GORGOROTH, VADER, VALKYRJA (4/12/11) Gagarin 205

Η βραδιά που επιτέλους οι απανταχού οπαδοί του black metal θα είχαν την ευκαιρία να (ξανα)δουν τους Gorgoroth με τους Vader και τους Valkyrja έδειχνε αρκούντως μαγική ώστε να συμπεριληφθεί στη λίστα των εορτασμικών γεγονότων. Δεν πάει και λίγος καιρός που ένα τέτοιο black event μεγάλου βεληνεκούς είχε να πραγματοποιηθεί, γι’ αυτό και το να βρεθεί κανείς εκεί ήταν εξ’ αρχής must.

Το κρίμα της βραδιάς πήγε στους Σουηδούς Valkyrja οι οποίοι έφεραν επάξια τον τίτλο ενός απ’ τα πιο ψυχρά blackened groups της προηγούμενης δεκαετίας αλλά δεν έχαιραν της τιμής του κοινού. Καμία κατηγορία δεν θα έπρεπε βεβαίως να αποδοθεί αφού μιλάμε για ένα live που πραγματοποιούνταν Κυριακή με αυτό να σημαίνει πως για κάποιο λόγο όλα δρουν χαλαρά. Plus, μερικοί είχαν και πρόβλημα με την δουλειά τους. Όσοι κατάφεραν και παρευρέθησαν νομίζω πως τουλάχιστον το χάρηκαν και είμαι σίγουρος πως  δεν θα ήταν λίγοι οι αγοραστές των T-shirts του group.

Gorgoroth Valk live athens

Όπως και με τα επόμενα acts, έτσι κι ο ήχος των Valkyrja ήταν πολύ καλός και αναδείκνυε τις γρήγορες στιγμές τους. Τη προσοχή φυσικά τράβηξε ο vocalist που με το χαρακτηριστικό σκισμένο μπλουζάκι του ήταν παραπάνω από κινητικός απάνω στη σκηνή. Με όλα αυτά εννοείται πως μείναμε ικανοποιημένοι και με το χορταστικό set τους που ξεπέρασε τα τρία τέταρτα. Άφησαν τη σκηνή κάτω απ’ τους ήχους του… “The Lion Sleeps Tonight” επαναφέροντας μας ακαριαία στη πραγματικότητα. Μερικοί χόρεψαν κι όλας.

Gorgoroth Vader live athens

Μετά από μερικά λεπτά ανέλαβαν οι Vader των οποίων οι φανατικοί οπαδοί σίγουρα δεν έλειψαν και το έδειξαν με το παραπάνω. Οι horror-like κιθαριστικές μελωδίες των αγαπημένων Πολωνών άναψαν τα αίματα για τα καλά σε ένα Gagarin που επιτέλους είχε ένα αξιοπρεπές κοινό το οποίο όλο και μεγάλωνε. Με σχεδόν τριάντα χρόνια στο προσκήνιο οι Vader απέδειξαν πως έχουν απ’ τις μεγαλύτερες live εμπειρίας από μπάντες του είδους τους. Ο επικοινωνιακός Piotr, frontman και μοναδικό original μέλος του group εκθείασε σύντομα την Ελληνική ιστορία εξασκώντας αμυδρά τα Ελληνικά του.

Gorgoroth Vader live athens

Το παρών έδωσαν φυσικά και κομμάτια απ’ το νεότερο πόνημα του σχήματος, “Welcome to the Morbid Reich”, μια ιδιαίτερα επιτυχημένη κυκλοφορία των Vader θριαμβεύοντας σε διάφορα charts χωρών ανά την Ευρώπη αλλά και εκτός. Κατά την αποχώρηση του συγκροτήματος απ’ τη σκηνή, το “we want more” του κοινού σχεδόν κάλυψε τον ήχο του intro της επιστροφής για το encore των Vader με το κομμάτι This is the War. Παραπάνω από άξια live εμφάνιση από τους black masters του Βορρά και το σίγουρο είναι πως θα μας επισκεφθούν ξανά λίαν συντόμως. Αν δεν το έχετε κάνει και βρείτε την ευκαιρία, μην τους χάσετε.

Vader setlist:
Return to the Morbid Reich
Sothis
Devilizer
Never Say My Name
Come And See My Sacrifice
Black Velvet And Skulls Of Steel
Wings

8)

Carnal
I Am Who Feasts Upon Your Soul
The Wrath
Decapitated Saints
Kingdom
Silent Empire
Halleluyah (God Is Dead!)
Para Bellum
this is the War

Η σιωπηλή αναμονή του κοινού για τους Gorgoroth, ακόμα και κατά την ανύψωση του πανό του συγκροτήματος στο πίσω μέρος της σκηνής, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή αν και με τίποτα δεν θα τη σύγκρινε κανένας με την είσοδο του συγκροτήματος στον χώρο. Οι εναρκτήριες στιγμές του show των Νορβηγών λειτούργησαν ως εκκλησίασμα για τους μέχρι το κόκκαλο οπαδούς των Gorgoroth. Το πλέον γεμάτο club πήρε κυριολεκτικά φωτιά.

Gorgoroth live athens

Ικανοποίηση βρήκε τον οπαδό της κάθε εποχής του συγκροτήματος με ιδιαίτερη μνεία στο νεότερο full-length “Quantos Possunt Ad Satanitatem Trahunt” και όχι τόσο στο επανακυκλοφορημένο ιστορικό Under the Sign of Hell, το οποίο σηματοδοτεί τη τρέχουσα περιοδεία των Gorgoroth. Γενικότερα, για όποιον είχε τσεκάρει τα sets του συγκροτήματος κατά τις τελευταίες του συναυλίες δεν βρέθηκε μπροστά σε κάποια έκπληξη. Γι’ αυτό όμως επανόρθωσε η απόδοση των Gorgoroth η οποία ήταν υπεράνω προσδοκιών.

Gorgoroth live athens

Στα αρνητικά της εμφάνισης του μεγάλου ονόματος της βραδιάς ήταν η μικρή διάρκεια της (περίπου μια ώρα) αλλά και μια μικρή θολότητα στον ήχο που έκανε τα κιθαριστικά riffs να ακούγονται ενιαία. Σημαντικά θέματα αν σκεφτεί κανείς το νούμερο των ακροατών που περίμεναν χρόνια γι’ αυτή την εμφάνιση. Αναμένουμε το επόμενο full-length των Gorgoroth και ελπίζουμε σε μια καλύτερα στημένη εμφάνιση σύντομα.

Gorgoroth setlist
Bergtrollets Hevn
Aneuthanasia
Prayer
Katharinas Bortgang
Revelation of Doom
Forces of Satan Storms
The Rite of Infernal Invocation
Ødeleggelse og Undergang
Blood Stains the Circle
Satan-Prometheus
Destroyer
Incipit Satan
Krig
Unchain My Heart

Κείμενο: Παναγιώτης Πετρόπουλος
Photos: Πάνος Ματθαιογιάννης

Gorgoroth live athens

Gorgoroth live athens

Gorgoroth live athens

499