AQUA BARONS: “Extreme Guitar Conditions”

ALBUM

Είδος: Surf rock, Garage Rock, Rock ‘n’ Roll
Δισκογραφική: Get That Beat
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15 Οκτωβρίου 2020

Για τους λάτρεις της Surf, Garage Rock, ορισμένες κυκλοφορίες αποτελούν την απόλυτη είδηση και ως είθισται τα γεγονότα αυτά περνούν απαρατήρητα από το ευρύ κοινό, ενώ η χαρά της προσμονής, η διανομή του υλικού και η επικοινωνία του, πραγματώνεται σ’ ένα περιορισμένο κύκλο ανθρώπων, μια εντελώς underground λογική δηλαδή. Όλη αυτή η “αντί–εμπορικότητα”, δεν είναι απόρροια σνομπισμού κι αντικοινωνικότητας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα είδος που συνάδει με τη χαλαρότητα και τη φωτεινή προοπτική των πραγμάτων, αλλά έγκειται στη φύση της μουσικής βιομηχανίας.

Μια τέτοια κυκλοφορία αποτελεί κι η δεύτερη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά των Aqua Barons, υπό τον τίτλο “Extreme Guitar Conditions”, με 10 εξαιρετικές ορχηστρικές συνθέσεις που αγγίζουν από τους πλέον απαιτητικούς ακροατές μέχρι και τους πιο αδιάφορους.

Επειδή πρέπει να μνημονεύουμε και την ιστορία του σχήματος, οι Έλληνες garage–surfers έχουν τη βάση τους στο Λέχαιο Κορινθίας, όπου σχηματίστηκαν το 2010 από τους αδελφούς Πέτρο και Φίλιππο Σωτηρόπουλο, με τον πρώτο να υπογράφει και τις συνθέσεις της μπάντας. Μέχρι την πρώτη τους δισκογραφική εμφάνιση στη συλλογή με αποκλειστικά Ελληνικές surf μπάντες “Search for Atlantis” (Green Cookie records 2014) με δύο τραγούδια, έκαναν περιστασιακές εμφανίσεις με μεγάλα διαστήματα αποχής. Η παραπάνω δισκογραφική συμμετοχή τους, έμελλε να είναι το εφαλτήριο να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους στο “Surfer Joe festival” το 2015 στην Ιταλία, κερδίζοντας τη διεθνή αποδοχή και αναγνώριση. Ως φυσική συνέχεια ακολούθησε το δυνατό ντεμπούτο τους “Southeast Stompers” από την Green Cookie records.

Για να φτάσουμε στο σήμερα και τη νέα τους δουλειά υπό την αιγίδα της Get That Beat Records, ενός νέου ανεξάρτητου label με έδρα το Essex (πίσω από το οποίο βρίσκεται η εξέχουσα μορφή στο χώρο της garage σκηνής, του Χρήστου Τριάντη) και το φθινόπωρο που μας πέρασε να κυκλοφορούν το “Extreme Guitar Conditions”, όπως προαναφέρθηκε, το οποίο συνοδεύεται από ένα δελτίο τύπου που κάνει αίσθηση με τον τρόπο που εξάρει την συγκεκριμένη δουλειά. Μη το διαβάσετε πριν ακούσετε το album, θα σας προκαταβάλει θετικά ή αρνητικά, είτε θα κάνετε λόγο για μεγαλοστομίες, είτε θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Έχουμε και λέμε λοιπόν: άρτια δουλεμένος αναλογικός ήχος μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, που αναδεικνύει όλες τις πτυχές από τα 10 εμπνευσμένα instrumental θέματα, δημιουργώντας ένα κλίμα ευφορίας και μια cool αίσθηση στο maximum, να αντικατοπτρίζεται σε μία καθαριστική λογική που κινείται σε πρώιμα rock ‘n’ roll μονοπάτια, συνθέτοντας ένα απλό φρεσκοτυπωμένο έγχρωμο και λαμπερό καρτ ποστάλ με την απόλυτη vintage αισθητική.

Συνθέσεις περισσότερο εστιασμένες στο surf και το rockabilly, με μια προοπτική στην κινηματογραφική μουσική των late ’60s και σαφώς μετριασμένα ταιριάσματα με στοιχεία της εγχώριας και της εγγύς ανατολίτικης παράδοσης, που έδωσαν ένα διαφορετικό αέρα στο προ πενταετίας ντεμπούτο τους. Όλα σε ισορροπία, όλα σε αρμονία, με απλότητα δοσμένα, με καλή τεχνική και άψογη ενορχήστρωση.

Στις λίστες μου χώρεσαν χωρίς δεύτερη σκέψη το εξαιρετικό “Spy Romance” (ίσως η απόλυτη surf επιλογή εμποτισμένη μέχρι το μεδούλι στο fuzz), το πιο κινηματογραφικό “Jungle Calling” και το πιο συναισθηματικό “Unknown Seas”.

Σε γενικές γραμμές το album είναι άκρως διασκεδαστικό κι ακούγεται “σα νεράκι”, είτε αυτό “γαργαλάει τις πατούσες μας” στις εξωτικές παραλίες της Καραϊβικής, κάτω από το γαλανό ουρανό του Κορινθιακού ή απλά συνοδεύεται από βανίλια ή φρέντο εσπρέσο σε κάποιο μπαλκόνι στο Παγκράτι.

Το “Extreme Guitar Conditions”, είναι ο λόγος που το καλοκαίρι φέτος τράβηξε μέχρι την πρωτοχρονιά.

Facebook: https://theaquabarons.bandcamp.com/album/extreme-guitar-conditions
Bandcamp: https://www.facebook.com/theaquabarons
YouTube Channel: https://www.youtube.com/channel/UC97oVRbJOBafusckpC52PJQ

649

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.