SARISSA

Οι έννοιες Ελληνικό heavy metal και Sarissa είναι πλήρως συνυφασμένες στο πέρασμα του χρόνου. Μόλις πληροφορήθηκα για την επικείμενη δισκογραφική επιστροφή τους δεν έχασα την ευκαιρία να ξεκλέψω λίγο από τον χρόνο του Γιώργου Συμεωνίδη (φωνητικά) και να τον ρωτήσω για όλα όσα συμβαίνουν στο στρατόπεδο τους αυτό τον καιρό μετά την επιστροφή του στην μπάντα το 2012 αλλά και τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα για την ετοιμασία του καινούργιου album. 

Γεια σου Γιώργο, πως περνάει το καλοκαίρι σου ως τώρα;
Δουλειά, μπάνιο στη θάλασσα, πρόβες, βόλτες με τον γιο μου και πολλές μπύρες.

Σε τι φάση βρίσκεται αυτή την περίοδο η μπάντα; Πόσο έχει προχωρήσει η προετοιμασία της επόμενης στούντιο δουλειάς σας;
Η μπάντα προβάρει και ετοιμάζει τραγούδια για το νέο cd. Προσπαθούμε να έχουμε πολλά κομμάτια και να διαλέξουμε τα καλύτερα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο του pre production.

Βάλε μας στο κλίμα των νέων τραγουδιών που ετοιμάζετε. Σε ποιο μονοπάτι θα κινηθείτε αυτή τη φορά και με τι παρεκκλίσεις ή επιστροφές ως προς τον μέχρι τώρα ήχο σας;
Έχουμε μια, ας το πούμε επιστροφή στο καθαρό heavy metal, straight forward heavy metal. Δυνατά heavy riff, μελωδικά ρεφρέν και straight beat. Αυτό που ήταν και θα είναι πάντα ίδιο είναι το γεγονός ότι η μουσική μας αποτελεί κομμάτι του εαυτού και της ζωής μας και είναι κάτι το οποίο κυλάει στο αίμα μας και το υπηρετούμε πιστά εδώ και 30 περίπου χρόνια.

Έχουμε έτοιμο κάποιο τίτλο ή κάποια εκτιμώμενη ημερομηνία κυκλοφορίας; Έχετε συμβόλαιο σε κάποια εταιρεία;
Όχι, αυτήν τη στιγμή δε θέλω να πω τίποτα όσο αναφορά τίτλο και ημερομηνία κυκλοφορίας. Δεν έχουμε συμβόλαιο με καμία εταιρεία ακόμη και αναζητούμε την καλύτερη προσφορά.

Ποιος γράφει την μουσική και ποιος τους στίχους; Πως φτάνει ένα κομμάτι από την ψυχή των Sarissa ηχογραφημένο σε έναν ψηφιακό δίσκο;
Συνήθως έχει ο Jim κάποιο σχήμα, κάποιο riff το οποίο κοιτάμε μαζί και βάζω εγώ την μελωδία και τα λόγια. Άλλες φορές εγώ έχω την μελωδία και τα λόγια και προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη μουσική, δεν υπάρχει στάνταρ τρόπος. Άλλες φορές κοιτάμε τι ιδέες έχει ο καθένας και προσπαθούμε να τις ταιριάξουμε μαζί, καθόμαστε και φτιάχνουμε ένα πρώτο πλάνο του τραγουδιού με drum machine στον υπολογιστή και προσπαθούμε να κάνουμε μια πρόχειρη ενορχήστρωση και το προβάρουμε όλοι μαζί στο στούντιο ψάχνοντας την καλύτερη δυνατή ενορχήστρωση και μορφή του τραγουδιού.

Αλήθεια, υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί κάποια επανακυκλοφορία των προηγούμενων album σας , αλλά και της επερχόμενης δουλειάς σας σε βινύλιο;
Ελπίζουμε και θέλουμε να κυκλοφορήσει το 1987 σε βινύλιο, είναι κάτι που νομίζω θα το ήθελε πολύ κόσμος. Θα θέλαμε να κυκλοφορήσει σε λίγα αντίτυπα και να έχει συλλεκτικό χαρακτήρα και να είναι μια προσφορά στους οπαδούς της μπάντας.

Ας περάσουμε και στα συναυλιακά, έχουμε κάποια εμφάνισή σας μπροστά μας;  Ποια η σημαντικότερη στιγμή για εσένα όλα αυτά τα χρόνια;
Υπάρχει κάποιο πιθανό live support με ξένο συγκρότημα το επερχόμενο φθινόπωρο, αλλά επειδή δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία καλύτερα να μην πω τίποτε παραπάνω. Επίσης από ότι δείχνουν τα πράγματα θα κάνουμε μια μικρή περιοδεία, όπως κάναμε και πέρυσι, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Σημαντικές στιγμές για εμένα ως μουσικός είναι το 1987, το γεγονός ότι ήμουν στην Αγγλία παίζοντας και ηχογραφώντας με διάφορες μπάντες, ο ρόλος του Ιησού Χριστού στο μιούζικαλ Jesus Christ Superstar το 1995, η δημιουργία των Long Live to 1997 και φυσικά η επιστροφή στους Sarissa το 2012 καθώς και το γεγονός πως γνώρισα ανθρώπους σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα που μου είπαν ότι μεγάλωσαν με την μουσική μας και γνώριζαν και τραγουδούσαν τους στίχους από τα τραγούδια των Sarissa που γράφτηκαν πριν 30 χρόνια, κάτι που πραγματικά με έκανε να ανατριχιάσω. Ως άνθρωπος θα έλεγα ότι η σημαντικότερη στιγμή ήταν η γέννηση του γιου μου.

Πως βλέπεις το μέλλον της σκηνής;
Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα τώρα από ότι ήταν παλιότερα στην Ελλάδα. Περισσότερες μπάντες, πιο πολλά μέρη και χώροι συναυλιών, περισσότερος επαγγελματισμός, δεν λείπουν όμως ακόμη δυστυχώς και αρκετά από τα κακά και ερασιτεχνικά κατάλοιπα του παρελθόντος. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι καλύτερα.

Τι ακούς αυτή την περίοδο; Ποια album αγόρασες τελευταία;
Έχω πολύ καιρό να αγοράσω κάτι. Ακούω πολλά και διάφορα και όχι κάτι συγκεκριμένο.

Πρέπει το metal στην χώρα μας να παραμείνει απαθές από τη σύγχρονη οικονομική εξαθλίωση που βιώνει η Ελλάδα;
Η μουσική είναι κομμάτι της κοινωνίας και αποτελεί εικόνα της κοινωνίας. Επηρεάζει το ένα το άλλο, οπότε δύσκολα μπορεί κανείς να μείνει απαθής σε αυτά που συμβαίνουν γύρω του. Ζούμε σε μια χώρα που υπάρχει τρομερή διαφθορά, φτώχεια και πολλοί συμπολίτες μας αγωνίζονται απλά να επιβιώσουν. Εξάλλου το metal είναι μουσική που ξεκίνησε από τα φτωχά κομμάτια της εργατικής τάξης στην Αγγλία στα τέλη του 1960 με αρχές του 1970 με τους Sabbath, Priest κλπ.

Σε ευχαριστώ πολύ, περιμένουμε με πραγματική ανυπομονησία τη νέα σας δουλειά, υπάρχει κάτι που θες να προσθέσεις; 
Κι εγώ σε ευχαριστώ και θέλω να πω στους φίλους και οπαδούς μας εκεί έξω ότι το νέο cd θα είναι γεμάτο ψυχή και δύναμη.

576