DWAAL: “Never Enough”

ALBUM

Είδος: Sludge/Doom Metal
Εταιρεία: Dark Essence Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 29 Σεπτεμβρίου 2023

Οι Dwaal είναι ένα sludge/doom metal σχήμα από το Όσλο της Νορβηγίας και αποτελείται από 6 άτομα. Το είδος δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο πολυπληθή σχήματα, όπως επίσης και η Νορβηγία δεν μας έχει συνηθίσει να έχει σχήματα σε αυτό το είδος, πέρα από κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις όπως και αυτή των Dwaal. Μετά από πάρα πολλά προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και υγείας, κατάφεραν να ανασυνταχθούν και πλέον είναι έτοιμοι να κυκλοφορήσουν τον δεύτερο δίσκο τους με τίτλο: “Never Enough”.

Στις αρχές του 2020 οι Dwaal κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο: “Gospel of the Vile” και κατάφεραν να κάνουν εντύπωση με τον πολύ ιδιαίτερο και ατμοσφαιρικό sludge/doom ήχο τους. Όμως όπως ανέφερα και παραπάνω, διάφοροι εσωτερικοί λόγοι αλλά και το ξέσπασμα της πανδημίας τους έφεραν στο σημείο να κυκλοφορήσουν τον επόμενο δίσκο τους σχεδόν μετά από 4 χρόνια. H μεγάλη διαφορά που βρίσκουμε μεταξύ των δύο album είναι ότι “Never Enough” είναι πιο συμπαγές, από “Gospel of the Vile”, το οποίο σε αρκετά σημεία είχε την αίσθηση του jamming και το «χάσιμο» που έχει μια μπάντα όταν αρχίζει να χτίζει σε μια ιδέα. Κάπως έτσι είχε βγει και το όνομά τους το οποίο σημαίνει περιπλανώμενος. Οι συνθέσεις στο “Never Enough” δεν πλατειάζουν και δεν υπήρξε κανένα σημείο στον δίσκο που να θεώρησα ότι κάνει κοιλιά. Δεν θα μπορούσε εξάλλου να πλατειάσει, γιατί στο “Never Enough” δεν εξιστορούν σκοτεινά όνειρα και μύθους όπως “Gospel of the Vile”, αλλά την μάχη με τους εσωτερικούς δαίμονες και τον φόβο της καθημερινότητας.

Η εξέλιξη των Dwaal ανάμεσα στα δύο album, φαίνεται και στο artwork των δίσκων. Ενώ στο “Gospel of the Vile” είχαν επιλέξει να έχουν μυστικιστικά σύμβολα και σκίτσα που παρέπεμπαν περισσότερο στο ψυχεδελικό και σκοτεινό τους μουσικό υπόβαθρο, στο “Never Enough” επέλεξαν να βάλουν φωτογραφία ενός δάσους με την ίδια φιγούρα να κάθεται σε δύο διαφορετικές στάσεις ενώ δεν δείχνει τα χαρακτηριστικά της. Επειδή είναι ολοφάνερο ότι αγαπούν πολύ τους Neurosis, αν βάζαμε τα δύο album των Dwaal σε αντιδιαστολή με δύο των Neurosis, το “Gospel of the Vile” έχει την αισθητική του “In the Eye of Every Storm”, ενώ το “Never Enough” έχει την αισθητική του “A Sun that Never Sets”

Έχοντας ένα μόνιμο μέλος στα πλήκτρα και όχι samples, οι Dwaal έχουν καταφέρει να δώσουν ένα πολύ έντονο ατμοσφαιρικό χαρακτήρα στο sludge\doom τους. Ακόμα και το γεγονός ότι όπως προανέφερα μιλάμε για ένα πολυπληθές σχήμα, θεωρώ ότι τους έχει δώσει την άνεση και την ελευθερία να εξελίσσουν όμορφα τις ιδέες τους χωρίς να επαναλαμβάνονται. Το “Never Enough” δεν απευθύνεται μόνο σε die-hard οπαδούς του doom metal αλλά σε όλους τους λάτρεις του σκοτεινού ήχου. Θέλω να ελπίζω ότι αυτή τη κυκλοφορία album δεν θα ακολουθήσουν οι ατυχίες τους παρελθόντος και το σχήμα θα μπορέσει να περιοδεύσει και μακάρι να τους δούμε και στα μέρη μας.

Official Site: https://dwaal.no/
Facebook: https://www.facebook.com/dwaaldoom/
Bandcamp: https://dwaaldoom.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/5Xckf0rPWXqP5qTXdAQQ3i

444

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.