Y&T: “Live at the Mystic”

Ακόμη αντηχούν στα αυτιά μου οι αποθεωτικές ιαχές όλων μας που βρεθήκαμε πριν από  μερικούς μήνες στο KYTTARO Live Club της Αθήνας  για την πρώτη συναυλία των Y&T στην Ελλάδα.

Πρώτη κίνηση μπαίνοντας νωρίς-νωρίς στο χώρο ήταν η αγορά από το merchandise του cd που παρουσιάζεται στην συνέχεια… Για μία μπάντα με μακρόχρονη παρουσία, όπως οι Y&T, οι ζωντανές ηχογραφήσεις που κυκλοφόρησαν ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Στην  πραγματικότητα υπάρχει μόνο το “Open Fire” που με ένα cd  να καλύπτει την καριέρα τόσων χρόνων φαντάζει ελάχιστο, καθώς και τα “Yesterday and Today Live” στο στο San Jose Cabaret που όμως περιέχει μόνο 13 συνθέσεις καθώς και το ηχογραφημένο για τις ανάγκες ζωντανής εκπομπής το “Y&T BBC In Concert – Live On The Friday Rock Show”.

Τούτο όμως το απίστευτης ενέργειας αριστούργημα  μουσικότητας και εμφάνισης, που αποτυπώνεται σε 2 δίσκους ακτίνας, το ζήσαμε και ενθουσιαστήκαμε και εμείς και είναι ότι καλύτερο μπορεί να έχει κάποιος, ως αναμνηστικό από μία μπάντα που υπεραγαπά. Ηχογραφημένο στο  Mystic Theatre στη γενέτειρα τους California τρεις βραδιές του Νοέμβρη του 2011, περιέχει και την στιγμή όπου κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του “Squeeze”, ο κιθαρίστας John Nymann τραγουδά το τραγούδι-σήμα κατατεθέν του εκλιπόντος Phil Kennemore και  προτρέπει το κοινό να συμμετέχει ώστε να τον ακούσει ο Phil στον ουρανό.

Το σετ των τραγουδιών καλύπτει δύο εποχές ισομερώς: η εκλεκτή τριάδα από το  “Earthshaker”, που γιορτάζει την 30η επέτειο του, με το εναρκτήριο “Hungry for Rock”, “Black Tiger” και το “Mean Streak”. Το Facemelter του 2010 καταλαμβάνει 4 συνθέσεις: τα “On With the Show”, “Shine On”, “Blind Patriot” και το “Don’t Bring Me Down”, που ταιριάζουν ομοιογενώς με παλαιότερες συνθέσεις.

Ίσως κάποιοι παραπονεθούν που εμπορικές συνθέσεις όπως τα “Summertime Girls” ή το “Contagious” απουσιάζουν. Η φωνή του Dave Meniketti παραμένει αναλλοίωτη όμως και έτσι ενθουσιάζει το κοινό ερμηνεύοντας τα “Forever” και “Mean Streak”, το κλασικό “Rescue Me”, το “Dirty Girl” όπως η μπάντα τζαμάρει, τις ευχάριστες επιλογές των “Don’t Wanna Lose” και “Surrender”, το “I Believe in You” και το “Winds of Change” με μερικά επιλεγμένα επικά σόλο στην κιθάρα από τον Dave. Εξαιρετική κυκλοφορία από μία μπάντα εκπληκτική στις ζωντανές εμφανίσεις της, που συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους τους πολυάριθμους οπαδούς, όπως αποδείχτηκε, της μπάντας.

502