Video Tribute: LOW

Κλείνοντας είκοσι χρόνια από την κυκλοφορία του παρθενικού τους album “I Could Live in Hope”, το indie rock trio LOW από το Duluth της Minessota επισκέπτονται για πρώτη φορά την Αθήνα. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ντεμπουτάροντας το 1994 με τη βοήθεια της Vernon Yard Records, οι Low μπήκαν γρήγορα και δυνατά στο παιχνίδι ενός ήχου που σταμπαριζόταν τότε με την ταμπέλα του Indie Rock και παίρνοντας πολύ καλές κριτικές για αυτή τους τη δουλειά, πήραν φόρα και συνέχισαν την επιτυχημένη τους μουσική πορεία με το “Long Division” ένα χρόνο αργότερα.

Η μουσική τους ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο μοναχική και λυπημένη με το αργόσυρτο tempo τους να γίνεται το σήμα κατατεθέν. Το “Long Division” σφιχταγκαλιάζεται από κοινό και κριτικούς και η μπάντα δεν αργεί να βγάλει το “The Curtain Hits the Cast” το 1996, το δίσκο εκείνον που θα τους φέρει στα αυτιά μεγαλύτερου κοινού, αλλά θα σημάνει και τη λήξη της συνεργασίας με την Vernon Yard.

Το τρίο στήνει ένα studio στο υπόγειο του κιθαρίστα/τραγουδιστή Allan Sparhawk και της Mimi Parker (κρουστά/φωνητικά) και με την παρέα του μπασίστα Zak Sally ηχογραφούν το “Songs for a Dead Pilot” ΕΡ, το οποίο θα κυκλοφορήσει υπό την αιγίδα της Kranky το 1997.

Το συγκρότημα προσπαθεί να πειραματιστεί με τη μουσική του και διχάζει του μουσικόφιλους, αλλά εκείνη βρίσκοντας τα πατήματα τους στο νέο εγχείρημα προσφέρουν το δεύτερο μεγάλο τους κατόρθωμα με τίτλο “Secret Name” το 1999.

Την ίδια χρονιά έρχεται και το χριστουγεννιάτικο “Christmas” EP, με την πολύ ενδιαφέρουσα εκτέλεση του μικρού τυμπανιστή (“Little Drummer Boy”), το οποίο κατ’ ουσίαν προλογίζει την κυκλοφορία του live album “One More Reason to Forget”, το οποίο ηχογραφείτε σε μια παλιά εκκλησία, της οποίας το φυσικό χώρο αποτυπώνουν τα στημένα μικρόφωνα.

To επόμενο ολοκληρωμένο studio album “Things we lost in the fire” και δεύτερο στην Kranky, έρχεται το 2001 και κρατάει ψηλά το prestige της μπάντας και υπογραμμίζεται με τη συνεργασία με τους Dirty Three στο EP “In The Fishtank”.

Η δεύτερη συνεργασία με την Kranky με τίτλο “Trust” κυκλοφορεί ένα χρόνο αργότερα (2002)

και θα μεσολαβήσουν 3 χρόνια μέχρι την μεταπήδηση των Low στη θρυλική Sub Pop και την κυκλοφορία ενός εκ των σημαντικότερων τους ηχογραφήσεων με τίτλο “The Great Destroyer” (2005). 

To 2007 συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία φέρνουν στο φως το “Drums and Guns”, μερικώς εμπνευσμένο από τον τότε πόλεμο στο Ιράκ.

4 χρόνια σιωπής ακολούθησαν μέχρι το 2011 και την τρίτη κυκλοφορία στην Sub Pop, “C’mon”, το πλέον αισιόδοξο album τους.

Και φτάνοντας κοντά στις μέρες μας στο πιο πρόσφατο “The Invisible Way”, το οποίο με την βοήθεια του Jeff Tweady (WILCO) στην παραγωγή, επιστρέφει στις ρίζες της μπάντας, ενώ ταυτόχρονα εξερευνεί νέα ηχοτόπια.

To Σάββατο 24 Ιανουαρίου οι Low θα μας κάνουν την παραμονή των εκλογών, μουσικά ενδιαφέρουσα με τη βοήθεια των Kenny Freq.

229

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.