TOTO: “Falling In Between – Live”

Οι Toto δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Η 30χρονη λαμπρή καριέρα τους είναι η απόδειξη της αξίας τους. Αποτελούν ένα από τα πιο πολυσύνθετα μουσικά σχήματα της rock μουσικής καθώς στο μακροχρόνιο διάβα τους κατόρθωσαν με μοναδικό τρόπο να συνδυάσουν μέσα από το δικό τους μοναδικό φιλτράρισμα ένα ευρύ φάσμα ετερογενών εξωτερικά μουσικών εκφάνσεων: rock, hard rock, aor, soul, jazz, funk, soul, progressive, pop, blues.

Το συγκεκριμένο live DVD βιντεοσκοπήθηκε στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στο Le Zenith του Παρισιού στις 26 Μαρτίου 2007 κατά τη διάρκεια του δεύτερου σκέλους της παγκόσμιας περιοδείας για το album- κύκνειο άσμα “Falling In Between”. Έτσι, δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια από την πρώτη live video κυκλοφορία του group στον ίδιο χώρο παρακολουθούμε την οπτικοακουστική αποτύπωση σχεδόν ολόκληρης της μουσικής ιστορίας των Toto που λαμβάνει σάρκα και οστά μπροστά σ’ ένα ιδιαίτερα ζεστό κοινό αποδεικνύοντας πως παρά τα χρόνια και τις αλλαγές μελών το πνεύμα των Toto δεν αλλοιώθηκε στο ελάχιστο.

Η μπάντα στο συγκεκριμένο live απαρτιζόταν από τους: Bobby Kimball– φωνητικά, Steve Lukather– κιθάρα/φωνητικά, Simon Philips– τύμπανα, Greg Phillinganes– πλήκτρα/φωνητικά, Tony Spinner– κιθάρα/φωνητικά και Leland Sklar– μπάσο, που αντικατέστησε για το συγκεκριμένο σκέλος της περιοδείας τoν τραυματισμένο στο χέρι Mike Porcaro. Η απόδοσή τους; Με μία λέξη άρτια. Πρόκειται, ως γνωστόν, για καταπληκτικούς μουσικούς που έχουν το ιδιαίτερο χάρισμα και μέγιστο πλεονέκτημα να αλληλεπιδρούν με το κοινό και να μην απομονώνονται πίσω από την τεχνική τους πληρότητα όπως συμβαίνει με αρκετούς συναδέλφους τους. Θα ξεχωρίσω ιδιαίτερα τον Bobby Kimball που παρά την ηλικία του και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των κομματιών αποδεικνύει το μέταλλο της φωνής αλλά και της ψυχής του ενώ, φυσικά, ο ηγέτης Steve Lukather δίνει το απόλυτο τόσο στην κιθαριστική δουλειά όσο και στα φωνητικά ως βασικός τραγουδιστής σε αρκετά κομμάτια.

Τα τραγούδια που παίχτηκαν εκείνη τη βραδιά υποστήριξαν τόσο το νέο τους υλικό από το πραγματικά αξιόλογο τελευταίο studio album “Falling In Between” όπως, επίσης, το σύνολο των διαχρονικών τους επιτυχιών. Νέα κομμάτια όπως τα “Falling In Between”, “King Of The World”, “Bottom Of Your Soul”, “Taint Your World” συνδυάστηκαν αρμονικά με τα κλασικά “Pamela”, “Stop Loving You”, “Rosanna”, “Africa”, “I’ll Supply The Love” κ.λπ. Ιδιαίτερα θα σταθώ στο “Caught in a Ballance”, όπου ξεσηκώθηκε το κοινό σε όλο τον χώρο, στο “Hold the Line”, που αποτελεί τον απόλυτο συναυλιακό ύμνο και στο “Africa”, που η ζωντανή του παρουσίαση δίνει μια μαγευτική διάσταση στο κομμάτι. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το στιγμιότυπο όταν ο Lukather ρωτάει αν υπάρχουν μουσικοί ανάμεσα στο κοινό και σχεδόν όλοι σήκωσαν το χέρι!

Το DVD εκτός από τη χορταστική του διάρκεια -πάνω από δύο ώρες-, τον αψεγάδιαστο ήχο και την ποιοτική κάλυψη του show από τον σκηνοθέτη Blue Leach (Depeche Mode, REM, Manic Street Preachers) περιέχει και συνεντεύξεις με τα μέλη της μπάντας ως κερασάκι σ’ αυτή την κυκλοφορία.

Κοντολογίς, το “Falling In Between-Live” συνίσταται ανεπιφύλακτα στους απανταχού μουσικόφιλους που αποδέχονται την άποψη πως το ταλέντο και η έμπνευση δε μετριούνται αποκλειστικά σε τόνους παραμόρφωσης και σε γρήγορες ταχύτητες αλλά μέσα από ολοκληρωμένες συνθέσεις που προκαλούν συναισθήματα και εικόνες. Στην ουσία, πρόκειται για ένα μοναδικό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο καλλιτεχνικής αρτιότητας από μία μπάντα που ουδέποτε εγκλωβίστηκε σε μουσικά σύνορα και ηχητικά ταμπού.

Παναγιώτης Κάπος

468