ETHEREAL RIFFIAN: “Legends”

Από το 2011 που δημιουργήθηκαν οι heavy rockers Ουκρανοί Ethereal Riffian, έχουν κατορθώσει να δημιουργήσουν μεγάλο ντόρο γύρω από το όνομά τους, “χτίζοντας” ένα δυνατό πυρήνα οπαδών, σαρώνοντας στις ζωντανές εμφανίσεις τους κι αποσπώντας, ως επί το πλείστον, αξιόλογες κριτικές για τις έως τώρα δισκογραφικές τους δουλειές (2 LPs, ένα EP κι ένα live album).

Το τελευταίο τους πόνημα υπό τον βαρύγδουπο τίτλο “Legends”, έρχεται με διθυραμβικές δηλώσεις και “δάφνες” από τα δελτία τύπου (ως είθισται), αλλά και με μεγάλη προσμονή από τους οπαδούς που από τα πρώτα κιόλας δείγματα άρχισαν να το αποθεώνουν, δημιουργώντας το ανάλογο κλίμα.

Η ακρόαση δίχως αμφιβολία αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιβεβαιώνει το χαρακτηρισμό που συνοδεύει το “Legends”, ως ενός αντισυμβατικού album για “απαιτητικά αυτιά”, που θα καθηλώσει. Για το πρώτο μισό οι χαρακτηρισμοί “κλισέ”, “mainstream” και “προβλέψιμο”, ταιριάζουν γάντι στο grunge και stoner ύφος τους, δίχως να προσφέρουν καμία στιγμή συγκίνησης και παρά την ποιότητα της παραγωγής, οι συνθέσεις κινούνται στη σφαίρα της απόλυτης βαρεμάρας.

Ο “σκοτεινός” χαρακτήρας, οι γεμάτες ψυχεδελικές φόρμες και ο καλά δεμένος doom riffο-κεντρικός τόνος από το δεύτερο μισό του album και μετά, διαμορφώνουν μία τελείως διαφορετική εικόνα για τα πεπραγμένα του “Legends”. Αρχής γενομένης με το άκρως ψυχεδελικό “Unconquerable”, το οποίο εξαφανίζει τις κραυγαλέες αδυναμίες του “αδιάφορου” ξεκινήματος, ενώ η progressive doom προοπτική τους αποκρυσταλλώνεται πλήρως στο εξαιρετικό “Moonflower” και το “Ethereal Path”. Συνδυάζει τον κατανυκτικό grunge χαρακτήρα τους με τα “υπνωτισμένα” psych, πολύχρωμα ηχοτόπιά τους, αποτελώντας την ιδανική κατακλείδα του album.

Το “Legends” μου θυμίζει τις εκθέσεις που έγραφα στο γυμνάσιο, ξεκινούσα νωχελικά και βαριεστημένα και μετά από μέρες, όταν είχα έμπνευση, τις ολοκλήρωνα, αλλά η χρονική διαφορά ήταν εμφανής. Είναι σαν ένα split LP από την ίδια μπάντα· Dr. Jekyll και Mr. Hyde ένα πράγμα.   
       
https://etherealriffian.bandcamp.com/music

https://www.facebook.com/etherealriffian/

Ethereal Riffian – Legends



479

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.