UFOMAMMUT: “Crookhead” EP

EP

Είδος: Doom Metal
Δισκογραφική: Supernatural Cat
Ημ. Κυκλοφορίας: 31 Οκτωβρίου 2023

Με κεκτημένη ταχύτητα και με ορμή “ξεχύνονται σαν τον εμετό” οι Ιταλοί ανήμερα του Halloween και αντί για πείραγμα μας προσφέρουν ένα νέο ηχητικό ταξίδι στην άβυσσο μέσω του “Crookhead” EP τους.

Μιλώντας με ποδοσφαιρικές ορολογίες και αναλύσεις προπονητή τους καναπέως, το Ιταλικό Doom τρίο, σου δημιουργεί την αίσθηση ότι μπαίνει ως αλλαγή στο εβδομηκοστό λεπτό και για το τελευταίο εικοσάλεπτο, όσο διαρκεί και το EP, πριν το τελικό σφύριγμα της λήξης ξεδιπλώνει τη χάρη του και τα όπλα που κρύβει στη φαρέτρα του, ώστε να κερδίσει τις εντυπώσεις καθώς και μια θέση στην μελλοντική αρχική ενδεκάδα των πρωτοκλασάτων ονομάτων, όπως παλιότερα.

Το πρόσημο που αφήνει είναι σίγουρα θετικό αλλά θα χρειαστεί αρκετή δουλίτσα για να φτάσει στα υψηλά standards που έχουν οι ίδιοι ορίσει με τις παλαιότερες δισκογραφικές τους κυκλοφορίες. Ο απόηχος της φυγής του Vita και η ενασχόληση του με τους Sonic Wolves τάραξε τα νερά του συγκροτήματος και μετέβαλε τις ευαίσθητες ισορροπίες, κάτι που φάνηκε και στο περσινό “Fenice”, ακολουθώντας μία διαφορετική ηχητική προσέγγιση, η οποία σαν όλα τα στιβαρά άλμπουμ του συγκροτήματος, μεγαλώνει μέσα σου με κάθε ακρόαση άλλα υπολείπεται σε σχέση με τα προγενέστερα.

Το εξώφυλλο του EP είναι κλασικά φιλοτεχνημένο από το Malleus rock art club και απαρτίζεται από τρεις συνθέσεις σε φθίνουσα σειρά από άποψη χρονικής διάρκειας και λειτουργούν σαν ένα ποτ πουρί του ένδοξου παρελθόντος με ορισμένα εμβόλιμα νεωτεριστικά στοιχεία για το εγγύς μέλλον των Ιταλών. Στα “Crookhead” και “Vibrhate” ελαττώνουν την ψυχεδελική ποσόστωση στο Doom τους και το ενισχύουν με υπέρβαρα riff μεγατόνων φέρνοντας στο προσκήνιο την σειρά των Doom Sessions της επίσης Ιταλικής Heavy Psych Sounds και συγκεκριμένα αυτό των Conan και Deadsmoke μαζί καθώς επίσης και ομόηχα συγκροτήματα όπως Black Shape of Nexus, Bongripper, Eagle Twin μεταξύ πολλών άλλων.

Ο μονολιθικός αλλά παραδόξως πολυδιάστατος ήχος που υιοθετούν εμπλουτίζεται από διάφορα samples στοχεύοντας στην scary ατμόσφαιρα, και τα Blackened Sludge ξεσπάσματα συμπληρώνουν τη σαπίλα του όλου εγχειρήματος. Στη δεύτερη σύνθεση, αυτή του “υπερκαινοφανή αστέρα” μια σειρά αλλεπάλληλων ηχητικών εκρήξεων από το παρελθόν λαμβάνουν χώρα με synth πινελιές και space πληκτροφόρα περάσματα δημιουργούν αποκωδικοποιημένες ψυχεδελικές μελωδίες και συχνότητες.

Η κοσμική έκφανση των Ιταλών δεν υφίσταται πλέον, δεδομένου ότι με το “Fenice” δίσκο αναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους σαν τον φοίνικα προς αναζήτηση νέων ηχητικών προσανατολισμών. Στα 24 χρόνια της παρουσίας τους και στη δέκατη κυκλοφορία τους συνεχίζουν να επεκτείνουν τα μουσικά τους όρια αψηφώντας καλλιτεχνικά στερεότυπα. Συνεχίζουν να σκορπούν την ψυχεδελική τους λάσπη, στην οποία μας καλούν να κυλιστούμε για να απολαύσουμε τις ευεργετικές της ιδιότητες.

Χωρίς να κωλυσιεργείς αφιέρωσε 20 λεπτά από το χρόνο σου, τα οποία θα γίνουν 40, και έπειτα 60 και πάει λέγοντας με την συνεχιζόμενη επιλογή της επανάληψης, ασπαζόμενος το ρητό…Trip or Treat..…

Facebook: https://www.facebook.com/ufomammutband
Bandcamp: https://ufomammut.bandcamp.com/album/crookhead-ep

298

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...