NAAM

Η ψυχεδέλεια είναι ένα μεγάλο κομμάτι της rock μουσικής από τα ’60s ως και σήμερα. Αυτό το ξέρουν καλά οι Αμερικανοί Naam, που με τις ινδουιστικές τους επιρροές μας ταξιδεύουν σε παράλληλα σύμπαντα. Το Rockway.gr ένιωσε την ανάγκη, μέσω του σώματος του Δημήτρη Μαρσέλου να συνομιλήσει με τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Ryan Lee Lugar ενόψει των τριών συναυλιών τους σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.

Γεια σου, Ryan! Που σε βρίσκω;
Γεια!  Αυτή τη στιγμή κάθομαι σε ένα παγκάκι σε ένα πάρκο του ανατολικού Μανχάτταν. Είναι μια πολύ όμορφη μέρα. Την περνάω σχεδιάζοντας την περιοδεία μας και προσπαθώ να απολαύσω την τελευταία ματιά στην πόλη μου από την οποία θα λείπω για ένα μήνα!

Naam, όπως ανακάλυψα έχει να κάνει με την θρησκεία των Sikh. Γιατί διαλέξατε αυτό το όνομα; Είστε επηρεασμένοι από την Ινδική κουλτούρα;
Είναι πολλές και διαφορετικές οι κουλτούρες που μας επηρεάζουν, αλλά ίχνη της Ινδικής βρίσκονται πιο συχνά. Δεν είναι μυστικό πως μας αρέσει να χρησιμοποιούμε διάφορα ινδικά μουσικά όργανα και σκάλες στις ηχογραφήσεις μας και μπορεί κανείς να νιώσει ένα βροντερό ινδικό παρόν. Το Naam είναι κάτι το αφαιρετικό. Σημαίνει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικούς πολιτισμούς και γλώσσες. Μας άρεσε γιατί απεικονίζει τα πολυπολιτισμικά μας ενδιαφέροντα. Για παράδειγμα, σημαίνει ναι στα αραβικά, όνομα στα Ολλανδικά και είναι και μορφή εσωτερική δόνησης την ώρα του διαλογισμού. Το τελευταίο είναι βέβαια, αυτό το οποίο με ενδιαφέρει περισσότερο.

Ψυχεδέλεια είναι μια ελληνική λέξη που σημαίνει έκφραση ψυχής. Πως εκφράζεται η δική σας στην μουσική;
Θα ακουστεί κλισέ, αλλά πραγματικά πιστεύω πως ο μόνος τρόπος για να κάνεις επιτυχημένη μουσική, ή κάποια άλλη μορφή τέχνης, είναι να έρχεται από την ψυχή σου. Δουλεύω πολύ σκληρά για την τέχνη που υπηρετώ και προσπαθώ να βάλω κάθε μεριά της συνείδησης μου σε αυτή είτε σε ζωντανή μορφή είτε μέσα στο studio. Όταν παίζουμε live, είναι πάντα μια βαθιά πνευματική και έντονη εμπειρία. Όταν έχει την δυνατότητα να αφεθείς σε αυτό που παίζεις κάτι πολύ όμορφο σε καταβάλλει και σε οδηγεί. Είναι ένα πολύ περίεργο φαινόμενο αυτό που σου συμβαίνει! Εκείνη τη στιγμή ότι κάνεις έρχεται από την ψυχή σου. Η ψυχεδελική μουσική βασίζεται σε αυτό και την κάνει να μεταφέρεται πιο εύκολα στον ακροατή. Αυτό είναι που κάνει τις ζωντανές εμφανίσεις πιο αγαπητές, κατά τη γνώμη μου.

Από που αντλείς έμπνευση για να κάνεις μουσική;
Προσπαθώ να αντλώ έμπνευση από πράγματα απόκοσμα και ταξιδιάρικα. Πραγματικά, θέλω να σιγουρεύομαι πως η μουσική μου έχει μια πνευματική ποιότητα. Ενδιαφέρομαι επίσης, για τις περίεργες και σκοτεινές πλευρές της ζωής. Στο “Vow” εξερεύνησα την ιδέα του σεξ ως θρησκευτικό μυστήριο. Αλήθεια, σε πάει μεταφέρει σε άλλους κόσμους και είναι σύνδεση με το θείο και άλλες ανώτερες δυνάμεις. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενστικτώδες, πρωτόγονο και άμεσο από αυτό. Είναι όντως η ουσία του πως ορίζουμε  εαυτούς σαν μονάδες, οπότε λογικό είναι να είναι η σύνδεση μας με κάτι το ανώτερο. Είναι η κινητήριος δύναμη και του ήχου και του περιεχομένου του “Vow”.

Τη χρονιά που διανύουμε κυκλοφόρησε το “Vow”. Πήρατε όρκους; Τι όρκους και σε ποιους τους ορκιστήκατε;
Παίρνω καθημερινά όρκο στον σκοτεινό άρχοντα Σατανά! Το αίμα μου για την τιμή του (γέλια)! Αστειεύομαι! Όρκος σημαίνει υπακοή σε κάτι. Διάλεξα τον τίτλο γιατί ταιριάζει στην ιδέα του Θεού-άρχοντα και του να δίνεσαι σε άλλον με σκοπό να φτάσεις μια ανώτερη συνειδητότητα. Ταιριάζει επίσης και στα διάσπαρτα Slane & Master θέματα που υπάρχουν στο album.

To “Vow” έχει λίγο ελαφρύτερη ατμόσφαιρα συγκρινόμενο με παλαιότερες κυκλοφορίες σας. Προσπαθήσατε να δείξετε ένα μεγαλύτερο κομμάτι της οντότητας σας στον κόσμο;
Νομίζω πως ωριμάσαμε λίγο περισσότερο σε αυτόν το δίσκο και σπαταλήσαμε 4 χρόνια κυκλοφορώντας ΕΡ και τζαμάροντας ώσπου να βρούμε ένα νέο ήχο. Θέλαμε πραγματικά, να γράψουμε ένα ολοκληρωμένο κομμάτι μουσικής αυτή τη φορά και θεωρήσαμε πως χρειάζεται τόσα χαλαρά σημεία όσο βαριά και δυνατά, αν θέλαμε να μεταδώσουμε την ιστορία μας όπως επιθυμούσαμε. Επίσης, με την πρόσθεση στοιχείων space rock, με τη βοήθεια του John και των πλήκτρων του, ο δίσκος έγινε πιο ατμοσφαιρικός και ρευστός. Και παρόλο πού είναι σε γενικές γραμμές πιο ήρεμος, πιστεύω πως τα δυνατά σημεία του είναι τόσο βαριά όσο ποτέ.

Πέρυσι βγάλατε ένα 7ιντσο με δύο διασκευές σε κομμάτια των Nirvana, το οποίο εξαντλήθηκε. Θα ηχογραφούσατε ποτέ ένα μεγαλύτερης διάρκειας cover album;
Θα ήθελα να κάνουμε ένα δίσκο με διασκευές. Δεν νομίζω όμως, όλοι να συμφωνούν μαζί μου! Αν ήταν στο χέρι μου θα κάναμε ένα album με διασκευές κλασικών country τραγουδιών.

Ποια είναι τα σχέδια των Naam για το μέλλον;
Προς το παρόν, Ευρωπαϊκή περιοδεία για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Μετά επιστρέφουμε πίσω και ετοιμάζουμε υλικό για ένα νέο ΕΡ. Θα επιστρέψουμε στην Ευρώπη την άνοιξη/καλοκαίρι του 2014. Επίσης, θα κυκλοφορήσουμε ένα live album και ένα split με τους White Hills, Black Rainbows και Flying Eyes. Μεγάλα πράγματα έρχονται!

Το Δεκέμβριο μας επισκέπτεστε για τρεις συναυλίες. Τι να περιμένουμε να δούμε επί σκηνής; Μπορείς να στείλεις μια πρόσκληση σε όλους όσους σκέφτονται ακόμα το αν θα σας δουν;
Δεν έχουμε έρθει ποτέ στην Ελλάδα, αλλά έχουμε ακούσει πως είστε από τα καλύτερα κοινά εκεί έξω. Δεν ξέρω ούτε εγώ τι να περιμένω! Ας ελπίσουμε όλοι να τρελαθούμε και να περάσουμε καλά. Αν έρθετε στο Live μας θα διασκεδάσετε πολύ και θα διασκεδάσετε σκληρά! Αν δεν διασκεδάζετε, θα σας κάνουμε να διασκεδάσετε! Τέλος!

Ποια συγκροτήματα υπήρξαν σημαντικής σημασίας για την εξέλιξη σου ως μουσικό;
Αυτό είναι μυστικό (γέλια)!

Αν έπρεπε να διαλέξεις τόπο και χρόνο, χωρίς περιορισμούς, για ένα live των Naam, πότε και που θα ήταν αυτό;
Στο κέντρο του Ήλιου σε 5000 χρόνια.

Βρίσκεις μια μηχανή του χρόνου κάπου παρατημένη στους δρόμους του Brooklyn και έχεις τη δυνατότητα να πας πίσω στο χρόνο και να αλλάξεις κάτι σε σχέση με τουςNaam, τι θα ήταν αυτό;
Θα έπαιρνα ένα σωρό λαχεία που κερδίζουν και μετά θα αγοράζαμε ότι θέλαμε (γέλια)! Όχι! Δεν μπορώ να πω πως έχω πολλά πράγματα για τα οποία μετανιώνω. Είμαι περήφανος για όσα έχουμε κάνει σαν μπάντα. Το κοινό μας είναι πολύ συνδεδεμένο και συμμετέχει στη μουσική μας και αυτό δεν το ανταλλάσσω με τίποτε.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη, Ryan.
Και εγώ σε ευχαριστώ. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι που θα παίξουμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά και θα γνωρίσουμε όλους εσάς τους τρελούς! Τα λέμε στην Αθήνα, Δημήτρη!

228

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.