Vive Le Punk Rock ! Festival Day 2 (17/02/2018) TRES

H προσμονή μιας μεγάλης και πολλά υποσχόμενης βραδιάς, αλλά και η απορία μου να δω τις εστί TRES με έκανε να φτάσω στη Ζωοδόχου Πηγής νωρίτερα απ’ ότι τελικά χρειαζόταν.

Έτσι, στις 7.15 και με τον κόσμο να μην έχει μαζευτεί ακόμα, μπήκα να εξερευνήσω λίγο το χώρο. Αφού κατέβηκα δύο σετ σκαλοπατακίων –και πέρασα κι έναν πολυτελή πολυέλαιο- βρέθηκα μπροστά από τη σκηνή στην οποία οι μπάντες έκαναν ακόμα soundcheck. Έκανα μερικές μάρκες (για μπίρες, όχι συγκρουόμενα), άραξα στον εξώστη χαζεύοντας τον κόσμο να πηγαινοέρχεται και τα συγκροτήματα να συνδιαλέγονται με τους ηχολήπτες.

Τρία τέταρτα μετά θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα με τους Beggar Belief. Όσοι πιστοί προσήλθαμε από νωρίς, πλησιάσαμε στη σκηνή για να ακούσουμε τους εκ Πάρου ορμώμενους punkrock-άδες να ξεκινούν με το “Next Stop Outta Here” από το promo που έβγαλαν πριν περίπου 10 μέρες, και να συνεχίζουν με το “Roll on the Summer”, “When it Rains”, “All Our Own Devices” και “Push it All Away”. Ωραία μίξη punk στοιχείων, με Ska ρυθμούς, πιο hardcore σημεία και πολλή όρεξη στη σκηνή, αποδεικνύονται ιδανικό ορεκτικό και εισπράττουν ένθερμο χειροκρότημα και headbanging από το κοινό. Θα συνεχίσουν με το “Burn It All Down”, “Polite Politely Fuck Off”, “Baptised Liberty” και θα κλείσουν με το  -μάλλον πιο γνωστό τους κομμάτι, όπως και οι ίδιοι υπέθεσαν – “Jamie Said”. 

Beggar Belief setlist
Next Stop Outta Here
Roll on the Summer
When it Rains
All Our Own Devices
You Know Shit
Push it All Away
Burn It All Down
Polite Politely Fuck Off
Baptised Liberty
Jamie Said

Ορεκτικό no 2 οι Overjoyed. Φρέσκοι από την περιοδεία τους στην κοντινή Ιαπωνία (326 κούτες τσιγάρα δρόμος, σιγά) θα ξεκινήσουν γύρω στις 8.40 με το “M.J.S.” από το “Boomdoggle” του 2016 και θα συνεχίσουν κυρίως με κομμάτια από το συγκεκριμένο, όπως το “Sharp Teeth” και “Grey Town”, αλλά θα παίξουν και ένα καινούριο. Αμερικάνικος punk rock ήχος, με επίσης έντονα ska στοιχεία, έκαναν ωραίο “ντουέτο” με τους Beggar Belief και μας κράτησαν σε εγρήγορση μέχρι τις 9.20 που μας χαιρέτησαν, για να μας αναλάβουν οι Knock Off ένα τέταρτο μετά.

To βρετανικό Oi Punk trio, με έκδηλες επιρροές από τη βρετανική σκηνή των ’80s (με τους headliners της βραδιάς να είναι ξεκάθαρα μία από αυτές), μπορεί να σχηματίστηκε το 2013 αλλά είχε όψη, ήχο και χημεία βετεράνων! Ξεκίνησαν με  τα “Warriors”, “Hunted”, “Are You Offended” και το “This Ain’t No Love Song”. Επικοινωνούσαν συνεχώς μεταξύ τους και με το κοινό, κερδίζοντας χρόνο για κούρδισμα και στήσιμο drums που πηγαινοέρχονταν, χωρίς όμως να χάσουν στιγμή την προσοχή μας ή να κουράσουν. Ανάλογα με το τραγούδι, ο Andy T.(φωνή/κιθάρα), καταπιανόταν και με το αντίστοιχό θέμα, με την κατάληξη να είναι συνήθως υψωμένα middle fingers. Ενδεικτικά ζητήματα που έπεσαν στο συναυλιακό τραπέζι: Αστυνομικοί στο “Tooled Up For The Job”, keyboard warriors και άνθρωποι που προσβάλλονται εύκολα στο προαναφερθέν “Offended” και η βρετανική κυβέρνηση που κλείνει συνεχώς venues στο “This Is Who We Are”. Ένα από τα θετικά shoutouts αφορούσε το ποδόσφαιρο, στο “Football, Beer & Punk Rock”. Γενικά έπαιξαν κομμάτια και από τα τρία album τους, κλείνοντας με το “Jack the Ripper”, το οποίο μάλιστα αφιέρωσαν σε κάποιο birthday boy που βρισκόταν εκεί γύρω. Θα αποχωρήσουν στις 10.20 εν μέσω χειροκροτημάτων από τον κόσμο που έχει γεμίσει πλέον το Tres, το ταβάνι του οποίου γρατζουνιζόταν από πλειάδα μοϊκάνων που αψηφούσαν πεισματικά τον νόμο της βαρύτητας. 

Knock Off set list
Warriors
The Hunted
Are You Offended
Ain’t no Love Song
On The Road
Dirty Little Secret
Stand & Fight
Ain’t No Fool
Stop Telling Us Lies
Tooled
Up For The Job
1918
Football, Beer & Punk Rock
Fingers To The Bone
This Is Who We Are
Jack The Ripper

Αφού οι Knock Off μας ζέσταναν για τα καλά, ήρθαν στις 10.30 να βάλουν φωτιά στη φάση οι Bad Movies. Η αρχή θα γίνει με τα “Aρκετά”, “ Ο πρίγκιπας του βάλτου”, “Δώσ’ τους πόλεμο” και “O θρήνος του αλήτη”. Τα mosh pit και ο punkoχορός που έχουν από ώρα ξεκινήσει, εντείνονται θεαματικά και όλοι συμμετέχουν στο να διαμορφωθούν ιδανικές συναυλιακές συνθήκες. Συνέχεια με “Η εποχή των λύκων”, “Δε φοβάμαι” και ένα καινούριο κομμάτι από τους Θεσσαλονικείς. Θα ακολουθήσει ένα δυνατό και ξεκάθαρο αντιφασιστικό μήνυμα, μέσα από μια πολύ ωραία punk διασκευή του “All You Fascists Bound To Lose” του Woodie Guthrie, το οποίο θα δώσει έναυσμα για αντίστοιχα συνθήματα. Αυτό θα επαναληφθεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του live, καθώς το punk για άλλη μια φορά φωνάζει πως ο ρατσισμός, ο φασισμός  και όλοι οι αντίστοιχοι –ισμοί δεν έχουν καμία θέση μέσα του. “Όλα ή τίποτα”, “Ψέματα”, “Αυτοκρατορία των δειλών”, πανικός με το πιο δημοφιλές κομμάτι του συγκροτήματος ,“Γράμμα”, και “Δώσ’ μου αλητεία ή θάνατο”.

Οι Bad Movies θα μας χαιρετήσουν γύρω στις 11.30, και σειρά θα πάρουν οι Ιταλοί Call the Cops. Από την αρχή φάνηκε η διάθεση τους για μουσική βρωμιά και ταχύτητα, ξεκινώντας με το ομώνυμό τους τραγούδι. Ατόφιο, ωμό, δυνατό, γρήγορο και βαθιά πολιτικό hardcore punk από τους Ιταλούς, οι οποίοι επίσης θα καταπιαστούν με ποικίλης φύσης μηνύματα ως εισαγωγή στα τραγούδια τους. Κατά του gentrification και την αλλοίωση του αυθεντικού χαρακτήρα γειτονιών όπως τα Εξάρχεια στο “Punk Attitude”, κατά του σεξισμού στο “Fuck Your Sexuality (Literally)”, κατά της αστυνομίας (προφανώς), των πολιτικών και πάει λέγοντας. Η πλειοψηφία των τραγουδιών ήταν από το “Bastards” του 2016 και είχαν αγγλικό στίχο (“Wasting My Time”, “Drugs Take Time”, “Ode To Riot”, “Gun’N’Knife ”) πλην δύο που ήταν στη μητρική τους γλώσσα ( “Orizzonti Di Oppressione” και “Gattini”). Έπαιξαν επίσης το “Minor Threat” της μπάντας με το ίδιο όνομα. Στη σκηνή πάνω είχαν απίστευτη ένταση, με τον κιθαρίστα και τον τραγουδιστή να αλλάζουν σχεδόν σε κάθε κομμάτι πόστα, και τον drummer να τιμωρεί με μανία τα τύμπανά του σε κάθε ευκαιρία. Θα κλείσουν την εξαιρετική εμφάνισή τους με το “Agony Of Living” περίπου στις 2.20.

Επόμενοι στο χορταστικό αυτό line up θα είναι οι, επίσης Θεσσαλονικείς, Ενόχληση. Όπως μας ενημέρωσαν, είναι η πρώτη φορά στα είκοσι χρόνια ύπαρξής τους που έρχονται στην Αθήνα για live (ποτέ δεν είναι αργά). Ξεκίνησαν στις 12.35 με “To τραγούδι μας” από το demo δίσκο “Δεν είμαστε καλά” του 2000, τον οποίο έπαιξαν σχεδόν ολόκληρο (“Το μίσος θριαμβέυει”, “Όλοι για όλους”, “Ενωμένοι δυνατοί”, “Δεν είμαστε καλά”, “Φόρος τιμής”). Σκληρό και γρήγορο punk, με τους δύο τραγουδιστές του συγκροτήματος να εναλλάσσονται στο “φτύσιμο” των στίχων και τον κόσμο να συνεχίζει το πάρτι που έχει στήσει μπροστά από τη σκηνή. Περιττό να πω για ακόμη μια φορά πως τα αντιφασιστικά μηνύματα είχαν έντονη παρουσία στους στίχους αλλά και σε όσα μας είπαν στα ενδιάμεσα διαστήματα. Έκλεισαν δυναμικά στη 1.05 με το κομμάτι που φέρει το όνομα του συγκροτήματος.

Εικοσάλεπτο διάλειμμα κατά το οποίο ακούσαμε για 80στή φορά τα “Punk Rock Song”, “American Jesus” και “21st  Century Digital Boy” των Bad Religion, και ώρα για το κυρίως πιάτο. Οι ιστορικοί Partisans επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από περίπου μια δεκαετία για τη μοναδική τους ευρωπαϊκή εμφάνιση για το 2018. Ο punkζουρλισμός (έχω πέσει πολύ χαμηλά) θα ξεκινήσει με το “17 Years of Hell” και θα ενταθεί με τα “Killing Machine”, “I Don’t Give a Fuck” και “Arm’s Race”, όλα κομμάτια από την πρώτη περίοδο του συγκροτήματος, πίσω στα 80s’. Θα συνεχίσουν με το “Reality TV” από το τελευταίο τους album, “Idiot Nation” του 2004. O frontman, Andy Lealand, και οι συμπαίκτες του ήταν σε εξαιρετική φόρμα, είχαν μπόλικη ενέργεια, όρεξη και άψογο συγχρονισμό. Συνέχεια με “Time Was Right”, “So Neat”, μερικές ακόμα κουβέντες αγάπης για τα αστυνομικά σώματα στο αγαπημένο “Bastards in Blue”, “Don’t Blame Us”, “No U Turns”, “Blind Ambition” και “All Turned Out The Same”. Παρότι κλείναμε σχεδόν 6 ώρες συναυλιακής παρουσίας, το headbanging, τα pits και ο χορός των Μοϊκανών δε σταματούσε ούτε στιγμή, γεγονός που δείχνει και το κέφι του κόσμου αλλά και την ικανότητα των συγκροτημάτων που κράτησε το ενδιαφέρον του αμείωτο. Θα μπούμε στην τελική ευθεία της βραδιάς με το “Only 21”, το αφιερωμένο στους πολιτικούς “Put Your Money Where Your Mouth Is”, το “Never Needed You” και το “Hysteria”. Άλλος ένας χαμούλης για το εμβληματικό “Police Story” και οριστικό αντίο στις 2.15 με το “Partisans”.  

The Partisans setlist
17 Years of Hell
Killing Machine
I Don’t Give a Fuck
Arm’s Race
Reality TV
Overdose
Time Was Right
So Neat
Bastards in Blue
Don’t Blame Us
No U Turns
Blind Ambition
All Turned Out The Same
Only 21
Put Your Money Where Your Mouth Is
Never Needed You
Hysteria
Police Story
Partisans

Ήταν μια καταπληκτική και ιδιαιτέρως χορταστική punk rock βραδιά. Και τα εφτά συγκροτήματα έβαλαν τα δυνατά τους, με τoν κόσμο που γέμισε το Tres να τους δείχνει την εκτίμησή του με κάθε τρόπο. Μοναδικό παράπονο κάποια μικροθέματα στον ήχο, αλλά όχι τίποτα σημαντικό. Το 5o Vive Le Punk Rock έκλεισε με κάτι παραπάνω από θετικό πρόσημο, και όλοι οι aficionados της σκηνής περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο!

670

Avatar photo
About Σόλωνας Εσκενάζης 93 Articles
Γεννημένος το '90, μελαχρινός, ψηλός, καστανά μάτια α σορι δεν είναι Τιντερ εδώ. Η μεγάλη αγάπη είναι το πανκ και τα παρακλάδια του αλλά χωρίς παρωπιδισμους, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα (αρκεί να είναι νόστιμη), less is more και η καλή η μπάντα απ' το live φαίνεται.