STRANGE NEW DAWN: “New Nights Of Euphoria”

ALBUM

Είδος:  Heavy psychedelic/ progressive Doom
Εταιρία: Svart Records
Ημ. κυκλοφορίας: 24 Νοεμβρίου 2023

Χμμμμ. Μέλη από In The Woods και Green Carnation κυκλοφορούν νέα δουλειά μέσω Svart Records. Δεν χρειάζεται να ακούσεις νότα για να πειστείς πως θα έχει κάποιο μουσικό ενδιαφέρον.
Αλλά επειδή σας κόβω άπιστους Θωμάδες, θα ρίξω και άλλα χαρτιά στο τραπέζι.

Xbotteri και CM Botteri σε κιθάρα και μπάσο αντίστοιχα. Δυο άνθρωποι που υπήρξαν κομμάτι δυο κυκλοφοριών που θα έπρεπε κάθε ον με αυτιά να έχει ακούσει. Μιλάμε για το “Omnio” των In The Woods και το “Journey to the End of the Night” των Green Carnation, ενώ επιπλέον στα φωνητικά έχουμε τον Geir Solli που είχε χαρίσει τη φωνή του στο δεύτερο. Στα τύμπανα συμπληρώνει τη σύνθεση ο Sven Rothe (Nattehimmel) και το σύνολο έχοντας δεθεί παίζοντας για μια δεκαετία μαζί, κυκλοφορεί τώρα το τρίτο του album μέσω μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες, εταιρίες στην Ευρώπη, της Svart Records.

Η ατμόσφαιρα είναι ένας όμορφος συνδυασμός των δύο παραπάνω αριστουργημάτων, εμπλουτισμένων όμως με έξτρα επί μέρους στοιχεία, όπως την ύπαρξη επικομπαθορικής επιρροής, ειδικά στα φωνητικά, ψήγματα Pink Floyd-ισμού, ξεσπάσματα ντουμογενούς death metal, θρησκευτική κατάνθξη τύπου Candlemass και θεατρικότητα τύπου Arcturus, ενώ η έννοια του progressive είναι κλειδί στον δρόμο για την κατανόηση της υπόστασης των Strange New Dawn.

H αιθέρια αισθητική του εξώφυλλου πάλι, προσφέρει ένα δρυϊδικού τύπου folk τοπίο που σε βοηθάει να ταξιδέψεις ακόμη μακρύτερα κατά τη διάρκεια του “New Nights Of Euphoria” και η παραγωγή του album έχει την απαραίτητη συναισθηματική ένταση και βαρύτητα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα μουσικών που έχουν ο καθένας τους, ήδη δώσει τα διαπιστευτήρια του και τώρα αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά πως μπορούν να συνθέσουν και να ενορχηστρώσουν πονήματα που περισσεύουν νοήματος.

Η προσεκτική ακρόαση του παρόντος προσφέρει πολλά ηχητικά επίπεδα, στα οποία προσφέρει πολύ ο αδερφός του Rothe, Muld που έχει αναλάβει τα πλήκτρα και τα samples, με φοβερή επιτυχία, δίνοντας μια έξτρα συγκινητική χροιά στο όλο δημιούργημα.
Επιπλέον η παρουσία του Bjørn Harstad στη δεύτερη κιθάρα, του ανθρώπου που έχει συνδεθεί με albums των Green Carnation, σαν τα “Light of Day, Day of Darkness” και “A Blessing in Disguise”, μόνο καλό έκανε στην μπάντα που “μεγάλωσε” και “γέμισε” τον ήχο της και μας έδωσε έναν δίσκο που μας προκαλεί νοσταλγία και ρίγος.

Το “New Nights Of Euphoria” είναι μια πόρτα που ανοίγει για να εισέλθεις στο βασίλειο της ίδιας σου της ψυχής που δονείται ρυθμικά όπως προστάζουν οι Νορβηγοί. Θα εκπλαγείς με όσα θα συναντήσεις εκεί μέσα, αλλά μη φοβηθείς, οι Strange New Dawn θα σου κρατούν το χέρι μέχρι να νιώσεις και πάλι δυνατός.

Facebook: https://www.facebook.com/Strangenewdawnnorway/

266

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.