ZIPPO: “Above Us”

Η πρώτη μου επαφή με τους Zippo ήταν πριν  κάνα δυο χρόνια όταν τυχαία πέτυχα το τρίτο άλμπουμ τους, “Maktub” και ουσιαστικά μου μπήκε το μικρόβιο για να ακούσω και την υπόλοιπη δισκογραφία τους. 

Οι Zippo δημιουργήθηκαν το 2004 στη γειτονική Ιταλία, έχουν 4 άλμπουμ στην κατοχή τους και πληθώρα live εμφανίσεων. To τελευταίο πόνημά τους ονομάζεται “Above Us” και κυκλοφορεί επίσημα στις 11 Μαρτίου.

Το “Above us” είναι ίσως η πιο straight forward ηχητικά δουλειά των Zippo με  αρκετά βαριά riff και sludge ξεσπάσματα. Το άλμπουμ ξεκινάει με το κομμάτι “Low Song” όπου από την πρώτη στιγμή γίνεται αισθητή η πάρα πολύ καλή παραγωγή η οποία χαρακτηρίζει όλο το cd. Επόμενο είναι το ομώνυμο “Above us” στο οποίο γίνεται ένα πάντρεμα μεταξύ Alice in Chains και  sludge ήχου με μεγάλη επιτυχία, με το riff  και τον γκρουβάτο ρυθμό να σε συνεπαίρνει. Το τρίτο τραγούδι ονομάζεται  “Comatose” στο οποίο συνεχίζουν τα βαριά και παραμορφωμένα riff και τα εφέ μπαίνουν για τα καλά στο παιχνίδι.

Επόμενο και ίσως το highlight του δίσκου, είναι το “Familiar Roads” στο οποίο η φωνή του Davine είναι σαν να βγαίνει από άλλη διάσταση και το μπάσο μαζί με τα τύμπανα σε υπνωτίζουν. Επόμενο έρχεται το “Adrift (Yet Alive)” το οποίο είναι και η πιο sludgάτη σύνθεση του δίσκου, με κιθάρες και μπάσο στα τάρταρα και γεμάτα όγκο τύμπανα.  Έκτο και  ίσως πιο progressive κομμάτι, το “Stage6” στο οποίο τα γρεζιάρικα φωνητικά και οι παραμορφωμένες εξάχορδες δημιουργούν μία πολύ σκοτεινή ατμόσφαιρα. Τα “Summer Black” και “The Leftovers” δείχνουν την πιο ψυχεδελική grunge όψη της μπάντας με το πρώτο να σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή καθώς σου θυμίζει πάρα πολύ τον ήχο των προηγούμενων full length.

Εν  κατακλείδι θεωρώ  το “Above Us” μια πολύ καλή κυκλοφορία που θα κερδίσει τους λάτρεις του  εν λόγω ήχου. Οι Zippo κατάφεραν να δημιουργήσουν το καλύτερο άλμπουμ τους χωρίς ωστόσο να χάσουν την ταυτότητα τους, κάτι που προσωπικά τους ανεβάζει ακόμα περισσότερο σαν μπάντα στα μάτια μου (ή καλύτερα στα αυτιά μου).

396