SPECTRAL LORE: “11 Days”

EP

Είδος: Ambient/Black Metal
Εταιρεία: I, Voidhanger Records / Throne Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Δεκεμβρίου 2023

Δεν συνηθίζω να παίρνω αυτούσια τα συνοδευόμενα κείμενα που λαμβάνω ως μέρος του προωθητικού πακέτου από τις δισκογραφικές εταιρίες, όμως αγαπητοί μου φίλοι, διαβάζοντας το παρακάτω θα καταλάβετε γιατί πέραν της μετάφρασης επέλεξα να μην αλλάξω ούτε κόμμα.

Το “11 Days” είναι ένα πολύ διαφορετικό album για τους SPECTRAL LORE, καθώς είναι το πρώτο που περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη. Αρχικά κυκλοφόρησε ως ψηφιακό album τον Μάρτιο του 2023 με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων για συλλογικότητες βοήθειας προσφύγων και μεταναστών, δεν λειτουργεί απλώς ως μουσικό album με φανταστική αφήγηση βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, αλλά και ως δήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Πάνω από 28.087 άνθρωποι έχουν πνιγεί ή εξαφανιστεί στα ύδατα της Μεσογείου μεταξύ 2014 και 2023 (Missing Migrants Project) και πολλοί από αυτούς τους θανάτους συνέβησαν ως άμεσο αποτέλεσμα παράνομων πρακτικών που πραγματοποιούνται από τα ευρωπαϊκά κράτη, όπως απωθήσεις, βία , άρνηση ή καθυστέρηση διάσωσης. Μόλις τρεις μήνες μετά την αρχική κυκλοφορία του album, η πιο θανατηφόρα ναυτική τραγωδία στην πρόσφατη μνήμη συνέβη κοντά στα νερά της Πύλου, όπου μια ψαρόβαρκα ανατράπηκε σκοτώνοντας περισσότερα από 600 άτομα, μετά από προσπάθεια της ελληνικής ακτοφυλακής να τη ρυμουλκήσει με την πρόθεση να το προωθήσει προς τα νερά της Ιταλίας, ένα γεγονός που περιγράφεται ως κρατική δολοφονία από πολλούς ακτιβιστές. Ταυτόχρονα, παράλληλα με τις εκστρατείες άρνησης ευθύνης, οι οργανώσεις διάσωσης που παρεμβαίνουν, συχνά στοχοποιούνται με ψευδείς κατηγορίες που συνήθως απορρίπτονται από τα δικαστήρια.
Αυτού του είδους οι πολιτικές με στόχο τον βίαιο περιορισμό της μετανάστευσης προκαλούν τεράστιους θανάτους και δεινά, καθώς οι μετανάστες αναγκάζονται να ακολουθήσουν ακόμη πιο δύσκολες και επικίνδυνες διαδρομές για να αποφύγουν την καταστολή. Η πρωταρχική πρόθεση με αυτό το album είναι επομένως να επικαλεστεί τις ξενοφοβικές, εθνικιστικές και αντιμεταναστευτικές ιδεολογίες που κυριαρχούν ακόμη σήμερα στην Ευρώπη, κάτω από το πέπλο του ψεύτικου προοδευτισμού και της ψευδοανθρωπιστικής ρητορικής.
Αφηγηματικά το album περιγράφει ένα φανταστικό ταξίδι επιβίωσης μέσα από τη Μεσόγειο θάλασσα χρησιμοποιώντας υπερφυσικά και μυθικά στοιχεία, σε μια προσπάθεια να αφηγηθεί μια τέτοια ιστορία με τρόπο συνεπή με το black metal και την ambient αισθητική. Αυτά τα δύο είδη συνθέτουν τη δομή του album, καθώς δύο ατμοσφαιρικά, αλλά και βίαια και επιθετικά black metal κομμάτια ακολουθούνται από δύο ηλεκτρονικά κομμάτια σχεδόν κινηματογραφικών διαστάσεων, με τη συμβολή πάνω από πέντε καλεσμένων μουσικών. Παρόλο που το album περιγράφεται ως ένα EP διάρκειας 40 λεπτών (μια διάκριση που χρησιμοποιεί ο Ayloss για να διαφοροποιήσει αυτό το άλμπουμ 70+ λεπτών των SPECTRAL LORE), ωστόσο αποτελεί μια πλήρη εμπειρία.
Η ηχογράφηση ήταν επίσης ελαφρώς επανασχεδιασμένη και remastered για τη φυσική έκδοση, προσφέροντας σημαντική βελτίωση επί της αρχικής.

Μόνο και μόνο για το παραπάνω θα άξιζε λοιπόν, να υπάρχει άρθρο και να μη μας ενδιέφερε καν το μουσικό περιεχόμενο. Αφού όμως είμαστε μουσικό μέσο, ας πούμε δυο λόγια και για τη μουσική, εκφράζοντας καταρχάς την αντίθεση μου με τον χαρακτηρισμό ΕΡ.

Το ανήσυχο, πολυάσχολο, ευαίσθητο και παραγωγικό πνεύμα του Ayloss αποτελεί ένα μέρος της εγχώριας σκηνής που φέρει μάλιστα, ειδικό βάρος σε θέμα ποιότητας αποτελέσματος, που βεβαίως δεν περιορίζεται στα των Spectral Lore.

Υπό το όνομα αυτό, αν έχω μετρήσει καλά, το “11 days” είναι η δέκατη έβδομη κυκλοφορία του Ayloss (δεν ξεκινάω καν να υπολογίζω συνολικό αριθμό) που όπως προλογίστηκε συνδυάζει το πατροπαράδοτο μελωδικό black metal με την ambient αισθητική που εκφράζεται με κινηματογραφικά πλήκτρα και μεταφέρει τον ακροατή σε μια λέμβο στο ανεμοδαρμένο Αιγαίο.

Συνεχίζοντας να φέρεται στο black metal με μεγάλο σεβασμό, αλλά και προσπαθώντας να το πάει ένα βήμα πιο κάτω, ο Ayloss, ως Spectral Lore προσφέρει ένα ακόμη πολύτιμο δώρο σε όσους θέλουν τη μουσική τους γενναία και σκεπτόμενη. Αυτή φορά έχει τη βοήθεια των V. και K. (VOAK, φωνή/κιθάρα αντίστοιχα), κάποιο μέλος των Yovel, κάποιον κύριο Sadistik στα φωνητικά, καθώς και τους Nate Collins, Odile Aurora Strik σε πλήκτρα, ηλεκτρονικά και πάσης φύσεως τεχνολογίες.

Με συμπαγή και προσεκτική παραγωγή, ένα ακραία συναισθηματικό εξώφυλλο από τη Χριστίνα Χρυσανθοπούλου και ήχο που αγγίζει την κοσμικότητα (θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε προβολή πλανηταρίου), το “11 days” είναι ένα ακόμη πετράδι στο “στέμμα” του δημιουργού του. Ένα ακόμη αριστούργημα που παγιδεύει ιδανικά πολλές πτυχές από τον χαρακτήρα του. Τουλάχιστον, έτσι νομίζω εγώ.

Τα έσοδα από τα ψηφιακά downloads του bandcamp πάνε εξ ολοκλήρου σε συλλόγους που βοηθούν μετανάστες/πρόσφυγες, ενώ και το 50% αυτών από τις φυσικές μορφές της I, Voidhanger θα διατεθούν επίσης για τους ίδιους σκοπούς.

Facebook: https://www.facebook.com/spectral.lorebm
Bandcamp: https://spectrallore.bandcamp.com/album/11-days

256

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2118 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.