NEWSTED: “Heavy Metal Music”

Ο, 50χρονος πλέον, Jason Newsted είναι αναμφισβήτητα μια μεγάλη μορφή της metal μουσικής, είτε το θέλουμε, είτε όχι.

Καταρχάς ήταν ιδρυτικό μέλος των Flotsam and Jetsam, με το επόμενό του βήμα να βρίσκεται κάτω από τη στέγη των Metallica! Ναι, δεν κατάφερε τελικά να αντικαταστήσει τον Burton, αλλά στην τελική δε φταίει αυτός που τον επέλεξε το group για χρέη μπασίστα. Και κρίνοντας από την ευρύτερη μη-αποδοχή του, όπως και τον τρόπο απομάκρυνσής του, ο Jason αδικήθηκε.

Αρκετά χρόνια πλέον ύστερα από τη φυγή του από τους Metallica, ο Newsted αποφάσισε να κάνει τη δική του μπάντα και να μας παρουσιάσει το φωνητικό του εύρος, το οποίο όπως είχαμε ακούσει και στο EP που είχε προηγηθεί, δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο.

Έχοντας στο νου τις ρίζες του και την πορεία του με τους Metallica, ο Newsted παρέα με τους Mike Mushok (κιθάρα- Staind), Jesus Mendez Jr. (drums- The Napoleon Blownaparts) και Jessie Farnsworth (κιθάρα), προσπαθεί να αναπαράγει αυτό που θεωρητικά οι λάτρεις της παλαιάς σχολής θα ήθελαν να ακούσουν εν έτει 2013.

Με τη ζυγαριά να γέρνει προς Metallica μεριά, κυρίως ελέω της συνθετικής προσέγγισης των κομματιών, το “Heavy Metal Music” στέκει καλά μεν, αλλά στην ουσία πρόκειται για έναν φτωχό συγγενή της πρώην μπάντας του Newsted. Από τη μια δηλαδή έχει καλές στιγμές (“Heroic Dose”, “Ampossible”, “Long Time Dead”), από την άλλη όμως αναρωτιέσαι το κατά πόσο θα έκανε οποιαδήποτε εντύπωση αυτό το album εάν δεν ήταν δημιουργία του Jason Newsted.

Φιλότιμα τα “Nocturnus”, “Soldierhead”, “King of the Underdogs” και “Futureality” αλλά σε τελική ανάλυση το όλο εγχείρημα μοιάζει περισσότερο “επαγγελματικό” και λιγότερο “από καρδιάς” (είμαι και ρομαντικό αγόρι, τι να κάνουμε…), με αυτήν την έλλειψη συνθετικού αυθορμητισμού να μη σε αφήνει να έχεις κάτι να περιμένεις. Γνωρίζεις a priori την εξέλιξη του κάθε κομματιού. Ουδεμία έκπληξη, ή έστω κάτι που θα σε συνεπάρει (και θα σε σηκώσει).

Η τετριμμένη χροιά των κομματιών μπορεί να πωρώνει κάποιους, αλλά θεωρώ δεδομένο πως θα αφήσει αδιάφορους ακόμη περισσότερους. Άλλωστε από ένα τέτοιο “όνομα” περιμένεις κάτι καλύτερο σε σύνολο. Όχι απαραίτητα σπουδαίο βρε αδερφέ, αλλά να δικαιολογεί τον όλο ντόρο της επιστροφής με solo δίσκο.

Και όσο και εάν συμπαθώ τον Jason σα μουσικό και σαν καριερίστα, αδυνατώ να κατανοήσω την εμμονή του στο παρελθόν. Δε θέλω ντε και καλά να παίξει “μοντέρνα”, ούτε λιγότερο “άμεσα”… Αν επιλέγεις όμως την οδό του καθαρόαιμου heavy metal, θέλω και εγώ σαν οπαδός να γουστάρω, να πωρωθώ, να μπω στη διαδικασία να σκίσω κανένα καλτσόν, ή κάτι τέλος πάντων. Αυτή η αδράνεια με σκοτώνει!

Επίσης, θαρρώ πως το “Heavy Metal Music” θα εκτιμηθεί περισσότερο από οπαδούς των Megadeth και λιγότερο των Metallica, ενώ μια ενδεχόμενη συνεργασία του Newsted με τον Mustaine θα είχε πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

590

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1401 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.