ORCHID: “Wizard of War” EP

Στην μουσική δεν υπάρχει παρθενογένεση. Είναι μια αλήθεια που είναι αποδεκτή από την απαρχή της μουσικής.

Υπάρχουν συγκροτήματα που αφομοιώνουν τις επιρροές τους και περασμένες από το προσωπικό τους φίλτρο τις μεταδίδουν. Αυτό σημαίνει πρόοδος και δεν είναι λίγα τα συγκροτήματα που την υπηρετούν και διαπρέπουν. Ύστερα υπάρχουν τα συγκροτήματα που απλά παπαγαλίζουν τις επιρροές τους και γίνονται κακά αντίγραφα των μεγάλων ονομάτων. Με το διαδίκτυο σαν σύμμαχο πολλές φορές τα σκουπίδια αυτά καταφέρνουν και εξαπλώνουν τα ηχογραφήματά τους αποκτώντας μια κάποια προσοχή από το κοινό καταλήγοντας αργά ή γρήγορα στο λάκκο με τα κωλοδάχτυλα. Και μετά υπάρχουν και συγκροτήματα τα οποία αν μπορούσαν θα εξαφάνιζαν κάθε ίχνος των επιρροών τους για να βρεθούν στην θέση αυτών. Αυτό λέγεται κλωνοποίηση και το συγκρότημα-κλώνος λέγεται Orchid.

Μιλάμε για συγκρότημα που ανήκει σχεδόν σε δικό του κλάδο, μαζί με συγκροτήματα όπως οι Count Raven και οι s-Heavy, δηλαδή riff κατευθείαν από την συλλογή του Toni Iommi, φωνητικά πιο Ozzy από τον Οzzy και γενικά μια αισθητική που θα ταίριαζε 4 δεκαετίες πίσω και πιθανόν ούτε τότε θα έπειθε. Anyway, αυτό το κατά τη δική μου άποψη εντελώς ανούσιο στυλ μουσικής δημιουργίας φαίνεται να χαίρει αναγνώρισης και γι’ αυτόν τον λόγο κυκλοφορούν αυτά τα συγκροτήματα και δίσκους.

Συγκεκριμένα για τους Orchid, εδώ έχουμε ένα EP, το “Wizard Of War”, αγγελιοφόρος του επερχόμενου album τους “The Mouths Of Madness”.

Τρία κομμάτια, εκ των οποίων το “Albatross” βρίσκεται στο ντεμπούτο άλμπουμ “Capricorn”, το “Wizard Of War” που θα βρίσκεται στην επερχόμενη δουλειά και ένα άσχετο, το “Demon’s Eyes”, προφανώς να δώσει και έναν πιο ανεξάρτητο χαρακτήρα στην κυκλοφορία.

Τώρα το να ασχοληθεί κανείς με το ηχητικό περιεχόμενο και αντίστοιχα να το κρίνει σαν κυκλοφορία θα ήταν αν όχι βλάσφημο απέναντι στους Black Sabbath, τουλάχιστον άδικο απέναντι στους ίδιους Orchid. Το να προσπαθήσει κανείς να παραβλέψει το “Symptom Of The Universe” από το “Wizard Of War” για παράδειγμα, δεν θα του αφήσει και πολλή μουσική για να ασχοληθεί. Το ίδιο ισχύει και στο “Demon’s Eyes” που δεν θα τα κατάφερνε αν δεν έπαιζε από πίσω το “Evil Woman” και περιπλανιόταν αυτή η “Snowblind” ανάπτυξη του κομματιού. Όσο για το “Albatross”, τρίτο και τελευταίο κομμάτι του “Wizard Of War” EP, κομμάτι που κλείνει και το ντεμπούτο των Orchid, “Capricorn”, βάλανε τα παλικάρια σε ένα μπλέντερ το “Sleeping Village” με το “Planet Caravan” και πάτησαν το κόκκινο κουμπί.

Δεν σε βοηθάει καμία καλή θέληση, καμία καλή παραγωγή, κανένα καλό promotion, άμα είσαι κλώνος αργά η γρήγορα θα σε πλακώσει η αντιγραφή και όσο πιο μεγάλο το συγκρότημα που πιάνεις, τόσο το χειρότερο. Σίγουρα αυτές οι μπάντες χαίρουν αναγνώρισης και υποστήριξης από τα media, αλλά άλλο τόσο σίγουρα εγώ δεν στέκομαι σ’ αυτήν την πλευρά. Αν μη τι άλλο έχω τους δίσκους και τους ακούω από τους πρωτομάστορες.

580