KATATONIA (14/05/2011) FUZZ CLUB

Κάποιες φορές το ελληνικό κοινό σε εκπλήσσει ευχάριστα. Όταν όμως δε μαζεύονται 500 άτομα για δυομισάωρο σετ Katatonia, σε εκπλήσσει ψιλοδυσάρεστα. Φαντάζομαι οι λόγοι είναι πολλοί αλλά και πάλι ήταν μια κακή έκπληξη.

Το πρόγραμμα έλεγε πρώτα ολόκληρο το άλμπουμ “Last Fair Deal Gone Down” και μετά ένα best of σετ, ναι ένα από αυτά που πάντα κάποιος έχει άλλη γνώμη για την επιλογή. Μικρή η αναμονή μέχρι να αρχίσει το σόου αλλά εξίσου μικρή και η ανυπομονησία του σχεδόν αδιάφορου μέχρι εκείνη την ώρα κοινού. Ψυχρά μπλε φώτα και το Last Fair Deal… ξεκινάει.

katatonia

Έτσι και αλλιώς το άλμπουμ είναι πολύ καλό και τουλάχιστον τα “Teargas”, “Clean Again” και “Sweet Nurse” μπαίνουν για πλάκα στο “best of”. Από εκεί και πέρα η μπάντα είχε καλό ήχο αλλά και καλή απόδοση και σιγά σιγά ξύπνησε αρκετά τον κόσμο (όσο γίνεται βέβαια, για τους Katatonia μιλάμε) ο οποίος μέχρι να τελειώσει το πρώτο μέρος έδειχνε να περνάει καλά. Οι τύποι γέμιζαν τη σκηνή με κίνηση και το απαραίτητο κεφαλοχτύπημα και όχι μόνο είχαν αρκετή όρεξη αλλά αναπόφευκτα τη μετέδωσαν.

Το 15λεπτο break τώρα, δεν ήταν και ότι χρειαζόμασταν εκείνη την ώρα (it was a little too long guys…) και με την επιστροφή είδαμε και το υπόλοιπο σετ το οποίο είπαμε, σπάνια είναι αυτό που περιμένεις. Στην προκειμένη περίπτωση, σαν πιο ουδέτερος θα γούσταρα λίγο πιο πιασάρικα κομμάτια, αυτά που γνωρίζω καλύτερα τέλος πάντων. Ναι υπήρχαν τα “I Break”, “My Twin” και “July” αλλά δε θα με χάλαγε και τίποτα από το “Viva Emptiness” για παράδειγμα, έτσι γιατί δεν είμαι και πολύ fan και γιατί αυτό το άλμπουμ μου αρέσει περισσότερο. Αντίθετα το best of επικεντρώθηκε κυρίως στην τελευταία τους δουλειά, το αρκετά καλό “Night is the New Day” με (υπερβολικά πολλά για μένα) 5-6 κομμάτια ψιλορίχνοντας έτσι τις άλλες τους δουλειές.

katatonia

Φυσικά αυτό λίγη σημασία έχει. Ότι γουστάρει ο καλλιτέχνης, ο Lord Jonas Renkse για την ακρίβεια και δεν πα να λέει ο καθένας ότι θέλει… Επίσης όταν κάποιος σε σέβεται τόσο που να παίζει μουσική περίπου 140΄καθαρό χρόνο δεν μπορώ παρά να του βγάλω το καπέλο, κυρίως από τη στιγμή που το κάνει και αρκετά καλά.

Δεν μπορώ να πω ότι περίμενα κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είδαμε, και το οποίο ήταν μια χαρά αντικειμενικά. Ίσως έφταιγε το γεγονός ότι τελείωνε η  περιοδεία αυτό το βράδυ, απλά έμεινα (και άλλοι μαζί με μένα) με μια περίεργη αίσθηση ότι γενικά θα μπορούσε να είναι αρκετά καλύτερο αυτό το σόου.

Κείμενο/ photos: Πάνος Ματθαιογιάννης

katatonia

katatonia

413