VOKONIS: “Odyssey”

ALBUM

Είδος: Stoner/doom metal
Δισκογραφική: The Sign Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 7 Μαίου 2021

Μόλις ενάμιση χρόνο μετά το πολυ καλό “Grasping Time”, οι Vokonis από τη Σουηδία επιστρέφουν με το τέταρτο full length album τους “Odyssey”. Και μπορεί το εξώφυλλο να μοιάζει με κάποιο μέρος της ονειρικής Καντάθ που καταλήγει ο δίσκος, αλλά η πορεία μέσα από τις βαθιές και δύσκολες «μουσικές θάλασσες» των Σουηδών δεν είναι εύκολη και ανταμείβει πλουσιοπάροχα μόνο τους ακροατές που θα τολμήσουν το ταξίδι μέχρι τέλους.

Στο “Odyssey” έχουμε κάποιες αλλαγές στο line up σε σχέση με το “Grasping Time”. Τα τύμπανα αναλαμβάνει πλέον ο Peter Ottoson, ο οποίος είναι άξιος αντικαταστάτης του Emil Larsson που έχει παίξει στους τρεις προηγούμενους δίσκους της μπάντας. Το αχτύπητο δίδυμο των Jonte Johansson και Simon Ohlsson σε μπάσο και κιθάρα δεν αλλάζει, αλλά οι Σουηδοί έκαναν «κίνηση ματ», φέρνοντας σαν guest στα πλήκτρα τον «μάγο» Per Wiberg (των Spiritual Beggars και αρκετών άλλων),

Μπορεί να μεσολάβησε λίγος χρόνος, αλλά στο “Odyssey” έχουν γίνει αλλαγές που του εξασφαλίζουν την ανωτερότητά του σε σχέση με τον προκάτοχό του. Αρχικά είναι πιο «μαζεμένο», λιγότερο «φλύαρο» και πλέον κάθε μουσικό θέμα έχει λόγο ύπαρξης. Το metal στοιχείο έχει δυναμώσει, είναι λιγότερο stoner, ενώ και σε αυτόν το δίσκο υπάρχουν ψυχεδελικά σημεία. Ο «θεόρατος» ήχος πoυ λατρέψα στο “Grasping Time” υπάρχει και εδώ και επιπλέον ο Simon Ohlsson μας ηλεκτρίζει με κάποια πολύ καλά solos. Επιπρόσθετα, ο Per Wiberg αφήνει διακριτικά τις «πινελιές» του και δείχνει ότι ταιριάζει πολύ με τους Vokonis. Όπως κάθε album των Σουηδών έτσι και το “Odyssey” χρειάζεται χρόνο για να «μεγαλώσει» μέσα σου. Από την τρίτη ακρόαση και μετά ο δίσκος γίνεται αρκετά εθιστικός. Όλες οι συνθέσεις γ@μ@νε, αλλά το “Through the Depths” είναι ένα τέλειο κομμάτι που παρά τη μεγάλη του διάρκεια (12 λεπτά), δεν σταματάς να το ακούς.

Οι Vokonis με το νέο δίσκο φτάνουν στο τέλος της αναζήτησης του κατάλληλου προσωπικού ήχου και πλέον έχουν τη φόρμουλα για μεγάλα πράγματα. Το “Odyssey” αποτελεί τον καλύτερο δίσκο μέχρι στιγμής ενός σπουδαίου συγκροτήματος και μια εξαιρετική επιλογή για κάθε μουσικόφιλο.

Facebook: https://www.facebook.com/OfficialVokonis

1045

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.