PLANET OF ZEUS

Για τρίτη φορά, το Rockway.gr χτυπάει την πόρτα του Μπάμπη Παπανικολάου, frontman των Planet of Zeus. O Δημήτρης Μαρσέλος, υπεύθυνος και για την κριτική του νέου τους album, “Vigilante”, απευθύνει τις ερωτήσεις του στον κάτοικο του Πλανήτη Δία, Μπάμπη, την ώρα που η μπάντα ετοιμάζεται να ξεκινήσει την ελληνική περιοδεία της. Δικό σας!

Καλησπέρα, Μπάμπη και σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου! Πρώτα απ’ όλα, να σου πω συγχαρητήρια για το εκπληκτικό νέο album “Vigilante” και να σου πω πως είσαι ο πρώτος άνθρωπος με τον οποίο κάνω τρίτη συνέντευξη!
Ελπίζω να κάνουμε και σε δέκα χρόνια ακόμα συνεντεύξεις για τους Planet. Και εμείς σας ευχαριστούμε.

Ποιος είναι ο Βιτζιλάντες (“Vigilante”); Χρειάζεται η κοινωνία μας έναν τιμωρό του εγκλήματος που θα φέρει τα πράγματα σε μια ισορροπία; Ποιο είναι το θέμα το οποίο εξετάζουν οι στίχοι του;
Ο τιμωρός δεν φέρνει την ισορροπία αναγκαστικά, αλλά εκδικείται τουλάχιστον. Δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει. Στιχουργικά, προφανώς είναι εύκολο να υπάρξει ταύτιση με τις μέρες που ζούμε.

Το album άκουσα ηχογραφήθηκε ζωντανά. Πόσο διαφορετική είναι αυτή η διαδικασία; Πιστεύεις ότι αυτός ο τρόπος ίσως, να έδωσε μια αίσθηση οικειότητας παραπάνω;
Το Vigilante ηχογραφήθηκε live, χωρίς την χρήση μετρονόμου και όσο το δυνατόν με λιγότερες παρεμβάσεις για καλλωπισμό του τελικού αποτελέσματος, έτσι ώστε να βγει ένα πιο live-ίστικο αποτέλεσμα. Με αυτή τη διαδικασία κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Κερδίζεις σίγουρα σε πειστικότητα. Το υλικό γίνεται κάπως πιο ωμό και αληθινό. Δεν έχεις πολύ την πλαστικούρα του over-produced. Από την άλλη δε μπορείς να διορθώσεις εύκολα ούτε να κάνεις κόψε-ράψε πολλά. Οι μπακέτες στην αρχή του album δε μπήκαν “και καλά”. Όντως ήταν μέτρημα για να “μπούμε”. Κρατήθηκαν επίτηδες για να βάζουν τον ακροατή στο νόημα πως ότι ακούσει από δω και πέρα είναι αυτό που παίχτηκε όντως στο στούντιο.

Πρέπει να χρειάστηκαν εκατοντάδες ώρες πρόβας για να βγει αυτό το αποτέλεσμα. Μπορείς να υπολογίσεις περίπου πόσες;
Οι P.o.Z προβάρουμε 2-3 φορές κάθε βδομάδα για κάμποσες ώρες. Δε νομίζω ότι είναι εύκολο να υπολογιστεί.

Ταμπέλα κυκλοφορίας Ι Have A Drum Records. Τι είν’ τούτο; Έγιναν επαφές με άλλες εταιρίες; Θα περίμενε κάποιος πως αυτή τη φορά οι Zeus θα είχαν label παγκόσμια διανομής δίπλα τους!
Σίγουρα έγιναν επαφές με άλλες εταιρείες, αλλά τη δεδομένη στιγμή αυτό που εξυπηρετούσε περισσότερο και θα ήταν πιο ωφέλιμο για τη μπάντα ήταν να το κυκλοφορήσουμε με την Ihaveadrum records. Είναι η εταιρία που ξεκίνησε ο drummer μας και αυτό τελικά κάνει το album ακόμα πιο πολύ “δικιά μας υπόθεση”.

“The Great Dandolos”. Ποιος είναι αυτός πάλι;
Έχω μια μούρλα με τα τραγούδια και ταινίες που μιλάνε για την ζωή κάποιου. Έτσι, έχουμε βάλει ένα σε κάθε δίσκο. Ο Great Dandolos δεν είναι άλλος από τον Nick the Greek που ήταν η προσωποποίηση του “Live fast, die young”, αν και δεν πέθανε νέος, ούτε το έκαψε. Έζησε για να παίξει. Τίμιος τζογαδόρος. Αξίζει να διαβάσει κάποιος για την ζωή του.

“No Tomorrow”. Δεν σου κρύβω πως έγινε αυτομάτως το αγαπημένο μου κομμάτι. Τι ιστορία λένε οι στίχοι του;
Οι στίχοι είναι εντελώς προσωπικοί. Δεν θα ήθελα να πω περισσότερα. Είναι αρκετά σαφείς και απλοί.

Το album ακούγεται πολύ περισσότερο rock από τις προηγούμενες δουλειές σας. Τίναξε ο Πλανήτης Δίας πολύ από την μεταλλική σκόνη από τους ώμους του προς χάριν της γκρούβας; Σας επηρέασε η γνωριμία με τους Clutch υποσυνείδητα;
Απλά νιώσαμε την ανάγκη να παίξουμε έτσι τη δεδομένη στιγμή. Πιστεύω ότι πήγαμε κόντρα στα πάντα ως τώρα από πολλές απόψεις. Από το songwriting, τον τρόπο που ηχογραφήθηκε, ότι δεν κωλώσαμε να παίξουμε ακραία (το τελευταίο κομμάτι είναι ότι πιο ακραίο έχουμε γράψει ως τώρα) ότι ανέλαβε την παραγωγή ο Σεραφείμ με το Στέλιο,  μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του δίσκου. Δεν ξέρω αν είναι πιο rock. Δεν προσπαθήσαμε κάτι εσκεμμένα. Γι’ αυτό ο δίσκος έχει ψυχή. Λειτουργήσαμε παρορμητικά και καταφέραμε να του δώσουμε ψυχή. Μας ένοιαξε περισσότερο να είναι “ζωντανός” ο δίσκος για πάντα από το να του δώσουμε φαντεζί στολίδια και ψαρωτικά κολπάκια.

Με το εξώφυλλο τι τρέχει; Ποια είναι αυτή η μαύρη φιγούρα που δεσπόζει πάνω από την Ακρόπολη; ”Burn This City Down” ουρλιάζεις. Θα βοηθούσε πιστεύεις να την “κάψουμε” και να τη στήσουμε από την αρχή;
Το εξώφυλλο το επιμελήθηκε ο Άρης στην A.D.Visions. Μεταφορικά κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει. Προφανώς και δεν θέλουμε να κάψουμε τίποτα! Μόνο ένα καλό restart όμως μπορεί να μας σώσει σε όλα τα επίπεδα.  Η φιγούρα αυτή είναι ο “Vigilante” που ουσιαστικά δεν κάνει κάτι αλλά ταυτόχρονα φαίνεται πολύ απειλητικός. Η Ακρόπολη δείχνει απλά το από που είμαστε γεωγραφικά. Το “burn this city down” τώρα μιλάει για εντελώς διαφορετικό θέμα! Είναι ένα party κομμάτι για τους οπαδούς μας. Ο στίχος είναι στην φιλοσοφία κομματιών όπως το “We are the road crew” ή το “We’re an American band”. 

Αν και πιο rock ο δίσκος, ουρλιάζεις πιο πολύ από ποτέ! Θα τη βγάλεις καθαρή στην περιοδεία ή θα σου μείνουν τα άντερα στα χέρια;
Όλα υπό έλεγχο! Στην περιοδεία δεν υπάρχει ούτε ξύδι, ούτε πολλές φούμες. Με προσοχή γίνεται εύκολα, εκτός αν κάτσει καμιά αρρώστια. Μέσα στα χρόνια και ειδικά στις περιοδείες κατάφερα να ξεκλειδώσω κάποια μυστικά για το τραγούδι, οπότε τραγουδάω πολύ πιο σωστά πλέον και ας τραγουδάω πιο ακραία. 

Αυτή τη φορά αν και γκαρίζεις δυνατότερα, τα καθαρά σου φωνητικά έρχονται πιο πολύ στο προσκήνιο. Έκανες ιδιαίτερες πρόβες για να βγάλεις την ωραία φωνή που ακούμε στο “Vigilante”;
Το 90% των φωνητικών βγήκαν στο στούντιο. Μόνο για ένα κομμάτι είχα πάει προετοιμασμένος με φωνητικές γραμμές και στίχους. Εγώ τραγούδησα όπως πίστευα ότι πρόσταζε η μουσική σε κάθε κομμάτι. Το ποσοστό καθαρών-βρώμικων φωνών είναι ακριβώς όπως και στον προηγούμενο δίσκο, αν όχι περισσότερα βρώμικα αυτή την φορά. Ίσως σου κάνουν μεγαλύτερη εντύπωση γιατί είναι λίγο πιο πολύπλοκα τα καθαρά φωνητικά μου.

Είχατε κάνει έκκληση για συμμετοχές ανθρώπων για το video clip του ομώνυμου τραγουδιού. Πόσοι απάντησαν και πόσοι πήραν τελικά μέρος;
Η συμμετοχή του κόσμου στο βίντεο κλιπ ήταν πολύ συγκινητική και η απάντηση άμεση. Έστειλε πάρα πολύς κόσμος! Ευχαριστούμε πάρα πολύ ακόμα και τα παιδιά που δεν έπαιξαν τελικά στο κλιπ, τα παιδιά που παίξανε και κάθισαν υπομονετικά πάρα πολλές ώρες, όλους όσους δούλεψαν και τέλος το Δημήτρη “εγγύηση στην επιτυχία” Τζέτζα.

Ξεκινάτε πανελλαδική περιοδεία με αποκορύφωμα το ξεσήκωμα στο Gagarin την Παρασκευή 23 Μαΐου. Τι να περιμένουν οι ορκισμένοι σας οπαδοί;
Αυτό που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Τίμια, ιδρωμένα live. Δεν ξέρουμε να το κάνουμε αλλιώς και ελπίζω να μην μάθουμε ποτέ. Τα περσινά βίντεο του Gagarin υπάρχουν… το θέμα δεν είναι τι θα κάνουμε εμείς. Το θέμα είναι ο κόσμος από κάτω τι θα κάνει πάλι αυτή την φορά και θα τα χάσουμε!

Κάτι ακούγεται πως θα μαγνητοσκοπηθεί κομμάτι του live σας στο Eightball για το σκοπό κάποιου νέου video. Θες να προετοιμάσεις τα καρντάσια για να κάνουν έξτρα σαματά;
Τα καρντάσια δεν έχουν ανάγκη τις κάμερες για να κάνουν σαματά. Επίσης, το έξτρα που λες είναι πλεονασμός… Πάντα είναι στα κόκκινα οι συναυλίες πάνω. Θα γυρίσουμε όλο το live και μέρη του θα ανέβουν σαν “δώρο” στους τρελούς βόρειους οπαδούς μας.

Τον Ιούνιο, στις 23, Heavy By The Sea. Με Stalker πάλι, Tardive, Ghost, Behemoth και Deftones. Ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να προσθέσεις για να σου “σηκωθεί” περισσότερο;
Πάντα ψήνει ένα μεγαθήριο σε αυτά τα festival, αλλά τα τελευταία χρόνια μπορώ να πω ότι προτιμώ μπάντες που απλά δίνουν φοβερά shows όπως οι Kvelertak πέρσι. Ανυπομονώ για Ghost αφού δεν τους είχα δει. Τα ελληνικά νομίζω είναι μπόμπα. Behemoth σουπερ. Deftones τεράστιοι, αν και εγώ δεν πολυακούω τη μουσική τους. Νομίζω θα είναι σούπερ.

Συμμετείχατε στο 25χρονο πάρτι των Nightstalker. Σε είδαμε να τραγουδάς “Baby, God is Dead”. Μπορείς με λίγες λέξεις να μας περιγράψεις πως ένιωσες;
Ήταν η πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια που ένιωσα αγχωμένος. Είχα να το ζήσω αυτό το πράγμα σε αυτό το βαθμό άπειρο καιρό! Τί να πω… Τεράστια τιμή και για μένα και για το Στέλιο, όχι απλά να βρεθούμε εκεί πάνω απλά, αλλά να μας έχουν καλέσει στη σκηνή οι άνθρωποι που διασκευάζαμε καμιά δεκαριά χρόνια πριν. Ήταν πολύ όμορφο και συγκινητικό.

Τι σχέδια υπάρχουν για περιοδεία στο εξωτερικό; Έχει κλειστεί κάτι;
Στο τέλος του καλοκαιριού θα φύγουμε για μια μεγάλη Ευρωπαϊκή περιοδεία. Την μεγαλύτερη μέχρι τώρα. Θα επισκεφθούμε ακόμα περισσότερες χώρες αυτή την φορά και το πρόγραμμα μπορεί να δει ο κόσμος στην επίσημη σελίδα facebook του συγκροτήματος.

Σε συγχαίρω και πάλι για το “Vigilante” και θα ήθελα να αφιερώσεις ένα στίχο του στους αναγνώστες του Rockway.gr!
Να’ σαι καλά! Θα αφιερώσω λίγους περισσότερους στίχους…

“DRINK UP, NO POINT IN FEELING SHY
SING ALONG, MY MIC IS YOUR MIC
LIGHTS OUT, DON’T BE SCARED
UNCLE ZEUS WILL TAKE GOOD CARE
DON’T MIND IF YOU’RE BLACK OR WHITE
DON’T CARE IF YOUR WIFE LEFT YOU
JOIN THE TEAM, IT’S NOT A SIN
JUST LET THE RHYTHM GET UNDER YOUR SKIN”

Photos: Δημήτρης Τζέτζας, Ανδρέας Πανόπουλος

204

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.