THE ANCHORET: “It All Began with Loneliness”

ALBUM

Είδος: Progressive metal
Εταιρεία: Willowtip Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 23 Ιουνίου 2023

Αυτό το album σε αφορά αν ακούς στα σοβαρά progressive metal. Και εννοώ αυτό καθαυτό το sub-genre της metal μουσικής, όχι την όποια τάση, επιρροή ή παράπλευρη τριβή με τον ήχο – ή ό,τι άλλο μπορεί να έχει κάποιος/α κατά νου. Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε.

Και μην ανησυχείς αν το όνομα της μπάντας δεν σου λέει τίποτα· δεν πάει κάτι στραβά με το prog radar σου. Το “It All Began with Loneliness” έρχεται πραγματικά από το πουθενά και είναι το ντεμπούτο ενός project με άτυπη έδρα τον Καναδά και ηγέτη-βασικό συνθέτη τον μπασίστα Ed Levit-sky. Το μόνο μέλος που πιθανώς γνωρίζεις είναι ο πληκτράς Andy Tillison (Tangent).

Οι Anchoret, σχήμα που γεννήθηκε στην απομόνωση της πανδημικής εποχής, έχουν να προσφέρουν μια μουσική πρόταση που πατάει γερά στις mid και late 90s ημέρες του ιδιώματος, αξιοποιεί μερικά από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα γνωρίσματά του, τιμά με σεβασμό τη γενεσιουργό κληρονομιά των prog rock προπατόρων, ενώ παράλληλα προσπαθεί να είναι σε επαφή με διαλεχτές πτυχές του σήμερα.

Στις οκτώ (συν μία εισαγωγή) συνθέσεις του δίσκου, με μέσο όρο διάρκειας τα επτά λεπτά, απαντούν τα περισσότερα από τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά του progressive metal. Συχνά, δημιουργείται η εντύπωση πως ακούς ένα homage σε σπουδαίους καλλιτέχνες του είδους, αλλά είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει δόλος ή αδεξιότητα, και αυτό το επικυρώνει η άγουρη αλλά σαφής προσπάθεια των Anchoret να συγκροτήσουν προσωπικό ύφος.

Με γενναίες δόσεις λυρισμού, το συγκρότημα έχει ετοιμάσει φιλόδοξες συνθέσεις με πλήθος εναλ-λαγών και ελάχιστη επαναληψιμότητα. Η υψηλή τεχνική είναι παρούσα, αλλά δεν ρέπει προς τη virtuosité. Η εξαιρετική κιθαριστική δουλειά –από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν από την πρώτη ακρόαση– χαρίζει πολύ ενδιαφέροντα θέματα, ρυθμικά και σολοϊστικά. Ωστόσο, είναι υφολογικά ανοιχτή και προς την τραχύτητα, φλερτάροντας με το tech/prog death metal, πράγμα που σιγοντάρουν σε λίγα σημεία και τα φωνητικά, δοκιμάζοντας μερικά οριακά harsh vocals, αν και κατά κύριο λόγο βασίζο-νται στη μελωδικότητα και την αρμονία.

Έναν ακόμη πόλο έλξη οπωσδήποτε αποτελεί η καλαίσθητη χρήση πνευστών. Οι Anchoret έχουν προσθέσει πολύ ομαλά στην prog metal ταυτότητά τους αρκετά σόλο alto σαξόφωνου, ενώ τον αισθητικό πλούτο εμπλουτίζουν οι σύντομες στιγμές με κλαρινέτο και φλάουτο. Τέλος, όσο θα πλη-θαίνουν οι ακροάσεις, που εγγυημένα θα κάνουν οι prog fans στο album, δεν γίνεται να περάσει α-παρατήρητη η πολύ στιβαρή και οξυδερκής προσέγγιση στο παίξιμο των τυμπάνων.

Προσωπικά, θεωρώ πως αυτά που κρατάνε το “It All Began with Loneliness” από το να αναδεχθεί σε μεγάλη αποκάλυψη της φετινής σοδειάς είναι α) η φτωχή παραγωγή β) και η χροιά κι οι δυνατότητες του τραγουδιστή. Μια λιγότερο άνευρη παραγωγή ή ακόμα και μια πιο λεπτοδουλεμένη μείξη θα αναδείκνυαν την ποιότητα των ιδεών και την αξιόλογη συρραφή τους, ενώ ένας πιο χαρισματικός και εκφραστικός υπεύθυνος για τα φωνητικά αλλά και τις τραγουδιστικές γραμμές θα απογείωνε τις συνθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η δισκογραφική πρώτη των Anchoret είναι τρομερά εμπνευσμένη, και ως τέτοια οφείλει να τη χαιρετίσει η progressive metal κοινότητα, η οποία γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως πλέον σπανίζουν τα δυνατά new entries, αυτά που παρουσιάζουν ευοίωνες προοπτικές και είναι ικανά να τρέφουν τις ελπίδες μας για το παρόν και το μέλλον του ήχου.

Facebook: https://www.facebook.com/theanchoret
Instagram: https://www.instagram.com/theanchoretofficial/
Bandcamp: https://theanchoretofficial.bandcamp.com/album/it-all-began-with-loneliness

378

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.