FUKU: “I am”

Υπάρχουν κάποια μουσικά project που τα κατατάσσω σε μια κατηγορία εν ονόματι “φαινόμενα”, ανεξάρτητα από την πορεία που χαράσσουν και την αναγνωρισιμότητά που αποκτούν, αλλά αποκλειστικά από το πόσο ευδιάκριτος είναι ο τρόπος που κατορθώνουν να περάσουν το στίγμα τους, να ξεχωρίσουν και να νοηματοδοτήσουν το έργο τους.

Τέτοια είναι και η περίπτωση των Fuku (οι οποίοι αποτελούν εξέλιξη των Fuku Cosmonaut), ένα μουσικό σχήμα που δραστηριοποιείται με ένα εξέχοντα πειραματικό, ιδιότυπο, ιδιόμορφο και ίσως “ανένταχτο” μουσικά τρόπο, από το 2014. 

Έγιναν ευρύτερα αναγνωρίσιμοι στον καλλιτεχνικό χώρο από τις εμφανίσεις τους σε διάφορα events με καλυμμένα πρόσωπα, την θεατρικότητα που περιέβαλλε το όλο set τους, την  προβολή οπτικού υλικού και μουσικά να κατορθώνουν να δομήσουν έναν απαράμιλλο prog – πειραματικό ήχο.  

Το “I am” αποτελεί την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά, η οποία κυκλοφόρησε την 28η Οκτωβρίου, από τη βρετανική Happily There’s No Earlids και αποτελεί ένα έργο σύγχρονης τέχνης, το πλήρωμα του χρόνου, ώστε το φαινόμενο “Fuku”, να μπορέσει να επικοινωνήσει με τον “έξω από αυτόν” κόσμο. 

Αν περιγράφαμε το ηχητικό αποτέλεσμα ως  ένα κράμα από ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές διακυμάνσεις, ασυγκράτητα τύμπανα, ανερμάτιστα πνευστά και δαιμονισμένες κιθάρες, τότε θα ήταν πολύ εύκολο να πέσουμε στην παγίδα να παραπλανήσουμε τους εν δυνάμει ακροατές, περιγράφοντας κάτι άκρως πειραματικό, δύσκολα προσεγγίσιμο από το “κοινό” αυτί, ίσως υπερβολικά artistic. 

Η αλήθεια δεν απέχει από την παραπάνω περιγραφή, αλλά όταν όλα αυτά συνδέονται από μακρόσυρτες, συνεκτικές λούπες εν είδει κυκλώνα να περιβάλλουν τα θέματα τους και να τα ταυτοποιούν αρμονικά, λίγο πριν δημιουργηθούν χαοτικές καταστάσεις. Έτσι τα ηχοτοπία τους μετατρέπονται σε άκρως εθιστικές συνθέσεις όπως τα “Basco” και “Muad”, τα οποία μας εγκλωβίζουν σ’ έναν πνευματικό – ηχητικό λαβύρινθο, με το μίτο της Αριάδνης να γλιστρά από τα χέρια μας, άλλα ποιος δίνει σημασία;

Ταξίδι με επτά instrumental  συνθέσεις από τα πρώιμα βακχικά καλέσματα μέχρι τους “Karma to Burn”. 

Το “I am” είναι μια ηχητική πρόκληση.  Το “I am”  είναι έκφραση. 

https://fuku.bandcamp.com

613

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.