REDRUM

Πέρασαν περίπου 11 μήνες από τη βραδιά όπου οι Θεσσαλονικείς Redrum μάγεψαν το αθηναϊκό κοινό σε μία ανεπανάληπτη βραδιά στο Κύτταρο, και μία πενταετία περίπου από την κυκλοφορία του εξαιρετικού εναρκτήριου ακροάματος τους, το “No turning Βack”. Λίγες μέρες λοιπόν μετά την εμφάνισή τους στο Eightball Club της Θεσσαλονίκης και στο Olsen Club της Νορβηγίας για μία ζωντανή παρουσίαση του καινούριου τους δίσκου “Victims Of Our Circumstances”, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με το συνιδρυτή της μπάντας, Athan Lyssa Kazakis.

Γεια σου Athan! Πέντε σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία δεν είναι αρκετά για την επόμενη; Μεσολάβησε κάτι;
Γεια σου Νότη, να σου πω την αλήθεια σχεδιάζαμε το καινούριο άλμπουμ να κυκλοφορήσει το 2010 αλλά λόγω κάποιων “δυσκολιών” (στάχτη από Ισλανδία κλπ) που υπήρξαν και για διάφορους προσωπικούς λόγους του καθενός μας δεν μπορέσαμε να το ολοκληρώσουμε. Τελικά μπορέσαμε και πήγαμε στη Γερμανία και τελειώσαμε τις ηχογραφήσεις το 2012.

Δεδομένης της εμπειρίας των μελών της μπάντας, οι συνθέσεις προκύπτουν αβίαστα και εύκολα; Ποιος είναι ο “υπεύθυνος” για τους στίχους και τη μουσική;
Στο θέμα της μουσικής όλοι μας βάλαμε το χεράκι μας… βάλαμε τα riff κάτω και ολοκληρώσαμε ως μπάντα το άλμπουμ αυτή τη φορά και όχι ως project. Όσο για τους στίχους υπεύθυνος είναι ο Michael, αν εξαιρέσεις δύο θέματα.

Πώς ήταν η ατμόσφαιρα στις ηχογραφήσεις; Κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό θυμάσαι;
Κάποιο ιδιαίτερο περιστατικό δεν είχαμε! Για εμάς ήτανε ιδιαίτερο περιστατικό να δουλεύουμε πάνω στο άλμπουμ από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, πράγμα το οποίο για το Michael είναι συνηθισμένο! Περάσαμε φανταστικά! Βέβαια το άλμπουμ δεν τελείωσε μόνο σε 15 μέρες αφού ξαναπήγαμε άλλες 2 φορές στη Γερμανία για να ηχογραφήσουμε τα solos και για να ολοκληρώσουμε όλες τις ιδέες στα πλήκτρα και άλλη μια φορά για να ολοκληρώσουμε το mix!

Ο τίτλος και το εξώφυλλο συμβολικό;
Βασικά δεν είναι συμβολικό, είναι πραγματικό… γιατί πραγματικά αισθανόμαστε σαν θύματα των περιστάσεων, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας! Αυτό προσπαθήσαμε να παρουσιάσουμε μέσω του τίτλου και του εξωφύλλου μας.

Πώς βιώνετε την περιρρέουσα κατάσταση στην Ελλάδα και Ευρώπη, αφού είστε πολυεθνικοί, και ποια η επίπτωση στη μουσική σας;
Κοίτα να δεις, πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και η μουσική έρχεται μετά… Επίσης είμαστε και πατεράδες, οι τρεις από τη μπάντα, και προσπαθούμε ως άνθρωποι να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται για τα παιδιά μας και για τους συνανθρώπους μας. Γιαυτό και μέσα από αυτές τις καταστάσεις υπάρχουν κομμάτια όπως το “Scream”, το “Tear Down The Walls” ή ακόμη και το “Victims Of Our Circumstances” μέσα στο δίσκο. Και πίστεψέ με: ο βιοπαλαιστής και ο εργάτης, είναι βιοπαλαιστής και εργάτης είτε είναι απ’ το New Jersey, είτε από Θεσσαλονίκη, είτε από το Dusseldorf είτε από οπουδήποτε…

Oι πρόβες πότε και πως γίνονταν; Η πολυεθνική σύνθεση δεν αποτελούσε παράγοντα δυσχέρειας;
Ουσιαστικά δεν γίνονται συχνά πρόβες, κάνουμε πρόβες όχι για να θυμηθούμε τα κομμάτια αλλά για να δεθούμε σαν μπάντα και να ξέρουμε ποια θα παίξουμε live και  με ποια σειρά. Όσο για το ό,τι είμαστε πολυεθνική σύνθεση δεν είναι κάτι ακατόρθωτο αλλά γίνονται κάποιες θυσίες για να γίνουν όλα αυτά και δεν είναι όλα απλά και ρόδινα. Όποιος το βιώνει το καταλαβαίνει…

Ποιες είναι οι προσδοκίες από τη δισκογραφική σας εταιρεία; Ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας;
100% γιατί η δισκογραφική εταιρία μας είναι και δική μας! Απλά να σου πω ότι είχαμε προτάσεις από 3 συγκεκριμένες εταιρίες. Με τη μια εταιρεία η διαφωνία υπήρξε την τελευταία στιγμή λόγω ποσοστών και γνωρίζοντας το πόσο μπορούμε να πουλήσουμε και που μπορούμε να φτάσουμε δεν υπάρχει λόγος να δεσμευτούμε με τρίτους! Και στο φινάλε κάλιο 5 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρι!

Από που αντλείς έμπνευση για τη μουσική;
Από παντού! Από την καθημερινή ζωή, απ’ τα πρόσωπα των παιδιών μου, γενικά από την ίδια τη ζωή, ό,τι βιώνουμε σαν άνθρωποι είτε είναι κατάθλιψη, είτε είναι χαρούμενες στιγμές, είτε από αλκοόλ ή ακόμα μπορεί να είναι και μια ευχάριστη ή δυσάρεστη είδηση που θα διαβάσω στις εφημερίδες.

Σήμερα δυστυχώς οι μακροσκελείς περιοδείες έχουν πάψει  ή ελαττωθεί, σχέδια λοιπόν για συμμετοχή σε κάποια από τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ υπάρχει; Πώς προέκυψαν οι εμφανίσεις στη Νορβηγία; Το σκανδιναβικό fan club συνέβαλε σε αυτό; Ποιος το δημιούργησε;
Όχι, το σκανδιναβικό fan club δεν έκανε τίποτα πάνω σε αυτό το θέμα! Τα live στη Νορβηγία προέκυψαν από τη μακροχρόνια φιλία με το Lars Forseth κιθαρίστα των Bangkok Babes και Rain, ο οποίος τυχαίνει να είναι και promoter. Μόλις άκουσε το δεύτερο άλμπουμ μας, μας πρότεινε να παίξουμε και το κάναμε και σύμφωνα με τα λεγόμενά του δεν υπήρχε περίπτωση να μην ξαναπαίξουμε στη Νορβηγία και έτσι μόλις χθες ανακοινώθηκαν 2 καινούρια show στις 27 & 28 Σεπτεμβρίου που γενικά προσπαθούμε να τα συνδυάσουμε σε ένα tour μιας και μια βδομάδα πιο πριν παίζουμε για δεύτερη φορά στη Αγγλία sto Skyfest 2013 στις 21 Σεπτεμβρίου μαζί με τους Pretty Maids, Vega, I AM I, Summers κ.α. Ελπίζω ο promoter μας Chris Siloma να κλείσει και άλλες ημερομηνίες!

Ποια είναι η εξέλιξη στο Monsters of Rock Cruise τελικά; Θα συμμετέχετε;
Οι τελευταίες επαφές που είχαμε είναι όλα οκ σε περίπτωση που γίνει το Monsters of Rock Cruise (Europe), όμως δεν έχει γίνει ακόμα καμιά επίσημη ανακοίνωση απο μέρους τους. Αναμένουμε…

Πώς θα περιέγραφες τη μουσική και τις εμφανίσεις σας σε κάποιον χωρίς ακοή και χωρίς όραση, αντίστοιχα;
Θα έπαιρνα τον ρυθμό από το “Scream” και θα τον χτυπούσα στην πλάτη του για να τον κάνω να αισθανθεί και αυτός το ίδιο!

Μία τελευταία ερώτηση, προσωπική: πώς θα ήθελες και γιατί, να σε θυμούνται οι άνθρωποι;
Σίγουρα θέλω να με θυμούνται σαν ένα αληθινό άνθρωπο που ότι έκανα το έκανα 100% πιστεύοντας σε αυτό είτε είναι μουσική, είτε οικογένεια, είτε φιλίες, είτε οτιδήποτε!

Ευχαριστώ για το χρόνο σου!
Και εγώ σε ευχαριστώ Νότη, αλλά και το Rockway.gr για την υποστήριξή σου όχι μόνο για τους REDRUM αλλά και για το ότι στηρίζετε την σκηνή!

657