THE NEGATIVE BIAS: “The Seven Seals Of Saligia”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Εταιρεία: Vendetta Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 6 Οκτωβρίου 2023

Οι The Negative Bias είναι ένα black metal συγκρότημα από την Αυστρία και στους underground κύκλους της σκηνής έχουν καταφέρει να χτίσουν ένα πολύ αξιοπρεπές όνομα και λόγω της στάσης τους σε όλο αυτό που ονομάζουμε μουσική βιομηχανία, αλλά και για το γεγονός ότι έχουν μια ιδιαίτερη ατμοσφαιρική προσέγγιση στο black metal. Στις 6 Οκτωβρίου κυκλοφόρησαν την δεύτερη ολοκληρωμένη τους δουλειά με τίτλο: “The Seven Seals Of Saligia”.

Οι The Negative Bias εμπνεύστηκαν από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα αλλά και την παρακμή που παρατηρούν στην ανθρωπότητα και σε πνευματικό και σε κοινωνικό επίπεδο. Έχει πολύ ενδιαφέρον η επιλογή της τελευταίας λέξης (Saligia), η οποία αποτελείται από το πρώτο γράμμα κάθε θανάσιμου αμαρτήματος στα Λατινικά. Superbia (υπερηφάνεια), Avaritia (απληστία), Luxuria (πόθος), Invidia (φθόνος), Gula (λαιμαργία), Ira (οργή) και Acedia (οκνηρία).

Οι The Negative Bias γοητεύονται από τις αιθέριες μελωδίες, τα βαθιά πλήκτρα και τα ατμοσφαιρικά περάσματα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφήνουν πίσω τους το γρήγορο και επιθετικό black metal, με τα blast beats και τις κιθάρες-ξυράφι. Αυτό όμως που ξεχωρίζει από τη πρώτη ακρόαση του δίσκου είναι η ποικιλομορφία των φωνητικών. Τα φωνητικά στον δίσκο κυμαίνονται μεταξύ απαγγελίας, ουρλιαχτών, βραχνής κραυγής στο ύφος των Gaerea, προστακτικών growls που θυμίζουν Behemoth, ψίθυρων αλλά και ψαλμωδίας, δηλαδή οτιδήποτε για να μπορέσουν να χτίσουν έναν τοίχο παράνοιας, πηχτού σκοταδιού και τρόμου.

Το εξώφυλλου του δίσκου είναι ένα σκίτσο καταστροφής, αμαρτίας και χάους. Δημιουργός του artwork είναι ο Christopher Ruf, ο οποίος έχει δημιουργήσει την καλλιτεχνική κολεκτίβα: Saros Collective και συμμετέχει και στα φωνητικά του δίσκου. Ο Ruf δημιούργησε μια σκηνή αποκάλυψης, προσπαθώντας να δώσει μορφή σε κάθε αμάρτημα με την τεχνική της γκραβούρας. Η τεχνική αυτή δίνει μια μεσαιωνική αίσθηση και προφανώς μου έφερε στο μυαλό όλες τις γκραβούρες που έχουν τα βιβλία της αγαπημένης μου ταινίας: “H 9η πύλη”.

Όλα τα κομμάτια του δίσκου έχουν δημιουργηθεί και μουσικά και στιχουργικά για να αντιπροσωπεύουν ένα από τα θανάσιμα αμαρτήματα. Οι επιρροές από το industrial αλλά και το post black metal είναι εμφανέστατες και κάθε σημείο είναι προσεχτικά μελετημένο για να χτίσει την συνέχεια του δίσκου. Η εμμονή στην λεπτομέρεια είναι αξιοσημείωτη, σε σημείο που μετά από αρκετές ακροάσεις διαπίστωσα ότι αναλόγως την ατμόσφαιρα που θέλουν να δώσουν, έχουν διαφορετική παραγωγή στα drums.

To “The Seven Seals Of Saligia” είναι ένας black metal δίσκος με έντονους πειραματισμούς, συναίσθημα, ατμόσφαιρα και ξεκάθαρο μουσικό όραμα. Οι κλιμακωτές συνθέσεις και το χτίσιμο της ατμόσφαιρας φέρνει μπροστά στον ακροατή το πάθος και την δημιουργικότητα της μπάντας. Οι The Negative Bias κατάφεραν να κυκλοφορήσουν έναν καθηλωτικό black metal δίσκο, τον οποίο είμαι σίγουρος ότι θα εκτιμήσουν και οι μη μυημένοι στο είδος.

Facebook: https://www.facebook.com/thenegativebias/
Bandcamp: https://thenegativebias.bandcamp.com/

369

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.