FINNTROLL: “Vredesvävd”

ALBUM

Είδος: Black/ Folk metal
Δισκογραφική: Century Media Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 18 Σεπτεμβρίου 2020

Όταν σκέφτομαι να ακούσω folk black metal το πρώτο συγκρότημα που μου έρχεται στο μυαλό από το συγκεκριμένο genre είναι οι Finntroll. Είναι από τους πρωτοπόρους του είδους τους και από το 1998 που κυκλοφόρησαν το πρώτο τους δίσκο το “Midnattens widunder” παρουσιάζουν σταθερά καλές δουλειές.

Το “Vredesvävd” είναι ο έβδομος δίσκος τους μετά από 7 χρόνια απουσίας. Ηχογραφήθηκε στο ιδιόκτητο Sonic Pump studio και η παραγωγή έγινε από τον πληκτρά Henri “Trollhorn” Sorvali, με τη βοήθεια του τραγουδιστή Mathias “Vreth” Lillmåns . Vredesvävd σημαίνει στα Ελληνικά “φτιαγμένος με οργή ”και όντως ο νέος δίσκος είναι πιο επιθετικός και πιο μαύρος από το πιο μελωδικό “Blodsvept” του 2013. Είναι στο πνεύμα των αρχικών δίσκων και συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία από το παρελθόν.

Το album ξεκινάει με μια αρκετά κινηματογραφική εισαγωγή και μετά γίνεται ο κακός χαμός. Τα δύο πρώτα κομμάτια, τα “Att Döda Med En Sten” και “Ormfolk” σε πιάνουν κατευθείαν από το λαιμό και πριν καν το καταλάβεις τα αγαπητά troll έχουν σφάξει τους πάντες, έχουν ισοπεδώσει ότι υπάρχει και σε έχουν πάρει αιχμάλωτο για να σε κολατσίσουν πριν ξημερώσει. Το ίδιο συμβαίνει και στον υπόλοιπο δίσκο ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα πολεμικός. Παραδοσιακά όργανα φυσικά και υπάρχουν αλλά σε αντίθεση με τις άλλες μπάντες που το παρακάνουν εδώ το folk στοιχείο πολλαπλασιάζει τη δυναμική των Finntroll. Εννοείτε πως δεν έχουμε χαρούμενες μελωδίες και λοιπά στρουμφίστικα χαρακτηριστικά, εδώ έχουμε να κάνουμε με troll όχι ξεμωραμένους μεθυσμένους χωρικούς.

Πολύ καλά τα φωνητικά του Vreth που βγάζουν αγνή οργή που θα ζήλευαν και οι πιο βάρβαροι πολεμιστές και όπου χρειάζεται να κάνει καθαρά φωνητικά, νομίζεις ότι ακούς πολεμικά προστάγματα. Εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στα πλήκτρα όπου τις περισσότερες φορές ενισχύουν το evil του όλου πράγματος και στις ελάχιστες στιγμές που ξαποσταίνουν τα τραγούδια σε ταξιδεύουν στα άγρια τοπία του Βορρά. Φυσικά και η υπόλοιπη μπάντα αποδίδει τα μέγιστα, άξιοι πολεμιστές της φυλής τους.

Αρκετά διασκευαστικό το “Vredesvävd”, το άκουσα αρκετές φορές και απόλαυσα και τα 38 λεπτά του album. Δυνατό comeback από τους Finntroll δείχνουν πιο ακμαίοι από ποτέ, κυκλοφορώντας άλλο ένα άκρως ικανοποιητικό δίσκο. Οπότε φέτος φοβού τα troll, γιατί ακούγονται πιο πεινασμένα από ποτέ!

Facebook: https://www.facebook.com/officialfinntroll

549

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.