SHOCK THE ALGORITHM: “Rock and Roll Kills”

ALBUM

Είδος: Punk Rock / Hard Rock / Heavy Metal
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 1 Μαρτίου 2024

Δεν ξαναγράφω για την άνθηση συνολικά της ελληνικής rock σκηνής και μπλα μπλα μπλά, τέλος. Απλά ένα ακόμη “μπουμπούκι” αυτής της άνθησης έσκασε στο mailbox μου. Και μάλιστα, από την αρχή, από αυτά τα δυναμιτάκια που ενώ σε προϊδεάζουν για κάτι άλλο (για κάποιο πάλι αδιόρατο λόγο πάλι), καταλαβαίνεις από το πρώτο δευτερόλεπτο το συγκεκριμένο συναίσθημα που συνοψίζεται ως “χέι κύριε συντάκτερ, αυτό εδώ είναι ό,τι πρέπει για σας”. Ο λόγος για το θαυμάσιο debut “των” Shock The Algorithm “Rock and Roll Kills”. Γιατί τα εισαγωγικά; Γιατί μιλάμε για one-man project ενός ταλαντούχου μουσικού ονόματι Marky.

Τι παίζει ο Marky; Αν και δεν δίνω αρνητική χροιά σε καμία περίπτωση, ο όρος που το χαρακτηρίζει είναι “στυλιστικά μπερδεμένο αλλά με εξαιρετικές συνθέσεις rock”. Ο Marky ξεκάθαρα έχει πολυποίκιλες εμπνεύσεις και σίγουρα τα τραγούδια που γράφει εκπροσωπούν ξεκάθαρα τέσσερις τάσεις: το απλό rock, το punk rock, το U.S. hard rock και λίγο το heavy / power metal. Μουσικά πλαίσια που εκπροσωπούνται από τις αντίστοιχες πολύ καλές συνθέσεις και αν και το υλικό ακούγεται lλίγο ανομοιογενές κατά τη ροή του, εντούτοις είναι θέμα δευτερολέπτων για τον ακροατή (και με την προϋπόθεση ότι είναι φίλα προσκείμενος στα είδη αυτά) να μπει στο πνεύμα τους και να τα αφομοιώσει.

Ρυθμικώς το “Rock and Roll Kills” ανήκει στα γρήγορα albums και πέρα των πολύ καλών άμεσων και εύληπτων riff που χτίζουν τα κομμάτια, στα ατού ανήκει και η δουλειά στα εξαιρετικά “ομιλούντα” solos που έχουν εντονότατο ’80s hard rock / heavy metal χαρακτήρα ακόμη και στα punkοειδή κομμάτια. Στα δε φωνητικά, η στυλιστική γκάμα ακολουθείται ανάλογα και στις φωνητικές ερμηνείες. Στα hard / heavy κομμάτια είναι πολύ δυναμικά, “αρσενικά” για το είδος (για παράδειγμα στο το “No Tomorrow” (πολύ καλό Maidenικό punk power metal (;) ή στο εύγλωττα τιτλοφορημένο “Wings on a Wagon (Τέμπη 28 Φεβρουαρίου 2023)”, έναν heavy metal ύμνο στο στυλ Dio / Ozzy το οποίο αναφέρεται στο σιδηροδρομικό έγκλημα που διεπράχθη και είναι ήδη κλασσικό στα αυτιά μου) ενώ στα rock / punk rock εξίσου καλή ερμηνεία, γήϊνη χωρίς νιαουρίσματα. Άριστο ταίριασμα με το ηχητικό φόντο. Η παραγωγή είναι καλή αλλά με σκαμπανεβάσματα τα οποία δεν είναι ποιοτικά, απλά ακούγεται διαφορά στις στάθμες ανάλογα με τα κομμάτια. Τίποτα ενοχλητικό ή πρόχειρο, απλά διαφορετική προσέγγιση.

Μου άρεσαν πολλά κομμάτια όπως τα εξαιρετικά “Rock and Roll Kills” (φαντάσου τους Poison αν έπαιζαν punk rock), το “Butterfingers” με Bad Religionικό στήσιμο, το “You Can’t Go Wrong!” που μου θύμισε τους Paddy & The Rats με τους Green Day (οι οποίοι έχουν γενικά επιρροή στο album αλλά θα έλεγα ότι τα υπόλοιπα κομμάτια στα οποία έχουν νοητή συμμετοχή είναι ίσως υποδεέστερα), τις radio friendly αμερικανιές “Dusty Grain of Sand” (αν και λίγο kindergarden-wise – κανένα πρόβλημα με αυτό, έτσι; – έχει πανέμορφο ρεφρέν μπορούσε άνετα να ντύνει σκηνή από ανάλαφρη αμερικανική χολιγουντιανή κομεντί) και “Like We Used To” (με “αύρα” των Van Halen και με punk rock επίλογο – θα μπορύσες να πεις ότι είναι η σύνοψη της μουσικής των Shock The Algorithm), η επίσης αμερικανία “It Won’t Take Forever”, αυτή τη φορά σαν τα “χαριτωμένα”, θετικά κομμάτια των Helloween των single / b-sides τους. Εντελώς αλλού και το “The Devil is a Bottle” καθώς εδώ ακούμε Pantera metal με ωραίο headbanging riffing. Εξαιρετικά κομμάτια όλα τους.

Σαν τελικό συμπέρασμα, το μεγαλύτερο θετικό στοιχείο του “Rock and Roll Kills” είναι η τραγουδοποιΐα. Παρά το ετερόκλητο των επιρροών, πιστεύω ότι ο Marky έγραψε μερικά καλά και μερικά πολύ καλά κομμάτια και αποφάσισε να τα βάλει σε ένα album χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνοχή του υλικού του. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό γιατί σε ό,τι διαπραγματεύεται στο debut το κάνει πολύ καλά. Δεν ξέρω ποιά τάση θα πρότεινα να ακολουθήσει στο μέλλον: από τη μια τα hard rock / heavy κομμάτια είναι πολύ καλά αλλά και οι γρήγορες ρεφρενάτες punk rock στιγμές είναι πολύ gkavlable. Όπως και να ‘χει, ο γράφων θα παρακολουθεί.

Bandcamp: https://shockthealgorithm.bandcamp.com/album/rock-and-roll-kills

345

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.