CIRITH UNGOL: “Forever Black”

ALBUM

Είδος: Heavy Metal
Δισκογραφική: Metal Blade Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 24 Απριλίου 2020

Πόσο την αγαπώ αυτήν εδώ την παρέα από την Ventura της California! Όσοι παρακολουθείτε το περιοδικό μας το γνωρίζετε ήδη. Αν και σχηματίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 70, έβγαλαν μόλις 4 album και μετά την διάλυσή τους τον Μάϊο του 1992 όλα έδειχναν πως θα περνούσαν στην λήθη, για τους πολλούς, «σκονισμένοι» στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αν και για μεγάλο διάστημα μάζεψαν πραγματικά πολύ σκόνη, τελικά η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τους Αμερικανούς, αλλά και για τους πιστούς φίλους τους που όλο αυτό τον καιρό ευελπιστούσαμε να γίνει κάτι και να ξαναενεργοποιηθούν, έστω για ένα live…

Τα γεγονότα που οδήγησαν τον Robert Garven να αθετήσει την απόφασή του να μην ξαναπαίξει τύμπανα και τον Tim Baker και την υπόλοιπη παρέα να τον ακολουθήσουν στην επαναδραστηριοποίηση του θρυλικού σχήματος είναι πλέον γνωστά στους περισσότερους. Ιδιαίτερα όσοι πήρατε ήδη στα χέρια σας την πλούσια έκδοση του “I’m Alive” που βγήκε πριν την εκπνοή του 2019 (review) θα παρακολουθήσατε το μίνι ντοκιμαντέρ του Rockway που περιέχεται σε κάποιο από τα συνοδευτικά dvd και στο οποίο είχα την τιμή να βιντεοσκοπήσω την μπάντα λίγες ώρες μετά την εμφάνισή τους στο Up The Hammers, σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη. Εκεί, με τρομερή διάθεση και ενέργεια από την εμπειρία του Ελληνικού κοινού, η 5άδα μίλησε για τα πάντα. Όλα συγκλίνουν σε ένα όνομα, Jarvis Leatherby!

Λίγο νωρίτερα, μέσα στο 2018, είχαν κυκλοφορήσει το single “Witch’s Game” (review) με το νέο «παλιό» κομμάτι, αν και με απόλυτα θετικό πρόσημο στην προτίμησή μου, να μην καταφέρνει να με προετοιμάσει κατάλληλα για τούτη εδώ την δισκογραφική επιστροφή. Θα είμαι ειλικρινής, φοβόμουν να πατήσω το play, όπως φοβόμουν στον εξώστη του Gagarin λίγο πριν εμφανιστούν στην σκηνή του Up The Hammers. Εκείνοι όμως, άρχοντες, και τις δυο φορές κέρασαν ανατριχίλα.

Οι Cirith Ungol αποτελούν ένα οπτικοακουστικό ορόσημο στις δισκοθήκες όλων των οπαδών τους. Μεταφέρουν στο ρου των χρόνων το άρωμα μιας άλλης εποχής. Είναι ιδιαίτεροι, αυτό που λέμε love/hate περίπτωση. Πρόκειται για ένα σχήμα που παντρεύει με μοναδικό, στον πλανήτη, τρόπο το γνήσιο heavy metal με την απόσκομη φωνή του Tim Baker η οποία προσδίδει στα τραγούδια τους επική ζοφερότητα την οποία αδυνατούν να δημιουργήσουν όλες οι doom μπάντες του πλανήτη μαζί. Κι όμως οι Cirith Ungol ποτέ δεν υπήρξαν μια doom μπάντα, όσο έντονα κι αν φλερτάρουν διαχρονικά με στοιχεία του ήχου αυτού. Ο επικός στίχος από τον κόσμο του φανταστικού, τα εξώφυλλα του Michael Whelan, η μορφή του Elric, πάντα θα στοιχειώνουν τις συνάψεις στο νου κάθε οπαδού των CU έκαστη φορά που εκείνος θα βάζει για ακρόαση κάποιο κομμάτι τους.

Και ακριβώς αυτό συμβαίνει και στο “Forever Black”, ένα album που έχει ηχογραφηθεί από την αρχή μέχρι το τέλος για τον οπαδό των Cirith Ungol και για απολύτως κανέναν άλλο. Με απόλυτο σεβασμό στο παρελθόν τους, διατηρούν με απαράμιλλη ακρίβεια το σήμα κατατεθέν στον ήχο τους με μια παραγωγή που σε αφήνει να απορείς πως κατάφεραν να διασώσουν σε μια σύγχρονη ηχογράφηση όλα εκείνα τα στοιχεία που αγαπήσαμε στους δίσκους τους.

Από που να ξεκινήσει κανείς; Από το θαυμάσιο έργο του Whelan που επέλεξαν για ακόμη μια φορά; (Να πω πως δεν μου είχε λείψει ο αλμπίνος Μελνιμπόνιος χαρακτήρας; Θα είναι ψέμα.) Από τα riff των Barraza/ Lindstrom; Μέχρι και… easter eggs έχουν χώσει οι τύποι με αναφορές σε παλιά τους κομμάτια, χαρακτηριστικό παράδειγμα το εισαγωγικό riff του “The Frost Monstreme”. Το album δείχνει γνώριμο από την πρώτη κιόλας ακρόαση. Δεν υπάρχουν πειραματισμοί, νεωτερισμοί ή άλλες ρευστές καταστάσεις στις συνθέσεις τους. Ο ακροατής παραλαμβάνει 9 ατόφια νέα Cirith Ungol τραγούδια. Ένα 5ο album κι όχι αναμασήματα από απομεινάρια του παρελθόντος.

Ο Baker ακούγεται ανατριχιαστικά retro, σαν να είχαν ηχογραφηθεί τα φωνητικά στην περίοδο μεταξύ των “One Foot In Hell” και “Paradise Lost”. Ακόμη ένα στοιχείο που δένει το “Forever Black” με το μαγικό παρελθόν των CU είναι τα χαρακτηριστικά τύμπανα του Robert Garven- ίσως του πιο doom ντράμερ του πλανήτη- και η «αρκούδα» του us metal βρυχάται ξανά!

Το “Stormbringer” έχει γράψει ήδη πολλά χιλιόμετρα στα ηχεία μου, υπήρξε το πρώτο κομμάτι που ξεχώρισα από τον δίσκο ο οποίος γενικά έχει μια ομοιογένεια που δεν σε αφήνει εύκολα να διαλέξεις αγαπημένα τραγούδια. Και αυτή είναι η δύναμη του album στο σύνολό του. Δεν έχει κακές στιγμές, η ατμόσφαιρα σε όλη την διάρκεια είναι θριαμβευτική και δημιουργεί συναισθήματα όπως όταν ανοίγεις ένα δώρο και βρίσκεις μέσα ακριβώς αυτό που ήθελες αν και οι προσμονές σου πιθανόν να μην ήταν και ιδιαίτερα μεγάλες. Αν επιμένεις πάντως, μετά τις πρώτες 3-4 ακροάσεις αυτό που αναζητούσα περισσότερο να ξανακούσω ήταν το “Before Tomorrow”, το απόλυτο soundtrack της καθημερινότητάς μου τελευταία…

Άφησα για το τέλος τον μπασίστα του σχήματος, Jarvis Leatherby (Night Demon), ο οποίος πέρα από εμπνευστής και υλοποιητής της επανένωσης αυτής, είναι και ένας πολύ καλός μπασίστας κι έχει δώσει το δικό του στίγμα στον ήχο του album με τρόπο τέτοιο που να ακούγεται σαν να ήταν παλιό μέλος του σχήματος από την πρώτη περίοδο τους. Πρόσφατα πέρασε κι ένα δύσκολο θέμα με την υγεία του και με την συγκυρία της παρούσας κατάστασης του εύχομαι ολόψυχα να είναι γερός, τόσο αυτός όσο και όλη η μπάντα και οι οικογένειες τους, για να κερδίσουμε, μέσα από την επιστροφή αυτή των Αμερικανών, λίγο από το χαμένο έδαφος τόσων ετών που παρέμεναν στην αδράνεια.

Οι πιστοί φίλοι του γκρουπ έχουμε κατατάξει ήδη το “Forever Black” στα σπουδαία album της χρονιάς. Δεν περιμένω φυσικά να το υποδεχθούν όλοι έτσι, ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν επαφή τόσα χρόνια με τον ήχο τους, αξίζουν όμως τον σεβασμό από κάθε πλευρά και είμαι βέβαιος πως θα τον λάβουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι η Metal Blade τους έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή της επανδραστηριοποίησης τους…

Facebook: https://www.facebook.com/cirithungolofficial
Metal Blade store: https://www.metalblade.com/cirithungol/?fbclid=IwAR0Wal2tU-vHXd_e4V3vboPX2k1qlDiG_0seJKH-vDtdAZh56o6fRu8L7mI
Bandcamp: https://cirithungol.bandcamp.com/
Instagram: https://www.instagram.com/cirithungolband/
Twitter: https://twitter.com/CirithU

1350