρέπει να φύγουμε απ’ την πόλη σύντομα. Θα ήταν ωραίο όμως να νοικιάσουμε ένα μεγάλο σπίτι με μερικούς καλούς φίλους κάπου έξω απ’ την πόλη, να έχουμε έναν κήπο και να κάνουμε live στο γκαράζ.

Hotte: Το Βερολίνο έχει πολύ ενδιαφέρουσα «υποκουλτούρα», κυρίως λόγω του κινήματος των squatters (καταλήψεις σε παλιά κτήρια) των ‘90s. Πολλά πρότζεκτ ακόμα ευνοούνται από αυτό. Σίγουρα όμως το gentrification έχει σκοτώσει σταδιακά πολλά από αυτά τα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης. Ήδη δεν είναι όπως ήταν 15 χρόνια πριν, και σε μερικά χρόνια ακόμα θα αλλοιωθεί ακόμα περισσότερο αυτός ο ξεχωριστός χαρακτήρας της, και θα καταλήξει μία ακόμα βαρετή, ακριβή πόλη.

-Πέραν της συναυλίας, υπάρχει κάτι άλλο που σας ενθουσιάζει για την επίσκεψή σας στην Αθήνα; Κάτι που θέλετε να δείτε, να κάνετε κοκ. Είναι η πρώτη σας φορά εδώ;
Katya: Είχα έρθει στην Αθήνα πριν εφτά χρόνια, και μου άρεσε πάρα πολύ. Τώρα θέλω να δω περισσότερο την πανκ σκηνή, να γνωρίσω ανθρώπους και γνωρίσω λίγο καλύτερα την πόλη και το vibe της.

Emppu: Ναι, θέλω πολύ να πάω στην Ακρόπολη και να δω τον Παρθενώνα, καθώς και κάποια άλλα μέρη που έχουν να κάνουν με αρχαία ιστορία και μυθολογία. Είναι η πρώτη μου φορά στην Αθήνα κι έχω ενθουσιαστεί! Και θέλω κι εγώ πολύ να τσεκάρω την πανκ σκηνή!

Kapushta: Για εμένα θα είναι η πρώτη φορά, και δεν έχω κανένα πλάνο, θέλω να το ζήσω αυθόρμητα. Σίγουρα όμως θα θέλαμε να πάμε σε κάποιο νησί κοντά στην Αθήνα.

-Τι να περιμένουμε από τους Eastern Syndrome, ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;
Emppu: Θέλουμε να βγάλουμε καινούριο υλικό, να βγάλουμε ένα full length άλμπουμ και να το κυκλοφορήσουμε σε βινύλιο, και μετά να κάνουμε μια μεγάλη περιοδεία με αυτό. Θέλουμε επίσης να γυρίσουμε μερικά video clip, οπότε το μέλλον επιφυλάσσει ενδιαφέροντα πράγματα.

Kapushta: Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε για το άλμπουμ και μια σωστή περιοδεία.

Emppu: Όπως είπαν η Katya και η Kapushta, πολλά ωραία πράγματα έρχονται το 2024! Η σκληρή δουλειά ανταμείβεται!

-Οι τελευταίες γραμμές είναι δικές σας, πείτε ό,τι θέλετε εσείς. Ευχαριστούμε και πάλι και ανυπομονούμε να σας δούμε με τους Zounds και τους Nothing Thrives στις 6 του Οκτώβρη.

Katya:Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους να μη χάσουν τον εαυτό τους σε αυτό τον ύπουλο κόσμο, να αγαπάνε την DIY σκηνή, και τα λέμε σύντομα από κοντά με τους τεράστιους Zounds!

Kapushta: Ό,τι είπε η Katya, δεν θα μπορούσα να το θέσω καλύτερα.

Emppu: Συμφωνώ κι εγώ! Νιώθω ότι μέσα μας αποζητάμε το καλό, αλλά πολλές φορές είναι εύκολο να χαθείς. Επίσης, το D.I.T. πνεύμα είναι πολύ σημαντικό – Do It Together!
Θα θέλαμε επίσης να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στην Punk ‘N’ Loud που μας κάλεσε να είμαστε μέρος αυτής της συναυλίας!
Τα λέμε την Παρασκευή, let’s get boogie!

593

Avatar photo
About Σόλωνας Εσκενάζης 93 Articles
Γεννημένος το '90, μελαχρινός, ψηλός, καστανά μάτια α σορι δεν είναι Τιντερ εδώ. Η μεγάλη αγάπη είναι το πανκ και τα παρακλάδια του αλλά χωρίς παρωπιδισμους, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα (αρκεί να είναι νόστιμη), less is more και η καλή η μπάντα απ' το live φαίνεται.