EARTH CRISIS: “Salvation Of Innocents”

Μπάντες σαν τους Earth Crisis αποτελούν σημαντικό και ξεχωριστό κομμάτι στις αναμνήσεις του κάθε ακροατή που σέβεται την hardcore σκηνή και δη την πιο μοντέρνα έκδοση της (metalcore) που κυριάρχησε στα μέσα του ’90 και κατακλύζει τις μουσικές μας προτιμήσεις μέχρι και σήμερα.

Earth Crisis, Merauder, All Out War και άλλοι γκρουβαραν επιθετικά και επηρέασαν μια ολόκληρη γενιά που άρχισε να κοπανιέται στα pit και να τραγουδάει στίχους επικριτικούς για την κοινωνία, τα πολιτικά δρώμενα και γενικά τον τρόπο ζωής. Με λίγα λόγια, παπαρολογίες, κουραφέξαλα και ερωτικές ιστορίες δεν χωράνε εδώ. Περίπου 20 χρόνια μετά οι Earth Crisis συνεχίζουν να παράγουν ηχητικές μηχανές πόνου, κριτικής και έντασης.

Και επειδή τίποτα δεν έχει σχέση με το μακρινό παρελθόν, έτσι και το ολοκαίνουργιο “Salvation Of Innocents” διαφέρει σε σχέση με του προκατόχους τους κουβαλώντας μαζί του και θετικά και αρνητικά σημάδια. Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου από την αρχή, κανείς δεν απαιτεί ένα νέο “Destroy The Machines” που θα ταράξει τα νερά και θα γίνει πυλώνας ενός μουσικού κινήματος. Οπότε, δε μπαίνουμε στην λογική να κριτικάρουμε με βάση το παρελθόν. Με βάση το παρόν λοιπόν το “Salvation Of Innocents” είναι μια εξαιρετική κυκλοφορία διαθέτοντας όλα τα στοιχεία που μπορούν να κάνουν αρεστό έναν metalcore δίσκο σε παλιούς και νέους οπαδούς του είδους.

Και πως να μην γίνει αρεστός ένας δίσκος όταν τα πάντα είναι τόσο σωστά δομημένα και υπάρχει τόσος πλουραλισμός στην οντότητα του; Το κομμάτι της σύνθεσης είναι άρτιο και ακόμα και τα πιο απλά πράγματα μοιάζουν πανέμορφα όταν αυτοί οι Νεοϋορκέζοι κύριοι τα ενώνουν. Το εναρκτήριο “De-Desensitize” περιέχει τόσα πολλά riff που αντί να προκαλέσουν σύγχυση “δένονται” με τέτοιο τρόπο που προκαλούν έξαρση. Το μελωδικό “Shiver” καταπραΰνει τον ακροατή από την επίθεση που μόλις έχει δεχθεί από το ταχύτατο (για τα Earth Crisis δεδομένα) “Out Of The Cages” και η συνέχεια είναι ανάλογη με συνθέσεις δομημένες κατά τέτοιο τρόπο που μαγνητίζουν τον ακροατή με τον πλουραλισμό και την έμπνευση τους. Και όλα αυτά καταφέρνουν σε τρίλεπτες συνθέσεις τόσο πολύπλοκες (για τα δεδομένα επαναλαμβάνω) και παράλληλα τόσο άμεσες και μεστές.

Όποιος βιαστεί να μιλήσει επικριτικά για το “Salvation Of Innocents” ας σκεφτεί τις αμέτρητες ανούσιες κυκλοφορίες του είδους από μπάντες που το παίζουν σκληροί και κακοί και μπουκώνουν τα κομμάτια τους με beat downs και ανούσια ξεσπάσματα. Οι Earth Crisis αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι το κατέχουν το άθλημα όσο πολύ λίγοι και μπορούν 20 περίπου χρόνια μετά να παρουσιάσουν έναν metalcore δίσκο που οι μιμητές τους δεν θα καταφέρουν ούτε καν να αγγίξουν.

Μιλώντας για αρνητικά σημάδια στην αρχή της κριτική σκεφτόμουν τη μικρή απόκλιση του ήχου των Earth Crisis που με δυσκόλεψε να καταλάβω ότι πρόκειται για την εν λόγω μπάντα ακούγοντας τον δίσκο. Μέχρι και σήμερα ακούγοντας 15 δευτερόλεπτα από οποιοδήποτε κομμάτι καταλάβαινες ότι πρόκειται για Earth Crisis και δυστυχώς αυτή η αναγνωρισιμότητα κάπου χάνεται στο “Salvation Of Innocents”.

Παρόλα αυτά παραμένει ένας αυθεντικός, επιθετικός δίσκος που δεν προσπαθεί σε καμία περίπτωση να γίνει επιτηδευμένα αρεστός ή οτιδήποτε άλλο. Τα μελωδικά και κάπως πιο catchy σημεία σπέρνουν και η επιθετικότητα που βγάζουν κομμάτια όπως τα “Out Of The Cages” και “The Morbid Gate” είναι υπέρ-αρκετή για να οδηγήσουν το μυαλό σου σε ένα mosh-pit.

Καλή ακρόαση και καλά κοπανήματα.

470

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.