RAVEN: “Screaming Murder Death From Above: Live In Aalborg”

Για να δημιουργήσεις ένα πολύ καλό live album, θα πρέπει να προσέξεις τα εξής: Χρειάζεσαι ένα πολύ καλό setlist, ένα αρκετά “ζωηρό” κοινό και μία παραγωγή που θα αποτυπώσει όσο το δυνατόν καλύτερα το feeling μίας live εμφάνισης. Εννοείται, ότι η μπάντα θα πρέπει να έχει τρομερή ενέργεια και πάθος, ώστε να ξεσηκώσει τον κόσμο για να υπάρχει η ανάλογη “φασαρία” μίας ζωντανής εμφάνισης. Οι Raven, φαίνεται ότι έχουν καταφέρει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στο νέο live δίσκο τους “Screaming Murder Death From Above: Live In Aalborg”.

Οι Βρετανο-Αμερικανοί Metallers, έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα σημαντικό θέμα λίγο πριν ξεκινήσει η Αμερικανική περιοδεία τους, αφού ο Joe Hasselvander είχε ένα έμφραγμα και έπρεπε να σταματήσει, βρήκαν τη λύση στο πρόσωπο του Mike Heller (Fear Factory, Malignancy). Το show τους στο Aalborg ήταν μία έκπληξη και για τους ίδιους, αφού πέρα από την απίστευτη απόδοση της μπάντας, υπήρξε και η “κρυφή” ηχογράφησή του από την εταιρεία τους για μελλοντική χρήση. Έπειτα από συνεννόηση, ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να δει το φως της δημοσιότητας ένα εξαιρετικό live album.

Το setlist ήταν εξαιρετικό, περιλαμβάνοντας πολλές από τις τεράστιες επιτυχίες του group, η ατμόσφαιρα από το venue ήταν τρομερή, με τον κόσμο να ανταποκρίνεται στο πάθος και την ενέργεια της μπάντας και η παραγωγή να καταφέρνει να αποδώσει όπως πρέπει, ένα από τα καλύτερα lives που έχω ακούσει μέχρι σήμερα.

Οι Raven, ανοίγουν το live με το “Destroy All Monsters” από το τελευταίο τους album, και δείχνουν από την αρχή τις προθέσεις τους. Η μπάντα “ακούγεται”  σε εκπληκτική κατάσταση, χωρίς να φαίνεται ότι ο Mike Heller είναι νέο μέλος του group. Η συνέχεια, είναι καταιγιστική: “Hell Patrol”, “All For One”, “Hung Drawn And Quartered” και το αγαπημένο των οπαδών “Rock Until You Drop”, συνέθεσαν μία δυνατή τετράδα. Τα αδέλφια Gallagher, “πυροβολούσαν” χωρίς σταματημό και το κοινό έδειχνε να το απολαμβάνει. Οι “τσιρίδες” του John, σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεται δίπλα σου και αυτό πιστώνεται στη παραγωγή του δίσκου. Ο κόσμος συμμετέχει ενεργά στο “Rock Until You Drop”, αφού τραγουδά το ρεφρέν μαζί με το group, δίνοντας μια επιπλέον δυναμική στην ατμόσφαιρα του live.

Το “σφυροκόπημα” των Raven, σταματά με το instrumental “A.A.N.S.M.M.G.N”, το οποίο εκτός από ανάσες, φαίνεται να δίνει μία επιπλέον ώθηση στην μπάντα. Και αυτό, γιατί οι Raven επιστρέφουν ακόμη πιο δυνατά. “Tank Treads (The Blood Runs Red)”, “Faster Than The Speed Of Light”, “On And On” και “Break The Chain”, έρχονται να αποτελειώσουν αυτό που ξεκίνησε η προηγούμενη αρχική τετράδα.

Το κοινό, “ακούγεται” ζαλισμένο από τα απανωτά χτυπήματα speed/thrash metal ύμνων, κάτι το οποίο δεν τους πτοεί αφού το διασκεδάζουν μαζί με τη μπάντα, τραγουδώντας στο “On And On”. Οι Raven, αποτίουν φόρο τιμής στη μεγαλύτερη hard rock μπάντα, τους AC/DC, στα μέσα του “Break The Chain”, τραγουδώντας τους στίχους του “It’s A Long Way To The Top (If You Want To Rock And Roll)”. Η εξαιρετική αυτή βραδιά, τελειώνει με το “Crash Bang Wallop”, αφήνοντάς μας με ένα αίσθημα ευεξίας γι’ αυτό που ζήσαμε.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό live album, ίσως το καλύτερο εδώ και αρκετό καιρό! Η ενέργεια και το πάθος της μπάντας, αναβλύζει σε όλα τα κομμάτια. Το κοινό, αρκετά θερμό αφήνει το στίγμα του, σε αυτόν το δίσκο. Άλλωστε, όταν έχεις μία τέτοια μπάντα στη σκηνή με αυτή την εμφάνιση, δεν θα μπορούσε να έκανε αλλιώς. Νομίζω από τις καλύτερες live κυκλοφορίες της χρονιάς. Θα το τιμήσουμε δεόντως!

434

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.