AMONGRUINS: “Land Of The Black Sun”

ALBUM

Είδος: Melodic Death Metal
Δισκογραφική: Theogonia Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 14 Ιουλίου 2023

Πολύς καιρός πέρασε από το “No Light” του 2016 που μου είχε δώσει τα μυαλά στο χέρι. Βαρβάτο μελωδικό death metal έναν καιρό που τα δείγματα είχαν (και έχουν δυστυχώς) καθοδική συνθετική πορεία, μια δουλειά που ανέβασε τις “μετοχές” των Αθηναίων AmongRuins. Κανείς δεν ξέρει γιατί σίγησαν έκτοτε αλλά να που τα παλικαράκια επανέρχονται με ανανεωμένο line-up 7 χρόνια μετά με το τρίτο τους album “Land Of The Black Sun”.

Οι AmongRuins δεν παρεκλίνουν εμφανώς από το μονοπάτι τους αν και έχουν εξελιχθεί συνθετικά παρουσιάζοντας 8 καλά κομμάτια μελωδικού death metal, με καλή ροή και με μηδενικά αδιάφορα σημεία. Η αφετηρία είναι εν γένει το σκανδιναβικό πρότυπο πάνω σε αυτό το εικαστικό ρεύμα. Οι επιρροές είναι γενικά διακριτές με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει μάλλον στους σπουδαίους Insomnium και από εκεί και πέρα αυτή η τάση αναμειγνύεται με συναφή ονόματα όπως αυτά των παλαιών Dark Tranquillity (“Shattered Times”, “Land of the Black Sun”, “Forever the Signs”), των θεούληδων Omnium Gatherum (“Tear Me Apart”), των Amon Amarth (“Wells of War”), μέχρι και των Unearth (“Our Destructive Tide”) και των Lamb Of God (“Suffer for Credence”). Τα ονόματα είναι ενδεικτικά και σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα “απρόσωπης στάσης” ως προς το αντικείμενο που διαπραγματεύονται οι Αθηναίοι, απεναντίας, αυτή η tribute αντιμετώπιση αναδεικνύει μουσικό σεβασμό.

Riffολογικώς επικρατεί υψηλό επίπεδο από τον Θάνο και τον νεοφερμένο Αλέξη Φλούρο (ο οποίος έχει προϋπηρεσία σε Diviner και Fragile Vastness). Βαριές δομές που βρίσκονται στα όρια του heavy metal, με σαφήνεια χωρίς φλύαρους progressive-ισμούς, πολύ καλές μελωδίες και solos και γενικά οικείο κιθαριστικό κλίμα για τους μελωδικούς death metallers. Ρυθμικώς το “Land Of The Black Sun” ανήκει στις μεσαίες ταχύτητες, είναι ογκώδες και πλήρως headbanging υλικό, με τον drummer Νίκο Φριλίγκο (επίσης νέος στις τάξεις τους) να δημιουργεί ένα συμπαγές πλαίσιο με τον Sverd ο οποίος πίσω από το μικρόφωνο είναι επαρκέστατος ερμηνευτικά, δυναμικός και οργισμένος και με θαυμάσια καθαρά φωνητικά όταν τα επιχειρεί. Καταρτισμένη φανερά μπάντα και με ηχητική επένδυση άριστη.

Με το “Land Of The Black Sun” οι AmongRuins μάλλον αποθέτουν έναν εξαιρετικό φόρο τιμής προς τους μέντορές τους. Δεν επανανακαλύπτουν τον τροχό (δεν υπάρχει άλλωστε και τέτοια πρόθεση αλλά ούτε – πιστεύω – και απαίτηση για κάτι τέτοιο) αλλά το υλικό τους είναι αψεγάδιαστο, καλοπαιγμένο και με επαγγελματικότατη προσέγγιση. Καλά κομμάτια, άμεσα και πλήρως εύληπτα σε κάθε δευτερόλεπτο τους, εναρμονισμένα με τον μέσο εγκεφαλικό όρο των ακροατών του ιδιώματος στους οποίους απευθύνεται. Πολύ ικανοποιητική δουλειά, συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Facebook: https://www.facebook.com/AmongRuins

411

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.