JAG PANZER: “The Deviant Chord”

Ένα από τα ενδοξότερα σχήματα στην ιστορία του τιμημένου U.S. heavy metal, οι εκ Colorado Jag Panzer, επανήλθαν στη δισκογραφία έξι χρόνια μετά το “The Scourge of the Light”.

Πολύς καιρός αναμφισβήτητα και για να δούμε πόσο δημιουργικά επέδρασε ο χρόνος στην επάνοδο των αμερικανών.

Πρώτη σκέψη: Τι επάνοδος! Με μια λέξη, μια αξιοπρεπέστατη στα όρια του εντυπωσιακού επιστροφή με το “The Deviant Chord”, δέκατο full length που σφραγίζει μια πορεία 33 χρόνων τιμιότητας και αυθεντικής heavy metal νοοτροπίας.

Αν περιμένεις εκπλήξεις, αδίκως περιμένεις, οι Jag Panzer εξακολουθούν να πρεσβεύουν τις ίδιες εικαστικές αξίες. Επική, “γκα-ρα-γκα-γκά” riffολογία, υψίφωνα αλλά όχι μελιστάλαχτα power φωνητικά και βαρύ background.

Οι δομές των κομματιών δεν είναι κάτι που δεν έχει ξανακούσει ένα έμπειρο αυτί μιας και αυτές είναι πλήρως χωμένες σε αγαπημένες φόρμουλες που ανδρώθηκαν και αναπτύχθηκαν μέχρι και τα mid 90’s και αυτό σίγουρα δεν αποτελεί ψεγάδι, δεν περιμένει κανείς άλλωστε από ένα όνομα όπως των Jag Panzer να το γυρίσει σε φροντιστηριακό modern rock για ανήλικους.

Αλλά αυτό το metal που προσφέρουν οι κύριοι είναι καλοδουλεμένο, συνθετικά αξιόλογο και τιμά την ιστορία που σέρνει πίσω του, με έναν Joey Taffola να λάμπει με τα σπουδαία ομιλούντα solos του 20 χρόνια από την τελευταία παρουσία του στην μπάντα, όντας ένας από τους “γλυκύτερους” Maidenικούς σολίστες στη μελωδική ιστορία του ιδιώματος και με μια ρυθμική οντότητα – γρανίτη πίσω του, της τριάδας Mark Briody (ρυθμικές κιθάρες), John Tetley (μπάσο) και Rikard Stjernquist (drums). Ο δε Harry “The Tyrant” Conklin τραγουδάει με όλο του το είναι, πλήρως παθιασμένος και πρωταγωνιστεί μέσα σε συνθέσεις αγνής μεταλλικής υπόστασης.

Κλασικότερο του κλασικού heavy metal στα ρεφρενάτα “Born of the Flame”, “Salacious Behaviour”, “Fire of Our Spirit” και στο επικό “ Far Beyond All Fear” – του οποίου το εισαγωγικό θέμα μου έφερε στο νου το “Abduction” του Bruce Dickinson – , πανέμορφη η κελτίζουσα μπαλάντα “Foggy Dew” και πολύ καλές στιγμές στο ομότιτλο track (που είναι ίσως μια μίξη της τεχνοτροπίας των Jag Panzer με Candlemassικούς doom προορισμούς) και στα trademark Jag Panzer metal songs φοβερά “Divine Intervention”, “Blacklist” και “Dare”,  καλπάζοντα mid tempo “τούβλα” που οδηγούν στο τάκα-τάκα του κεφαλιού (κοινώς ενγκαυλωτικό headbanging) με χαρακτηριστική ευκολία.

Ο ήχος είναι πολύ καλός και χωρίς να χάνει τον σύγχρονο τεχνολογικό αέρα του, δεν απομονώνει την “παλιακή” νοοτροπία της μπάντας. Μιας μάζωξης αμετανόητων μουσικών ειδικού βάρους που συνεχίζει να εκπροσωπεί επάξια την ηλεκτροφόρα σκληρή μουσική, συνεχίζοντας να παράγει μουσική που αποτελεί το ιδανικό soundtrack για μεθυσμένες στιγμές εσωτερικής metal υπερηφάνειας, έπαρσης και ενθουσιασμού. Γεμίζεις μπουκάλι, πατάς play, αδειάζεις μπουκάλι, επαναληπτικώς. Heilz!

http://www.jagpanzer.com/
https://www.facebook.com/jagpanzerofficial

607

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1170 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.