Video Tribute: SWALLOW THE SUN

Οι Φινλανδοί Swallow The Sun μετά την κυκλοφορία του μνημειακού τριπλού δίσκου “Songs Of The North I, II & III”,  επισκέπτονται πρώτη φορά τη χώρα μας για δύο εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 28 και 30 Ιανουαρίου αντίστοιχα (δελτίο τύπου).

Μαζί τους οι TYR, από τις Φαρόες Νήσους σε co-headling ρόλο, θα μας μεταφέρουν για λίγο στη Valhalla σε folk metal ρυθμούς, με τη νορβηγική μυθολογία να πρωταγωνιστεί στη θεματολογία. Εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες, χαρτογραφήσαμε την πορεία των Swallow The Sun, μέσω της δισκογραφίας τους από τα ’00 μέχρι σήμερα.

Οι Swallow The Sun σχηματίστηκαν το 2000 από τον Juha Raivio και έως το 2001, η πλήρης μορφή του συγκροτήματος με ένα εξαμελές line-up είχε οριστικοποιηθεί. Το 2003 κυκλοφορούν το πρώτο τους demo με τίτλο “ Out Of This Gloomy Light”. Ακολουθεί το συμβόλαιο με την Firebox Records και το πρώτο full length, “The Morning Never Came” κυκλοφορεί στο τέλος του ίδιου έτους.

Το 2005 έρχεται η δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους, επηρεασμένη από τη σειρά “Twin Peaks”, υπό τον τίτλο “Ghosts Of Loss” και τους εντάσσει στα εγχώρια charts.

To 2006 τους βρίσκει υπό τη στέγη της Spinefarm records και τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί το “Hope” και αρχίζουν οι περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική δίπλα σε ονόματα όπως οι Katatonia και οι Scar Symmetry κ. α.

Το αμέσως επόμενο έτος έρχεται το ΕΡ “Plague Of Butterflies” και η ακατάπαυστη δημιουργικότητά τους επιβεβαιώνεται με έναν ακόμα full-length δίσκο το 2009. To “New Moon” κυκλοφόρησε και σε βινύλιο τρία χρόνια αργότερα. 

Η πέμπτη ολοκληρωμένη τους δουλειά έρχεται το 2012. Στο “Cathedral Walls” συμμετέχει στα φωνητικά και η πρώην τραγουδίστρια των Nightwish, Annete Olzon. 

Φτάνοντας στον τελευταίο, όπως είπαμε και στην αρχή, μνημειακό τριπλό δίσκο, το “Songs Of The North I, II & III”, χωρίζεται σε τρία μέρη, Gloom, Beauty και Despair. Έχοντας δείξει και στο παρελθόν ότι δεν φοβούνται τον πειραματισμό, αν ο πρώτος δίσκος του album είναι ό,τι θα περίμενε κανείς από μία “τυπική” κυκλοφορία των Swallow The Sun, ο δεύτερος είναι εντελώς καινοτόμος για τον ήχο του σχήματος, έχοντας αφήσει για λίγο τον σκληρό ήχο και συνθέτοντας ένα μελωδικό πόνημα. Το τρίτο μέρος γυρνά στα πιο σκοτεινά μονοπάτια, προσπαθώντας να περιγράψει την απελπισία, σε funeral ύφος και περιρρέουσα θλίψη. Σίγουρα ένας δίσκος που αξίζει να ακουστεί. 

Το ραντεβού λοιπόν είναι στο Κύτταρο, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου και για το κοινό της συμπρωτεύουσας το Σάββατο 30 Ιανουαρίου στο Eightball.

Καλή ακρόαση!

*Σας αφήνουμε με το επίσημο video clip των Tyr για το κομμάτι “Hold the Heathen Hammer High” το οποίο έχει περάσει τα 5.000.000 views στο YouTube, για να καταλάβετε πως δεν μιλάμε για ένα απλό oppening act.

203

Avatar photo
About Φανή Τσουκαλά 171 Articles
Γεννήθηκε και μεγάλωσε [με γαλλικά και πιάνο(και μπαλέτο)] στη μαγευτική Αθήνα. Οι σχέσεις της με την rock και metal σκηνή ξεκίνησαν στο δημοτικό, με τη μία κασέτα που κυκλοφορούσε στο σχολείο, ηχογραφημένη από ραδιόφωνο, Λιωμένο Παγωτό από τη μία, Smells Like Teen Spirit από την άλλη. Η πρώτη κασέτα που αγόρασε παρόλ’ αυτά, ήταν Iron Maiden με Di Anno. ‘Έκτοτε έχει βρεθεί σε διαφορετικούς ρόλους, από τον πιο enthusiast θαυμαστή της νέας prog σκηνής, έως τον θιασώτη των Clutch. Σπανίως γράφει για πράγματα, εκτός αν θεωρεί ότι αξίζει να γραφτούν. Ονειρεύεται να βγει στη σύνταξη και να πάρει πτυχίο στην αστροφυσική, καθώς τα Ηumanities και τα Economics and Business που έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, τα βρίσκει βαρετά απέναντι στο αχανές σύμπαν. Επιλογές καριέρας: αιώνια φοιτήτρια.