Monster Magnet, Solarmonkeys, Half Gramme of Soma (30/01/2015) Gazi Music Hall

Για το show που θα έκλεινε αισίως τον πρώτο μήνα του νέου έτους επέστρεψαν στην Ελλάδα οι Monster Magnet, ο αμερικανικός κολοσσός που άφησε πολύ κόσμο διψασμένο πριν από λίγα χρόνια στο Rockwave festival…

Ο χώρος δεν συνηθίζει να φιλοξενεί τέτοιου είδους events -το show πραγματοποιήθηκε τελικά σε μικρότερο venue από ότι αρχικά υπολογιζόταν, προφανώς λόγω προπώλησης που δεν συνάντησε τις προσδοκίες της διοργάνωσης- και αυτό αποδείχθηκε από τον ήχο, ο οποίος κατά την διάρκεια των Half Gramme of Soma (αλλά και των Solarmonkeys) πάνω στην σκηνή ήταν απογοητευτικά “λίγος”.

Παρόλα αυτά, η πεντάδα έκανε ότι μπορούσε και κατάφερε σε ένα σημείο να αποτυπώσει το… heaviness της μουσικής της. Ανάμεσα στο κοινό, το οποίο δεν γέμισε τον χώρο της συναυλίας, θα μπορούσαν σχετικά εύκολα να εντοπιστούν οπαδοί τους, όμως αυτό που θα πρόσεχε κανείς κατά κύριο λόγο ήταν κόσμος αδιάφορος προς τους μουσικούς που έπαιζαν εκείνη την στιγμή μπροστά τους. Το group, ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, δεν έδειξε αμηχανία και στάθηκε καλά στα πόδια του και αφιέρωσε καλή desert/stoner μουσική στους παρευρισκόμενους.

Οι Solarmonkeys είχαν λίγο ευνοϊκότερη συνέχεια, καθώς η ποικιλία της περισσότερο alternative και γεμάτη από rock n’ roll riffs και ρυθμούς μουσική τους βρήκε μερίδα του κοινού προ εκπλήξεως (μιλάμε φυσικά για την γνωστή μερίδα που φέρει μηδαμινές προσδοκίες από μπάντες στη θέση του support group). Για αρχή λοιπόν πέρασαν το τεστ και εν συνέχεια έκαναν ότι μπορούσαν χρησιμοποιώντας την κοινωνικότητα του frontman τους, τις κιθάρες τους και… την καλή τους διάθεση.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος όπως και να ‘χει αποτέλεσε προνόμιο αποκλειστικά και μόνο των Monster Magnet. Η μπάντα είναι διάσημη για τις live εμφανίσεις της, όχι όμως για την προηγούμενη. Παρόλα αυτά, το σπουδαίο αυτό συγκρότημα επέλεξε να αποφύγει τον εύκολο τρόπο της επιστροφής και να παρουσιάσει ένα set το οποίο θα ήταν μεν λιγότερο αναμενόμενο από τους φαινομενικούς οπαδούς τους, αποτέλεσε όμως εντέλει μια πολύ καλή εναλλακτική εμφάνιση για τους λάτρεις της εδώ και χρόνια ιστορικής συλλογής τους.

Μετρώντας πια δυόμιση δεκαετίας και κάτι, το συγκρότημα απέδειξε μεγάλη δύναμη στην σκηνή και, έχοντας αρκετά βελτιωμένο ήχο από πριν, εκτέλεσαν κομμάτια που δεν συνήθιζαν με έναν εντυπωσιακό τρόπο που σίγουρα είναι τουλάχιστον αξιοθαύμαστος.

Το κοινό φάνηκε να αντιμετωπίζει την ροή του set σαν αυτό να έφερε κοιλιά κάπου στο μέσο, καθώς η μπάντα σχεδόν “οργίαζε” πάνω στην σκηνή με περισσότερο ατμοσφαιρικές στιγμές από το πάνθεον της μουσικής της με την πλειοψηφία των ακροατών να παρακολουθούν οριακά βαριεστημένα.

Το οπωσδήποτε “βαρύ” φινάλε όμως κατάφερε να ανεβάσει για λίγο τους τόνους και να ολοκληρώσει μια ενδιαφέρουσα και σίγουρα μοναδική συναυλία που κατά κύριο λόγο κανείς δεν έμεινε απογοητευμένος.

Monster Magnet setlist
The Right Stuff
Dopes To Infinity
Look To Your Orb For The Warning
Twin Earth
I Live Behind The Clouds
Last Patrol
The Duke Of Supernature
Spine Of God
End Of Time
Stay Tuned
Three Kingfishers
Tractor
Space Lord

photos: Πάνος Ματθαιογιάννης

428