Video Tribute: CALIBAN

Caliban. Χαρακτήρας σεξπηρικού έργου ή φυσικός δορυφόρος του πλανήτη Ουρανού;

Όποιο και από τα δύο να είναι, έδωσε το όνομα του σε μια πεντάδα μουσικών από το Χάττινγκεν της Γερμανίας πριν περίπου 20 χρόνια.

Νωρίς κιόλας, ηχογραφούν το ομώνυμο ΕΡ (1998) και καταφέρνουν τη Lifeforce Records να τους προσφέρει συμβόλαιο συνεργασίας, που τους φέρνει να μοιραστούν τη σκηνή με σημαντικά ονόματα όπως οι Cro-mags και οι Earth Crisis.

Ένα χρόνο αργότερα έρχεται το πρώτο τους ολοκληρωμένο album, με τίτλο “A small boy and a grey heaven” (1999) και ξεκινούν αμέσως την πρώτη τους Ευρωπαϊκή περιοδεία. Το album αυτό του φυτεύει για τα καλά στα σπλάχνα του metalcore, όπου θα μείνουν για πάντα.

Αφού κυκλοφόρησαν και ένα split CD με τους συμπατριώτες του Heaven Shall Burn (“The Split Program”, 2000), ήρθε και η σειρά του δεύτερου τους full length “Vent” (2001), που αν και δεν είχε την ίδια αποδοχή από τους fans, τους έδωσε την ευκαιρία να περιοδεύσουν στην Ιαπωνία και παίξουν στο Beast-Feast Festival με ονόματα σαν τους Slayer, Panter και Machine Head.

To 2003 θα κυκλοφορήσει ένα από τα σημαντικότερα τους albums, το “Shadow Hearts” που θα τους φέρει σε πιο μελωδικά μονοπάτια, αλλά χωρίς να απομακρύνονται πολύ από τον σκληρό τους εαυτό, αν και τα καθαρά φωνητικά παίρνουν αρκετό χώρο πια.

H αυξανόμενη δημοτικότητα των Γερμανών “ανάγκασαν” την ένδοξη Roadrunner Records να τους φέρει στις αγκάλες τους και έτσι, να κυκλοφορήσει το τέταρτο τους “The Opposite from Within”. To άγγιγμα των Andy Sneap και Anders Fridén στην παραγωγή έδωσαν μια κρυστάλλινη αισθητική στον ήχο των Caliban αμερικανοποιώντας τον, έτσι ώστε να πιάσει το metalcore trend που είχαν καθορίσει τότε οι Killswitch Engage.

To 2005 συναντούν πάλι τους Heaven Shall Burn για το “The Split Program ΙΙ” και το επόμενο χρόνο έρχεται το “The Undying Darkness”, το οποίο αν και διχάζει και πάλι τους οπαδούς, αφού ολοένα και απομακρύνονται από το ανεξέλεγκτο “μίσος”, φτάνει στο 73 των Γερμανικών Charts. Το Highlight του album είναι αναμφισβήτητα η διασκευή τους στο “Army of Me” της Björk.

Αμέσως αμέσως, τον επόμενο χρόνο (2007) έρχεται και το “The Awakening”, στο οποίο φαίνεται οι Caliban να χάνουν τον προσωπικό τους ήχου και να γίνονται λίγο “generic”, αλλά οι κριτικές δεν είναι ιδιαίτερα κακές και το album φτάνει στα 36 των Γερμανικών Charts. H Γιαπωνέζικη έκδοση περιέχει ένα extra τραγούδι με τον Anders Fridén να συμμετέχει στο “I see the falling sky”.

Όντας συνεπείς με τη δισκογραφική ιστορία, αφού μεταπηδούν στη Century Media, κυκλοφορούν το 2009 το “Say hello to Tragedy”, με ως επί το πλείστο στίχους για κοινωνικές αδικίες. Ο κόσμος το αποδέχεται με μεγάλη ευχαρίστηση και η θέση στα Γερμανικά Charts παραμένει η ίδια.

Το 2011 κυκλοφορούν το ΕΡ “Coverfield”, ενώ τον επόμενο χρόνο θα έρθει το εξαιρετικό “I Am Nemesis” που μοιάζει σαν ένα τύπου comeback, με τον Στέφανο Σεφανόπουλο να σχολιάζει “όσοι αγάπησαν τους Caliban με τα “A Small Boy and a Grey Heaven”, “Vent” και “Shadow Hearts”, σίγουρα θα βρουν αρκετά στοιχεία που θα τους τραβήξουν την προσοχή, ενώ όσοι αρκέστηκαν στους ήχους των “The Awakening” και “Say Hello To Tragedy”, θα χαρούν ιδιαίτερα βλέποντας το σχήμα να εξελίσσεται και να δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Άργησαν, αλλά κατάφεραν τελικά να μου αποσπάσουν (ξανά) καλά λόγια και ευελπιστώ πως δε θα κάνω πάλι εννέα χρόνια για να τους γράψω θετική κριτική…” (review).

Χέρι χέρι με τη Century Media, οι Caliban κυκλοφορούν το 2014 το ένατο album τους “Ghost Empire” με παραγωγό τον Benny Richter, που είχε αναλάβει και τον προκάτοχο δίσκο της μπάντας. Αν και οι κριτικές είναι μοιρασμένες, το “Ghost Empire” (review) είναι ο πρώτος δίσκος των Caliban που καταφέρνει να μπει στην πρώτη δεκάδα των εγχώριων charts, στη θέση 7. Για την προώθηση αυτού, επισκέπτονται και την Αθήνα και εμφανίζονται ζωντανά στο 7sins στις 22 Μαρτίου του ίδιου χρόνου (live).

2016. Nέο album για τους Γερμανούς με τίτλο “Gravity”. “Tο “Gravity” δεν αλλάζει κατά πολύ το μουσικό ρου που έχουν επιλέξει οι Caliban εδώ και μερικά χρόνια (σχεδόν δέκα), βγάζοντας όμως ασπροπρόσωπους τους οπαδούς τους σε ό,τι αφορά τη συνθετική τους δεινότητα” γράφει και πάλι ο Στέφανος Στεφανόπουλος για το νέο υλικό των Caliban. Εμείς απλά πρέπει να περιμένουμε να ακούσουμε τα νέα τους τραγούδια ζωντανά, στις 9 Απριλίου, ημέρα Σάββατο στο Second Skin στην Αθήνα (FB Event).

229

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.