NORDJEVEL: “Gnavhol”

ALBUM

Είδος: Black Metal
Εταιρεία: Indie Recordings
Ημ. Κυκλοφορίας: 23 Σεπτεμβρίου 2022

Οι Σκανδιναβοί Nordjevel παίζουν black metal. Οι ίδιοι μάλιστα αναφέρουν πως επιθυμούν να επαναφέρουν το χαμένο forest feeling στο black metal, που πλέον έχει έναν πιο urban χαρακτήρα. Το αναφέρουν μεν, εγώ όμως δεν το βλέπω. Αλλά εντάξει, ας μην τους κρίνουμε για αυτό αλλά για τον δίσκο καθαυτό και τη μουσική τους γενικότερα. Πάλι όμως δεν λειτουργεί για εμένα. Και εξηγούμαι.

Οι Nordjevel παίζουν το black metal της σχολής Dark Funeral. Είναι δηλαδή τεχνικά σωστοί, χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες και μεθόδους στη δημιουργία και στο στήσιμο του δίσκου, ο ήχος είναι καλογυαλισμένος και ακούγονται όλα πεντακάθαρα. Όμως αυτό θέλουμε από το black metal; Κάποιοι ναι, και σε αυτούς απευθύνεται αυτός ο δίσκος και αυτή η μπάντα γενικότερα. Για τους υπόλοιπους προτείνω αποχή.

Στην προσπάθεια μου να ακούσω τα 54 λεπτά (!!) αυτού του δίσκου (διότι περί προσπάθειας πρόκειται), το μόνο που ένιωσα ήταν η απόλυτη αδιαφορία. Ο ήχος είναι τελείως πλαστικούρα. Τα τύμπανα ναι μεν είναι γρήγορα και τεχνικά, αλλά τους λείπει η ένταση και είναι τίγκα στα trigger. Τα riff είναι ανέμπνευστα και δεν μένει κανένα σημείο στο μυαλό. Σε γενικές γραμμές, πολύ κακό για το τίποτα. Ακόμα και το λογότυπο στο εξώφυλλο είναι τόσο μοντέρνα σχεδιασμένο και καλογυαλισμένο που με απωθεί.

Προφανώς αυτός ο δίσκος δεν είναι μια μένα και για το συνάφι μου. Αλλά, κρίνοντας ταυτόχρονα και όσο πιο αντικειμενικά μπορώ, ούτε στο black metal ως είδος δίνει κάτι. Όπως ανέφερα και παραπάνω, εδώ πέρα λείπει η φαιά ουσία του black metal. Από αυτήν αλλά και από πολλές άλλες κυκλοφορίες του είδους σήμερα. Αποχή λοιπόν για εμάς που νιώθουμε έτσι. Οι υπόλοιποι ας κομπιάσουν. Η “τροφή” όμως που θα λάβουν είναι τόσο εύπεπτη και επιφανειακή που πραγματικά δεν γνωρίζω ποιες ανάγκες μπορεί να καλύπτει. Ας είναι. Από εμένα μπορεί να λάβει μόνο περιφρόνηση.

Facebook: https://www.facebook.com/nordjevelofficial
Instagram: https://www.instagram.com/nordjevel
Official: https://www.nordjevel.com
Label: https://www.facebook.com/indierecordings

591

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.