TILL THE DIRT: “Outside The Spiral”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Progressive Death Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 25 Αυγούστου 2023

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι πρόκειται για side project των Atheist καθώς στους Αμερικανούς Till The Dirt συμμετέχουν τρία μέλη τους συν τον Dylan Marks που συμμετέχει στους Atheist ως live drummer. Ο λόγος για τους Till The Dirt που πρωτοεμφανίζονται με το debut τους, ένα πολύ σκληρό άκουσμα που τους διαφοροποιεί από την κύρια μπάντα τους.

Οι Till The Dirt ακολουθούν ένα υβριδικό μονοπάτι που στηρίζεται στις αναγωγές των επιρροών τους στο progressive, υπερτεχνικό death metal. Επιρροές που ναι μεν φαινομενικά είναι διακριτές αλλά το τελικό αποτέλεσμα έχει δική του προσωπικότητα. Το κύριο δεδομένο είναι η σκληρότητα. Πολύ ξερός αλλά γεμάτος ήχος με προεξάρχοντα τον Dylan Marks ο οποίος επιδίδεται σε αδιάκοπο σφυροκόπημα σε υλικό που κατά βάση είναι γρήγορο με μερικές εμβόλιμες σφήνες που θυμίζουν Black Sabbath, Alice In Chains και με το πνεύμα των Nevermore να σκεπάζει το σύνολο του “Outside The Spiral”.

Η μουσική των Αμερικανών χαρακτηρίζεται ως πολυσχιδής και δαιδαλώδης με πάρα πολλά riffs τα οποία δομούν τις συνθέσεις οι οποίες απαιτούν την πλήρη προσήλωση του ακροατή για να αφομοιωθούν. Όπως προανέφερα, το drumming του Marks με τη συνοδεία του τρελαμένου Yoav Ruiz-Feingold στο μπάσο είναι το σήμα κατατεθέν του album και ο καμβάς πάνω στον οποίον ακολουθούν οι Ian Waye και Jerry Witunsky. Το υλικό απέχει από ορθόδοξες μελωδίες αν και τα solos φέρουν κάτι από κλασικό heavy metal. Ο δε Kelly Shaefer έχει ευρεία ερμηνευτική γκάμα με αιχμή του δόρατος το σχετικά καθαρό growling του και γενικώς αυτόνομη χροιά (που ίσως να θυμίζει αμυδρά τον Lindberg των At The Gates).

Οι λάτρεις της δυσκολίας στο death metal θα συγκινηθούν σε κομμάτια όπως τα “Privilege” (στο οποίο συμμετέχει και ο Jeff Loomis) και “Bring On the Gods” που φέρνουν σε Voivod, τα πολύ καλά “As It Seems” και “Who Awaits” που ξεκινούν σαν Alice In Chains πριν γυρίσουν σε σαρωτικό death και τα στακάτα “Invitation” και “Watch You Grow Old” που έχουν μέσα τους αρκετή από την headbangingότητα των Sepultura και των Nevermore και το γρήγορο, ανάλογης αισθητικής του “One Kill Wonder” των The Haunted, “Starring Role”.

Γενικώς η πρώτη προσπάθεια των Till The Dirt έχει θετικό πρόσημο αλλά το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται είναι περιορισμένο. Σίγουρα θα το εκτιμήσουν οι brutal ακροατές και όσοι αρέσκονται σε βιρτουοζίλες αλλά μέχρι εκεί. Διαφέρει από το jazz / fusion υλικό των Atheist και ασφαλώς πρόκειται για αξιόλογη προσπάθεια αλλά το μνημονευτικό απόβαρο του “Outside The Spiral” είναι χαμηλό και εξαρτάται από τον αριθμό των ακροάσεων που θα ρίξει κάποιος έτσι ώστε να γίνει νοητικό κτήμα του. Ανέμπνευστο πάντως δεν το λες με τίποτα.

Facebook: https://www.facebook.com/tillthedirtband

470

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.