Video Tribute: HAWKWIND

Αν αυτό το όνομα δεν σου λέει κάτι και θεωρείς εαυτόν rocker, read the fucking manual!

Οι Βρετανοί Hawkwind είναι εκείνοι που συνδέουν τους Pink Floyd και με το krautrock και μαθαίνουν μετά από χρόνια τους metalheads τι σημαίνει στα αλήθεια ψυχεδέλεια.
Από το 1969, ο Dave Brock (μοναδικό ιδρυτικό μέλος πια) προσφέρει αδυσώπητο space rock, μαθαίνοντας τους νέους να διαβάζουν μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας.

To πρώτο τους ομώνυμο album ήρθε το 1970, αφού πρώτα ο μυθικός DJ και ραδιοφωνικός παραγωγός John Peel τους βοήθησε ουσιαστικά να υπογράψουν το πρώτο τους συμβόλαιο με την Liberty.

Από τότε μέχρι σήμερα μετρούν 26 albums και άντε να πρωτοδιαλέξεις τι θα ήθελες να ακούσεις όταν εκείνοι θα ανεβούν στη σκηνή του Gagarin205, το Σάββατο 21 Μαΐου. Για παράδειγμα, την κομματάρα “Master of the Universe” από το δεύτερο τους “In Search for space”. Στο παρακάτω video θα αναγνωρίσετε και τη φωνή του Lemmy βεβαίως βεβαίως.

O πρόσφατα θανόντας rockstar βρέθηκε στις τάξεις των Hawkwind στο τρίτο τους album, “Doremi Fasol Latido” (1972) και μάλιστα, υπέγραψε συνθετικά το κομμάτι “The Watcher”.

Στο album “Warrior on the edge of Time”, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Michael Moorcock “Eternal Champion”, εμφανίζεται για πρώτη φορά το “Motorhead” (όλοι ξέρουμε τι επακολούθησε) και είναι η τελευταία φορά που ο Lemmy και οι Hawkwind συνεργάζονται στουντιακά.

Το έκτο τους “Astounding Sounds, Amazing Music” φτάνει στο νούμερο 33 των Βρετανικών charts και κομμάτια σαν το “Kurb Crawler” ακούγονται σαν ξεχασμένοι ύμνοι.

Είναι όμως, το 1977 που οι Hawkwind θα κυκλοφορήσουν το “Quark, Strangeness And Charm” που περιέχει το πιο σημαντικό του δημιούργημα, το “Hassan I Sabbah” που θα εμπνεύσει ακόμα και τα ελληνικά γήπεδα.

Προβλήματα νομικής φύσεως τους αναγκάζουν να κυκλοφορήσουν και ως Hawklords, αλλά το 1980 κυκλοφορούν ένα από τα σημαντικότερα τους albums, το “Levitation”.

To 1981 κυκλοφορούν το “Sonic Attack” που μένει στο νούμερο 19 των charts για πέντε εβδομάδες και στο οποίο ο συγγραφέας Michael Moorcock προσφέρει και στίχους.

Αφού εμφανίζονται δισκογραφικά ως Church of Hawkwind, ένα ακόμη album τους, το 13ο “Choose your Masks”, που μπαίνει στις λίστες στο νούμερο 29 και θα περιέχει μία ελαφρώς διαμορφωμένη έκδοση του “Silver Machine”.

Από εκεί και πέρα, η δημοτικότητα των Hawkwind αρχίζει να φθίνει, χωρίς όμως να τους στερεί ένα δυνατό κορμό οπαδών που κατά καιρούς τους βάζουν στα charts, να και σε χαμηλές θέσεις. Οι Βρετανοί δεν σταματούν ποτέ να ηχογραφούν και να παίζουν ζωντανά και υφαίνουν ένα θρύλο, αντάξιο της μουσικής τους ποιότητας.

Οι χρήση των ηλεκτρονικών οργάνων και η διαστημική ατμόσφαιρα των Hawkwind παίρνει τον ακροατή από το χέρι και τον ανεβάζει στα ουράνια σε υπεραστρικές πτήσεις.

Το 1995 ενώ έχει ξεκινήσει το τηλεοπτικό της ταξίδι, η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά “The X-Files”, οι Hawkwind καταπιάνονται με την πιθανή ύπαρξη εξωγήινων και κυκλοφορούν το εξαιρετικό “Alien 4”.

Στη δύση του 20ου αιώνα, έρχεται το 22ο τους “In Your Area” και κρατάει το όνομα τους σε υψηλό επιπεδο, αποδεικνύοντας πως το άστρο τους δεν έχει σβήσει.

Κυκλοφορώντας το “Spacebrock” που μάλλον είναι solo album του ηγέτη τους, Dave Brock, και τα “Take me to your leader”, “Take me to the Future” και “Blood of the Earth”, οι Hawkwind γιορτάζουν τα 70α γενέθλια του Brock το 2012 με το άκρως συμπαθητικό “Onward”.

Τώρα, έρχονται κοντά μας και πάλι και εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς στο ραντεβού, την 21η Μαΐου στο Gagarin 205, όπου θα ακούσουμε και τραγούδια από το νέο τους album “The Machine stops” (διαβάστε την κριτική).

Μαζί τους οι Godsleep.

263

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.